Tervehdys aurinkoisesta Andalusiasta! Kesä, tai oikeastaan koko vuosi (edellinenkin!) on ollut sellaista matalaliitoa, että luovuus on onnistunut vain ajoittain pysymään vauhdissa mukana. Hyvässä ruoassa on toki pysytty laukatessakin, mutta omassa keittiössä olen mennyt aika lailla helpoimman kautta, enimmäkseen vanhoja tuttuja ja nopeita lemppareita valmistellen. Niinpä olikin mukavaa huomata, että muutama päivä lepoa ja aurinkoa saivat luovuudenkin taas muistuttelemaan itsestään. Osansa tähän asiaan tuovat paikalliset ihanat raaka-aineet. Olen aivan hullaantunut esim. nyt sesongissa olevista viikunoista, joista inspiroituneena syntyi tällaista hyvää ja kaunista.
Viikunaiset salaatit grillatulla lohella
2:lle
2 pientä sydänsalaattia
12 kirsikkatomaattia
2 avokadoa
sitruuna
100 g sinihomejuustoa
3 tuoretta viikunaa
hyvää oliiviöljyä
sormisuolaa
300 g lohifileetä
hienoa merisuolaa
mustapippuria
4 sitruunaviipaletta
Poista lohifileestä ruodot, ja laita filee nahkapuoli alaspäin grillausalustalle tai voideltuun uunivuokaan (jos valmistat lohen uunissa). Mausta lohi suolalla ja pippurilla, ja lisää pinnalle sitruunasiivut. Seuraa lohen kypsymistä, grillien ja uunien tehot vaihtelevat. Meillä oli käytössä pieni sähkögrilli, jossa tämä filee oli n. 15-20 minuuttia. Valmista salaatti lohen kypsyessä.
Irrota sydänsalaatin lehdet toisistaan. Huuhtele, ja linkoa tai kuivaa ne. Levitä salaatinlehdet lautasten reunoille kehäksi. Ripottele salaatinlehtien päälle huuhdellut ja puolitetut kirsikkatomaatit.
Halkaise avokadot, ja irrota avokadon kivi. Koverra avokadon liha ruokalusikalla kuorestaan pois. Viipaloi se, ja levitä viipaleet salaatinlehdille. Purista avokadojen päälle (ja salaatille muutenkin) sitruunan mehua, se hidastaa avokadoja tummumasta. Avokadot kannattaakin käsitellä vasta, kun ruokailun aika on jo lähellä.
Pese viikunat, poista niistä kannat, ja halkaise ne. Lisää viikunapuolikkaat salaatin päälle, ripottele joukkoon myös pienitty sinihomejuusto.
Aseta viipale kypsää lohta salaatin keskelle. Täydennä salaattia ohuella lorauksella hyvää oliiviöljyä ja pienellä määrällä sormisuolaa. Nauti!
Tämä annos oli ruokaisa, mutta samalla kevyen ja hedelmäisen raikas. Se jätti jälkeensä hyvän olon, ja virkistyneen mielen. Toki osansa mukavaan mieleen on tuonut myös hyppääminen pois oravanpyörästä. Elämä on nyt ja tässä. Parempi ymmärtää nauttia siitä kaikin mahdollisin tavoin, ottaen ilon irti vaikkapa vain tällaisesta aurinkoisesta lounassalaatista. Ne pienet, suuret ilot!