Tämän päivän menu rakentui puhtaasti inspiraatiopohjalta. Suunniteltu
päiväohjelma meni uusiksi, ja sen myötä myös menu del dia tuli uudelleen
pohdintaan. Siinäpä lomapäivälle sopiva tehtävä. Edelleen siis Andalusiassa
olemme. Pihalla istuskellessani
ajatukseni matkasivat kolmen vuoden takaiseen reissuun Benarraban kylään, jossa
nautimme erinomaisen lounaan. Lounaan alkuruoka jäi erityisesti mieleeni.
Tänään tein siitä oman versioni. Avokadoa, klementiiniä ja kylmäsavulohta.
Näistäpä se vasta herkullinen alkupalalautanen syntyikin.
Avokado-klementiini-kylmäsavulohi -alkuruoka
(2:lle)
1 avokado
½ sitruuna
vuorisuolaa
1 klementiini
60 g kylmäsavulohta
balsamicokastiketta
Viipaloi sopivan kypsä avokado kahdelle lautaselle. Purista avokadoille
sitruunanmehua tummumisen estämiseksi. Pyöräytä pinnalle suolaa myllystä. Kuori
ja viipaloi yksi klementiini ja asettele se lautasille. Pyöräytä 2-3
kylmäsavulohinykeröä/lautanen täydentämään makumaailmaa. Viimeistele balsamicokastikeella.
Tämä oli ihan täydellinen suolaisen, sitruksisen ja makean liitto.
Raikas, mutta maultaan rikas alkuruoka, joka syntyi hetkessä.
Lautaselliset huuhdeltiin alas lasillisilla ranskalaista roseeviiniä, vaikka
Espanjassa olemmekin. Tämä viini erottui kaupan viinihyllystä värinsä puolesta
edukseen. Ihan mielettömän kaunis ja hento roseen sävy. Myös kuiva maku oli suutani
miellyttävä. Ei aavistustakaan, saako tätä viiniä Suomesta. Domaine Pontfract
Vin de Provence, Cotes de Provence, näin luki etiketissä. Ja etiketistä
päätellen kyseessä oli myös palkittu viini.
Palaanpa hetkeksi vielä tämän alkuruoan inspiraation lähteeseen. Ystävättäreni
houkutteli minut kolme vuotta sitten täällä Espanjassa ollessamme opastetulle retkelle
Benarraban kylään, jossa tutustuimme mm. paikalliseen kasvillisuuteen.
Kumpikaan meistä ei ole hortonomi, ei edes lähellä sitä, joten me taisimme olla
joukon pellet. Muistan, kuinka ryhmä tutki kasveja, ja kaikki tuntuivat
tuntevan useimmat kasvit. Me tunsimme olomme siltä osin ulkopuolisiksi, ja
meitä vain hihitytti. Lopulta kohdalle osui laventeli. Sen me molemmat tunnistimme,
ja kuulutimmekin sen kovaan ääneen. Olimme onnellisia edes yhdestä
tunnistuksesta. Kasvientunnistusretki päättyi todella hyvään lounaaseen, jonka
alkuruokana oli avokadoa appelsiineilla. Se maistui ihan taivaalliselta. Tämän
päivän alkuruoan makumaailma oli hyvin lähelle tuota makumuistoa. Molempi
parempi.
Originaali alkuruoka Benarrabassa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti