perjantai 11. marraskuuta 2022

Aurinkoinen avokado-kylmäsavulohi-mangosalaatti


Aurinkoa päivään salaatin muodossa! Siitäköhän mahtoi olla kyse, kun sain inspiraation tähän salaattiin. Tai sitten tämä ilmentää kaipuuta takaisin Espanjan auringon alle. Siellä vietimme koko lokakuun, ja vielä muutaman päivän sen päällekin. Niin tai näin, mutta ihanan aurinkoiselta tämä avokado-kylmäsavulohi-mangosalaatti näyttää. Maku puolestaan on yhtä aikaa ihanasti suolainen ja makea. Parempi siis kirjata inspiraation tuloksena syntynyt ohje muistiin.

 


 

Avokado-kylmäsavulohi-mangosalaatti

4:lle

 

1 ruukku friseesalaattia (mikä tahansa salaattilaji käy)

1 syöntikypsä mango

2 pientä syöntikypsää avokadoa (tai yksi suuri)

puristus sitruunaa avokadoille

200 g kylmäsavulohta siivuina

 

Kastike:

3 rkl hyvää oliiviöljyä

1 rkl sitruunan mehua

1 rkl Dijon-sinappia (tässä hunajaversio, mutta myös kokojyvä-Dijon voisi olla kiva)

1 tl hunajaa

ripaus suolaa

 

Sekoita kastikkeen ainekset hyvin sekaisin. (Minä käytin pientä käsivispilää.) Anna kastikkeen makuuntua sillä välin, kun valmistat salaatin.

Huuhtele ja kuivaa salaatti. Levitä se pediksi salaattivadille.

Kuutioi mangon hedelmäliha. Googlesta löytyy hyvät ohjeet kirjoittamalla hakukenttään esim. ”mangon käsittely”. Levitä kuutiot salaattipedille.

Halkaise avokadot ja poista avokadoista kivi. Irrota avokadon hedelmäliha kuorestaan. Se käy helposti liu’uttamalla ruokalusikkaa kuoren ja avokadon lihan välissä. Viipaloi kuoresta irrotettu avokado, ja purista viipaleille vähän sitruunan mehua. Asettele avokadoviipaleet tasaisesti salaatille mangokuutioiden oheen.

Jos kylmäsavulohisiivuihin on jäänyt tummaa ainesta (se on kalan lihasta), viillä ne kohdat pois. Sinänsä nuo lihasosat ovat ihan syötäviä, mutta maistuvat kitkerältä ja näyttävät rumalta. Tämä on tosin makuasia, mutta ainakin minä poistan ne aina. Pyörittele lohisiivut rulliksi tai nyyteiksi, yhdestä siivusta saa hyvinkin kaksi rullaa. Asettele rullat sinne tänne salaatin muiden ainesten päälle.

Sekoita salaatinkastiketta vielä pieni hetki, ja lusikoi kastike tasaisesti salaatin päälle.

 


 

Avokado-kylmäsavulohi-mangosalaatti toimii ihan sellaisenaankin, mutta meillä tämä ihanuus pääsi viime sunnuntaina alkuruoaksi pienten rieskaleipästen kera. Pääruoka oli sen verran heviä kamaa, että kaipasin alkuruoaksi jotain raikasta ja hedelmäistä. Sitä tämä juurikin oli, ja myös paljon enemmän. Niin, se hevi pääruoka oli miehen kestotoiveruokaa, poronkäristys-valkosipuliperunapaistosta. Nam.

 


 

Olipas meillä hyvät kotiintuloherkut lämpimästä Espanjasta kotiuduttuamme. Etenkin, kun tuli vielä se aurinkokin tuotua näin aurinkoisen salaatin muodossa mukanamme tänne koleaan pohjoiseen. Päivänvaloa meillä on näinä aikoina vain reilut kuusi tuntia (auringonnoususta auringonlaskuun), mutta näillä mennään. Lumi tuo tietysti aikanaan myös valoa tälle kansalle, joka (lumen tuloon asti) pimeydessä vaeltaa.