Onneksi on laatikkoruoat! Ne valmistuvat melkeinpä itsekseen, mikä on
tosi hyvä juttu kiireisen arjen melskeissä. Laatikkoruokiin voi kätkeä erilaisia
elintarvikkeiden jämiä, eli juuri niitä, mitä on tullut ostettua hiukkasen
liikaa. Ennakkoluulottomasti kokeilemalla voi vanhoihin tuttuihin kotiruokiin
löytää ihan uusia vivahteita. Jääkaapin jämiä yhteen vuokaan heittelemällä
syntyi myös tämä savulohilaatikko, joka sai mukavan säväyksen aurajuuston
kannikasta ja sitruunan mehusta. Ostin tätä ruokaa varten ainoastaan kylmäsavulohta
ja tilliä, kaikki muu löytyi jo valmiiksi jääkaapista.
Savulohilaatikko
(2:lle)
300 g perunoita (= 8 pientä)
2 isoa porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
80 g aurajuustoa
300 g kylmäsavulohta
1 puntti tilliä
(suolaa)
mustapippuria
½ sitruunan mehu
2 dl kuohukermaa + purkin huuhteluvesi
Pese tai kuori perunat. Nämä olivat vielä uuden sadon perunoita, joita
ei kannata kuoria. Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Se käy hetkessä myös
ihan käsityönä, terävällä veitsellä.
Pese ja/tai kuori porkkanat, ja viipaloi nekin. Silppua valkosipulin
kynnet.
Kuori ja silppua punasipuli ja kuullottele sipulisilppua muutama
minuutti pannulla voissa. Tässä kohti ei kannata oikaista, koska näin tehden sipulin
maku valmiissa ruoassa on huomattavasti pehmeämpi kuin ilman esikäsittelyä
lisätyn sipulin.
Murustele aurajuusto. Viipaloi kylmäsavulohi, ellei se ole jo valmiiksi
viipaloitu. Silppua tilli.
Voitele vuoka ja lado ainekset vuokaan siten, että pohjalle tulee
puolet perunoista, joille on hyvä pyöräyttää kevyesti suolaa ja pippuria.
Etenkin suolan kanssa kannattaa olla varovainen, koska kylmäsavulohi ja aurajuusto
ovat suolaisia. Perunat kuitenkin vaativat suolansa. Levitä puolet
porkkanaviipaleista perunoiden päälle, ja niiden päälle puolet valkosipuli- ja
punasipulisilpusta. Pyöräytä näille hieman pippuria myllystä.
Levitä puolet aurajuustosta edellisten ainesten päälle.
Nyt aletaan olla puolivälissä, ja lado siihen kerrokseen tasaisesti kaikki
lohet, sekä puolet tillisilpusta.
Seuraavaksi levitelläänkin lohien päälle toiset puolikkaat
lohikerroksen alla olevista raaka-aineista. Minä tein sen siinä järjestyksessä,
että laitoin lohien päälle ensin porkkanat, sipulit ja aurat.
Päällimmäiseksi laitoin loput perunaviipaleet. Halusin auran nimenomaan
porkkanoiden ja perunoiden väliin, että se tekisi laatikkoruoan yläosastakin
mahdollisimman meheväksi. Toki voit sekoittaa kaikki ainekset myös ihan hyrskyn
myrskyn keskenään, hyvää siitä tulee varmaan niinkin.
Purista ainesten päälle, tasaisesti eri puolille vuokaa puolikkaan sitruunan mehu sekä
kerma. Lorauta tyhjään kermapurkkiin hiukan vettä, ja huljauttele sillä vedellä
myös kaikki purkin reunoille ja pohjalle jääneet kermat ruokaan mukaan. (Voit
toki myös sekoittaa sitruunan ensin kermaan, ja sitten kaikki nesteet kerralla
vuokaan. Minä en kuitenkaan viitsinyt liata yhtään kippoa sen takia, joten lisäsin
nesteet peräperää suoraan ruokaan. Siellä ne sekoittuisivat, ajattelin.)
Laita vuoka 225 C -asteiseen uuniin ja paista, kunnes perunat ovat
kypsiä. Tämä satsi kypsyi n. 45 minuutissa.
Lisää toinen puolikas tillisilpusta vasta valmiin ruoan päälle. Jos
lisäät sen ennen uunia, on tuloksena kärventynyttä tilliä. Sen sijaan välikerroksissa
tilli pärjää uunissakin oikein hyvin.
Tein tämän lohilaatikon seuraavan päivän lounaaksi. Se tuoksui
kuitenkin sen verran houkuttelevalta, että sitä oli ihan pakko maistaa
tällaisen pikkuriikkisen makupalan verran jo illalla.
Tavallisesti teen lohilaatikon hyvin perinteisesti tuoreesta lohesta perunoiden,
keltasipulin ja kerman kera. Mausteena suolaa, pippuria ja yrtiksi tilliä.
Hyvää sekin, mutta erinomaisen hyvää, ja raikasta oli myös tämä yllä kerrotun
mukainen sitruunalla ja auralla piristetty savulohilaatikko. Tykkäsin.