Suomen itsenäisyyspäivä on meille yksi vuoden tärkeimmistä
päivistä. Olen kiitollinen itsenäisyytemme puolesta taistelleille ihan joka
päivä, mutta joulukuun kuudentena nousevat tunteet aivan erityisellä tavalla
pintaan. Varmastikin suurimmalla osalla suomalaisista on omat itsenäisyyspäivän
traditionsa. Niin meilläkin. Tuolloin meillä rauhoitutaan kuuntelemaan Finlandia,
versiona tai toisena, mutta joka tapauksessa se kuunnellaan. Samoin Veteraanin
iltahuuto kuuluu aina itsenäisyyspäivän ohjelmistoon, ja se saa joka ikinen
kerta kyyneleet silmiini. Itsenäisyyspäivänä kiinnitän päivän ruokalistaankin
tavallista enemmän huomiota. Tuolloin syömme normaalia pidemmällä kaavalla, ja aina
supisuomalaisia ruokia. Korostan kattauksessakin mieluusti suomalaisuutta. Kaivoin
tähän puhelimestani pari esimerkkiä, jos joku sattuisi kaipaamaan vinkkejä itsenäisyyspäivän
menuun.
Alkuruokana meillä oli tuolloin Aalto-vadillinen suomalaisia
kaloja ja lihoja, salaatin kera. Vadin kalat olivat kylmäsavukirjolohi,
graavisiika ja savumuikku. Lihapuolelta valitsin vadille kahdenlaista
porotuotetta, kylmäsavuporoa ja poromeetvurstia. Leipäjuustosalaatti toimi
raikastajana. Tarjolla oli myös rieskaa ja ruisleipää, ihan voin kera.
Jälkiruoaksi oli mustikkarahkaa, kaurakeksikoristeella:
Mustikkarahka
(4-6:lle, annoskoosta riippuen)
2 dl kuohukermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
200 g suomalaisia pakastemustikoita
4 rkl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka vaahtoon varovasti
sekoittaen. Lisää marjat ja sekoita, edelleen varovasti. Mausta sokereilla,
välillä maistellen.
Nämä kuvat on otettu aikana, jolloin en vielä kirjoittanut
ruokablogia. En silloin pahemmin tähtäillyt, kunhan vain näpsin menemään, kun
jokin näytti mielestäni kivalta. Silläkään ei ollut väliä, jos esimerkiksi
jälkkäreiden tarjoiluvadista kuvastui myös jälkiruokaa innokkaasti odottavan
tyttären kasvot. Mutta sehän on vain elämää.
Ensi viikolla on taas aika nostaa lippu salkoon, ja kohottaa maljat Suomelle!