Tein sitten minäkin hyrskypottuja, ihan ensimmäistä kertaa. Ihan
mahtavan hyvä keksintö, kuka lie keksinytkään. Hyrskypotut, hölskypotut,
kesäpotut… näilläkin on monta nimeä. Kutsun niitä nyt hyrskypotuiksi, kun satuin
sellaisen ohjeen huomaamaan. Tässä linkki ohjeeseen, jonka neuvojen mukaan nämä
herkulliset perunat valmistin. Toki ihan pikkuisen tätäkin ohjetta sävelsin, puolitin
määrät meidän tarvetta vastaaviksi, mutta toisaalta lisäsin joukkoon herkullista
mätiä. Om nom!
Hyrskypotut mädillä
(3-4:lle lisukkeeksi)
½ kg uusia perunoita (tässä siiklejä)
(vettä + suolaa perunoiden keittämiseen)
2 kevätsipulia varsineen
½ punttia tilliä
150 g ranskankermaa
30 g voita
1 pieni prk kirjolohenmätiä
Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Hienonna sipulit (varsineen) ja tillit perunoiden kypsyessä. Kaada keitinvesi kattilasta. Lisää
sipulit, tillit, ranskankerma ja voi perunoiden joukkoon. Peitä kattila
kannella ja ravistele voimakkaasti niin, että perunat hieman hajoavat ja ainekset
sekoittuvat. Siirrä hyrskypotut tarjoiluastiaan ja lusikoi mätiä niiden päälle.
Hyrskypotut saivat arvoisensa seuralaiset kokonaisena savustetusta taimenesta
ja raikkaasta salaatista. Sekoitin salaatin babypinaatista, jääsalaatista,
kurkusta, helmitomaateista, fetasta ja kalamataoliiveista. Salaatinkastikkeena
oli oliiviöljyä ja muutama pisara viinietikkaa.
Taimen oli tosi iso, n. 1,6 kiloinen. Huuhtelin sen ja taputtelin
kuivaksi. Suolasin hienolla merisuolalla sisältä ja päätä. Masuun nippu tilliä,
ja sitten koko komeus savustimeen.
Menossa savustimeen. |
Näin suuri taimen vaati vajaan tunnin
savustuksen, ja sitten evä ja nahka irtosivat helposti.
Tulossa savustimesta. |
Asettelin päältä kuoritun taimenen kylkeen tuoretta tilliä. Kalan liha
irtosi hyvin myös ruodoista.
Syömään! |
Tämä savustettu taimen maistui suorastaan taivaalliselta
näiden ihanien lisukkeiden kanssa. Hyrskypottujen mäti oli kuin piste iin
päälle, ja sitä oli kiva poksautella hampaissa.
Taimenesta olisi riittänyt isommallekin porukalle. Söimmekin sitä useammassa
eri käänteessä, ensin mäti-hyrskypottujen kanssa ja sitten myöhemmin vielä
perinteiset yöpalanäpistykset. Seuraavana aamuna teimme herkullisia ruisleipiä
laittamalla leiville salaatinjämät ja muutaman palasen savustettua taimenta. Ja
vielä on mitä odottaa, tämän illan iltapalallekin jäi vielä sopivat kimpaleet
herkullista kalaa.
Nämä mäti-hyrskypotut tuli kyllä jo syötyä, mutta tulen tekemään niitä
ihan varmasti pian uudestaan. Om nom, mitä herkkua ne olivatkaan!