Terveiset täältä Espanjan aurinkoiselta rannikolta! Ensi yönä tulee täyteen kolme viikkoa tätä ihanuutta, ja yksi viikko on vielä jäljelläkin. Olemme tehneet päivittäin etätöitä, mutta kyllä me olemme myös nautiskelleet. Kulinaariset ilot ovat painottuneet meren antimiin, jotka olemme pääosin myös nauttineet ulkotiloissa meren äärellä, lempiravintoloissamme. Silloin tällöin tulee tarve syödä välillä jotain muuta kuin seafoodia, ja niihinkin hetkiin löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja. Yksi sellainen on tämä kotiruokapäivän chorizopasta.
Täällä on valtavan hyvä valikoima erilaisia tuorechorizoja, ja yleensä joka kerta täällä käydessämme teenkin yhtenä päivänä jotain chorizoruokaa. Tällä reissulla olen vältellyt kokkaamista aika ansiokkaasti, joten nopeatekoinen pastaruoka oli oiva valinta. Päätin parittaa chorizon tomaatin kanssa, ja siitäpäs hyvä liitto syntyikin. Käyttämäni chorizo oli tuoretavaraa, mutta tuorechorizon puutteessa käy myös kestomakkaraversio chorizosta. Siinä tapauksessa valmistusaika lyhenee entisestään, kun chorizoa ei tarvitse kypsentää.
Chorizopasta
3:lle
250 g pennepastaa
2 rkl oliiviöljyä
150 g tuorechorizoa
2 kuivattua chiliä
400 g tomaattimurskaa
150 g kirsikkatomaatteja
mustapippuria
pari kourallista persiljasilppua
parmesaania
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan reilusti suolatussa vedessä. Ota kupillinen pastan keitinvettä talteen ennen kuin valutat pastan.
Poista chorizosta kuori ja paloittele tai viipaloi tai kuutioi makkarapallerot. Kuumenna pannu ja öljy, ja paista chorizot liki kypsiksi. Lisää pannulle kuivatut chilit (tai tuorechiliä makusi mukaan) ja anna niidenkin ”heräillä parin minuutin ajan”. Kaada sekaan tomaattimurska ja muhittele muutama minuutti.
Lisää puolitetut kirsikkatomaatit. Minulla oli sekalainen valikoima kirsikkatomaatteja, niin väreiltään kuin muodoiltaan. Muhita vielä hetki, kunnes tomaatitkin ovat varmasti kuumenneet. Mausta kevyesti mustapippurilla, ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa (tähän ei tarvinnut lisätä). Ripottele sekaan osa persiljasilpusta, mutta säästä loput persiljat annosten koristeluun.
Yhdistä valutettu pasta kastikkeen sekaan. Lisää tarvittaessa tilkka pastan keitinvettä ja sekoittele hetki kiehutellen. Keitinvesi on taika-ainetta, joka sitoo kastikkeen hyvin pastaan. Annostele pasta lautasille ja ripottele pinnalle persiljaa.
Aivan kuin jotain vielä puuttuisi. Parmesaani! Raasta parmesaania annosten päälle, ja näin on herkullinen kulhollinen chorizopastaa valmista nautittavaksi. Buen provecho!
Yleensä laitan sipulia ja/tai valkosipulia melkeinpä ruokaan kuin ruokaan, mutta tuorechorizo on niin ytyä jo itsessäänkin, että jätin sipulit tällä kertaa tarkoituksella pois. Näin tämä oli hellempi vatsalle, mutta makuyhdistelmä oli ilman sipuleitakin ihan ”just eikä melekeen”, kuten mies tätä aina niin kiitollisena luomusteni nautiskelijana luonnehti.