Nyt en oikeasti tiedä kumpi oli parempaa, tämä uunissa
paahdettu punajuuri-bataatti-feta -lisuke, vai sittenkin ne ihanan mehevät
poron ulkofileepihvit. Niin, ja kumpi olikaan lisuke, ja kumpi päätähti? Vai
oliko tämä vallan kahden staran liitto samalla lautasella. Niin täydellinen
setti syntyi mökillä lauantaipäivän ratoksi, että hyvältä tuntuu vieläkin.
Mutta lähdetäänpä liikkeelle punajuuresta. Sitä minulla on himottanut jo
pitemmän aikaa. Ja nyt sitä sain.
Paahdettuja punajuuria, bataatteja,
valkosipulinkynsiä ja
fetaa
(2-4:lle riippuen siitä, onko muuta syötävää)
400 g bataattia
400 g punajuuria
1 kokonainen valkosipuli
½ sitruunan mehu
oliiviöljyä
hunajaa
suolaa
mustapippuria
kuivattua timjamia
1 pkt (200 g) fetaa
basilikaa
babypinaattia
Kuori bataatti ja punajuuret ja paloittele ne. Punajuuren
kuorimisessa kannattaa käyttää kertakäyttöisiä keittiökäsineitä, ja paloittelu
hoituu ihan siististi leivinpaperilla suojatulla leikkuualustalla. Kuori ja
irrottele valkosipulinkynnet. Otan niistä aina ohuesti kantakerroksen pois.
Levitä kasvikset tasaisesti uunivuokaan. Purista päälle sitruunan mehua ja
lorauttele oliiviöljyä ”sillä lailla sopivasti”. Mitähän osaisin sanoa
määräksi… ehkä muutama ruokalusikallinen kaiken kaikkiaan. Juoksevaa hunajaa
lorautan 1-2 rkl verran. Pyöräytä sekaan suolaa ja mustapippuria. (Näiden määrä
on helppo tarkistaa (= maistaa) kypsennyksen loppusuoralla.) Ripottele joukkoon
timjamia. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita vuoka n. 50 minuutiksi 200
C asteisen uunin keskitasolle. 30 minuutin kohdalla sekoita kasviksia, ja
tarkista maku. Lisää pinnalle feta niin monena palasena, kuin on syöjiä. Valuta
fetankin pinnalle hieman hunajaa. Feta muhii juuri sopivasti viimeisen 20
minuutin aikana.
Fetatkin uuniin... |
... ja kaikki uunista ulos. |
Ripottele valmiin kasvisherkun pinnalle silputtua basilikaa.
Tarjoile nämä kasvikset vaikkapa babypinaattipedillä, kuten minä tein. Pinaatit
huuhtelin ja linkosin jo aiemmin valmiiksi ja levitin ne lautasille pediksi
odottelemaan uunikasviksia päälleen. Valutin pinaateillekin hiukkasen
oliiviöljyä ja pyöräytin niille myös aavistuksen suolaa ja pippuria.
Nämä ihanat kasvikset tarjosin poronfileiden kanssa.
Poroakin on tehnyt mieli jo joitakin päiviä. Jännä juttu, miten nämä blogitovereiden
kirjoitukset vaikuttavat minuun. Punajuuriruokaa olen halunnut siitä asti, kun
luin tämän Mansikkaheinän punajuuripostauksen. Poronfileepihvit puolestaan
hyppäsivät takaraivoani koputtelemaan tästä Kulinarismia mahan täydeltä
poropostauksesta. Kumpaakin näistä postauksista lueskelin Välimeren rannalla, ja
huolimatta kaikista sikäläisistä herkuista tuntuivat nämäkin houkuttavilta.
Suomeen tultuamme olikin meidän (tunturi)mökkikautemme alkamassa, ja siellä
teen paljon pororuokia, kuin myös uunikasviksia. Nämä lajit olivatkin siis
luonnollinen valinta reissusta tunturiin päästyämme.
Poronpihveistä olen varmaan aiemminkin kirjoittanut. Kerronpa
tässä kuitenkin vielä, miten ne viime lauantaina valmistin.
200 g poron ulkofileetä per syöjä
suolaa
mustapippuria
voita
Ota lihat huoneenlämpöön samaan aikaan, kun alat valmistella
kasviksia. Kuivaa fileiden pinta ja mausta ne suolalla ja pippurilla, sillä
lailla ihan summissa vain. Hyvä on muistaa, että pöydässä voi aina pyöräyttää
lisää kumpaakin, jos maku jäi vajaaksi. Muita mausteita poronfilee ei tarvitse.
Poronfileiden paistaminen kannattaa aloittaa siinä kohti, kun uunissa alkaa
olla muutaman minuutin päästä valmista. Paista pihvejä kuumalla pannulla voissa
2 minuuttia per puoli. Kääri paistetut fileet folioon 5 minuutiksi vetäytymään.
Parin viimeisen vetäytymisminuutin aikana viimeistelin uunikasvikset
basilikalla, ja asettelin ne lautasille babypinaattipedille. Leikkaa fileet
kuuteen osaan, pikkuisen viistoon, ja lisää porot lautaselle kasvisten
ympärille.
Voi hyvät hyssykät, että oli hyvä setti. Paahdetut
valkosipulinkynnetkin olivat kuin karkkia vain. Kyytipojaksi valitsimme jälleen
kerran argentiinalaista La Famiglia Bianchi Malbec -punaviiniä, joka sopii
mainiosti poron, ja yleensäkin pihvien kaveriksi. Nyt vain meinasi käydä niin,
että nautiskelin hyvästä ruoasta niin innolla, että en muistanut viiniäkään
juoda. Havahduin siihen vasta kun mies alkoi täydentää omaa lasiaan, minun
lasini ollessa edelleen täysi. Sama juttu snapsin kanssa, mikä kuuluu itseoikeutetusti
poronpihvien kylkeen. Kunhan vain muistaisi senkin juoda. Taitaa olla todella,
todella hyvän ruoan merkki, kun minulle noin hassusti pääsee käymään.
Kyllä lauantait ovat mukavia. No, fiilis oli jo ruokaa
tehdessäkin hyvä. Valmistelin ruokaa mukavan mökkimusiikin tahdissa tanssien ja
kertosäkeisiin tunteella mukaan yhtyen. Tanssiva ja laulava kokki oli meillä
siis tällä kertaa, kuten aina toisinaan lauantaisin. Puukon kanssa pitää tosin
vauhdikkaimmissa muuveissa olla varovainen. Mieskin oppii jo pikkuhiljaa
huutamaan tanssivan kokin reviirille tullessaan, että ”takana!”.
Onpa hyvä, että luin tämän postauksen kylläisenä ja myöhään illalla. Näyttää nimittäin sellaiselle herkulle, joka maistuisi meillekin. Poron fileitä saa siellä Lapissa tuoreena, mutta täällä pitänee tyytyä pakastettuihin.
VastaaPoistaVaikuttaa sille, että taidat tykätä kokkaamisesta. "Sujuu kuin tanssi!" joten ei ihme, että syntyy herkkua!
Hah hah 😂 Oli kyllä hyvää! Niin kuin oli varmasti myös se punajuuripiiraasi. Pakasteesta nämäkin porot otin työn alle. Pidän huolen, että mökin pakasteessa on aina jotain osaa porosta. Toisinaan ne kyllä kurkkivat myös ikkunan takaa 😀 Kyllä tykkään kokkaamisesta. Tai oikeastaan oikeampaa olisi sanoa, että se on yksi intohimoistani. Ja silloin kun on aikaa, on ihanaa kokata 👍 Kiitos ihanista kommenteista, Leena! 😘
PoistaNam, kuulostaa ihanalta tuo punajuuriresepti, Päivi! Rakastan punajuuriruokia! Täytyypä kokeilla viikonloppuna.
VastaaPoistaHalit teille!
Kiitos, oli ihanaa! Kannattaa kokeilla. Hali hali 😍
PoistaKylläpäs oli herkullisen tuntuinen menuu!!! Mulle nuo punajuuret ovat olleet jo monien vuosien ajan herkkuna ja nimenomaan uunijuureksina muiden mukana. Mie kyllä olen ne sieltä napsinut itelleni. Niin on herkkua. Bataatin olemme oppineet vasta tämän vuoden aikana paahtamaan uunissa ja se on kyllä kanssa niin hyvää, myös ihan pannulla paistettunakin. Kyllä nyt tiiän mitä viikonloppuna syömme. Löytyispä vaan tuota poronfilettä Loviisasta. Pitää varmaan hakea täältä Helsingistä hallista. Oikein tuli nälkä tässä lukiessa ihanan tanssivan ja laulavan kokin ruuan valmistusta. Kiitos niiiiin hyvästä reseptistä!
VastaaPoistaKiitos aivan ihanista kommenteista! 😍 Kyllä tosiaan nämä ovat todella hyvää syötävää. Mukavaa ja herkullista viikonloppua sinne etelään! Ja tanssi ja lauluhan kuuluvat reseptiin 😉👍
PoistaHeheheh tuo tekstihän ei kerro ollenkaan, että se olin minä kirjoittajana eli Hissu /Pirjo/ joka tunnetaan myös nimellä Pirro :D Tuli nimimerkiksi tuntematon
PoistaArvasin 👍 Se oli itsestään selvää noista ''mie", "Loviisa" ja "Helsinki" sanoista 😂 Terkkuja sinne! Hali, hali! 😘😘
Poista