tiistai 21. marraskuuta 2023

Cortijon vuohenjuusto-taatelisalaatti

Matkailu avartaa ja ystävät rikastuttavat elämää. Tässä eräänä helteisenä sunnuntaina olimme ystäviemme kutsumana lounaalla eräässä heidän hyväksi havaitsemistaan paikallisista ravintoloista (Restaurante Asador Otola – ­­Cortijo La Herradura, Camino Viejo de Coin 4, Mijas Costa, Málaga). Sinne olisimme tuskin muutoin ymmärtäneet mennäkään, koska tämä ravintola sijaitsee kaupungin ulkopuolella. Koska ystävillämme oli jo kokemusta paikan ruoista, pyysin heiltä suosituksia. Niitä oli useita, mutta eräs niistä alkoi ihan erityisesti kutkuttaa uteliaisuuttani. Se oli salaatti nimeltä Cortijo. Ruokalistan mukaan salaatti sisältää ”tomate, queso de cabra y dátiles, vinagreta de miel y limón”, eli tomaattia, vuohenjuustoa ja taateleita, sekä hunaja-sitruunavinaigrettea. Ystävämme mukaan tuo salaatti on mainio makupari alkupalalistalla oleville Txistorra-makkaroille. Tilasimme siis annokset niitä kumpaakin jaettavaksi alkupalaksi. Hallelujaa, näin rikastuimme taas yhdellä uudella, erinomaisen hyvällä makuelämyksellä. Vinkeistä kannattaa ottaa vaarin, kun on hyviä vinkkejä tarjolla.

 

Kuva näpsäisty Cortijo-salaatin alkulähteeltä.

 

Tuo salaatti oli uskomattoman ihana suolaisen ja makean yhdistelmä. Se sopi täydellisen hyvin mausteisten makkaroiden kyljessä nautittavaksi. Taatelin makeus tasapainotti makkaroiden mausteisuutta ja suolaisuutta. Eipä siis ihme, että nähtyäni ruokakaupan hedelmäosastolla röykkiöittäin taatelipaketteja, livahti niistä yksi paketti myös minun ostoskärryyni.

 


 

Juustohyllyltä nappasin myös paketillisen vuohenjuustoa. Muita tarvittavia aineita meillä onkin yleensä aina kotona.

 


 

Vuohenjuusto-taatelisalaatti

2:lle

 

vihersalaattia

1-2 tomaattia

100 g taateleita (4-5 kpl)

100 g vuohenjuustoa

(punasipulia)

 

Vinaigrette

3 rkl hyvää extra-neitsytoliiviöljyä

1 rkl viinietikkaa (tässä Vinagre de Jerez Reserva)

1 rkl sitruunan mehua

1 rkl hunajaa

 

Huuhtele ja kuivaa salaatti ja revi se salaattivadille. Huuhtele ja viipaloi tomaatit. Tähän salaattiin riitti yksi suuri tomaatti. Asettele tomaattiviipaleet salaattivadin reunoille.

Taatelit voisi käyttää varmaan sellaisenaankin, mutta minä huuhtelin (ja taputtelin talouspaperilla kuivaksi) myös ne. Elintarvikehygieniasta en tingi. Viillä taateli halki, ja poista kivi. Leikkaa taatelit pieneksi silpuksi, ja pyöritä silput rouheiksi palloiksi (2 kpl), ikään kuin lihapullia tekisit. Asettele taatelipallot salaatin päälle.

Murenna vuohenjuusto lautaselle, ja muotoile murustetusta juustosta ruokalusikoita avuksi käyttäen niin ikään kaksi palloa. Asettele ne taatelipallojen viereen.

 


 

Alkuperäisessä Cortijon salaatissa taisi olla myös ohueksi viipaloitua ja silputtua punasipulia, joka myös sopii hyvin tähän salaattiin. Meiltä sitä ei tällä kertaa löytynyt, mutta hyvältä maistui ilmankin.

Vispaa vinaigretten ainekset sekaisin, ja lusikoi vinaigrette salaatin päälle.

 


 

Nautimme tämänkin salaatin makkaroiden kera. Tällä kertaa kyseessä oli ihan tavalliset, mutta kuitenkin jokseenkin mausteiset grillimakkarat, jotka tirisivät pienessä grillissämme mahtavan mehukkaiksi Cortijo-salaatin seuralaisiksi. Makkararuoat nautin yleensä oluen kera. Alkoholiton olut on vähintään yhtä hyvä vaihtoehto kuin tavallinen olut.

 

 

torstai 2. marraskuuta 2023

Poronappiset tilanteeseen kuin tilanteeseen

Pikkusuolaisille on aina paikkansa. Ne toimivat niin illanistujaisissa, kahvipöydässä, kuin aterian alkupaloinakin. Nämä nappiset sopivat hyvin myös yllätysvieraiden tarjoiluksi, kunhan vain kaapista löytyy näitä hyvin säilyviä raaka-aineita, joita seuraavaksi luettelen.

 


Kylmäsavuporonappiset

 
150 g pussi ruissipsejä 

Täyte:

200 g valkosipulituorejuustoa

2 rkl sitruunasta puristettua mehua

100 g poron kylmäsavusiivuja pieneksi pilkottuna

kourallinen ruohosipulisilppua (tai pieni punasipuli silputtuna)

 

Lusikoi tuorejuusto kulhoon. Purista sekaan sitruunan mehua. Silppua kylmäsavuporosiivut ja ruohosipuli. Säästä pieni määrä silpusta nappisten koristeluun. Koristelu myös kertoo, mitä täyte sisältää. Lisää loput silput juustoseokseen. Sekoita. Lusikoi seos ruissipsien päälle. Ripottele täytteen päälle poro- ja ruohosipulisilppua.

 


 

Voit halutessasi korvata poron vaikkapa kylmäsavulohella. Myös valkosipulituorejuuston voit korvata melkeinpä millä vain maustetulla tuorejuustolla. Jos käytät maustamatonta juustoa, kannattaa maistellen selvittää, kaipaako seos suolaa tai muita mausteita.

PS. Nyt eletään sitä vaihetta vuodesta, että glögikausi jo vähintäänkin kurkistelee ovella. Nappiset sopivat vallan mainiosti myös makean glögin kyljessä naposteltaviksi.