Tämä sopivasti mansikkainen salaatti kruunasi viime perjantain. Olen
aiemminkin lisännyt tuoreita mansikoita kesäisiin salaatteihin, mutta
tämänkertainen kokonaisuus oli kyllä tähän asti paras veto. Siinä olivat makeus
ja suolaisuus niin ihanassa balanssissa, että itsekin olin hämmästynyt. Mansikkaisessa
salaatissa pitää olla tarpeeksi suolaisia elementtejä, ettei kokonaisuus jää
lätkyksi. Voin vilpittömästi sanoa, että tämä
saattoi hyvinkin olla yksi kesän parhaita salaattejani.
Mansikkainen savulohisalaatti
(4:lle lisukkeeksi, 2:lle pääruoaksi)
1 pss jääsalaattia
250 g avokadokuutioita (nämä olivat pakastettuja)
½ sitruunaa
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä
300 g lämminsavukirjolohta (tämä oli lähituottajan valmiiksi savustama)
pari kourallista mansikoita
2/3 pkt fetaa
40 g pinjansiemeniä
2 kesäsipulinvartta
1.
Huuhtele ja linkoa/kuivaa salaatti, ja revi se tarjoiluvadille.
2.
Kuutioi tuoreet, kuorestaan poistetut avokadot tai sulata pakastetut
avokadokuutiot levittämällä ne laakealle vadille ½-1 tunniksi. Lisää avokadokuutiot
salaatinlehtien päälle. Purista niille sitruunanmehua, ja pirskottele myös
hieman oliiviöljyä. Pyöräytä myllystä suolaa ja pippuria.
3.
Irrota lämminsavustettu lohifilee nahastaan, ja kuutioi kala sopivan
kokoisiksi paloiksi. Levitä lohipalat salaatin päälle.
4.
Poista mansikoista kannat ja viipaloi mansikat 3-4 osaan. Lisää mansikkaviipaleet
salaattiin, tasaisesti sinne tänne.
5.
Murenna feta ja levitä se mansikoiden päälle.
6.
Laita pinjansiemenet kylmälle pannulle, ja kytke levy päälle.
Heiluttele siemeniä pannussa, kunnes ne ovat kauniisti paahtuneet. Älä lähde
pannun ääreltä kauas, etteivät siemenet pääse palamaan. Kaada siemenet pois pannulta
heti, kun väri on kaunis, muuten kuuma pannu ruskistaa niitä vielä lisää.
Ripottele paahdetut pinjansiemenet tasaisesti salaatin päälle.
7.
Huuhtele ja silppua kesäsipulinvarret, ja lisää silppu salaatin päälle
sekä korostamaan värejä, että antamaan myös makuihin syvyyttä.
8.
Nyt salaatti on muutamaa sitruuna- ja öljypisaraa vaille valmis. Myös pikku
pyöräytykset suola- ja pippurimyllystä ovat vielä tässäkin kohti paikallaan.
Kohtuullisesti lisättynä ne korostavat mukavasti salaatin erilaisia makuja.
Perjantaina sää oli vielä ihanan lämmin ja kesäinen.
Vietimmekin siis mukavan illan terassillamme chillaillen, ja hyvästä
salaattiateriasta nauttien. Salaatin lisäksi grillasimme nopeasti
ciabattasämpylät. Kuumat sämpylät ja raikas salaatti ovat ihana yhdistelmä. Grillatuille sämpylöille sopii oikein hyvin levitteeksi vaikkapa tuorejuusto.
Tällä hetkellä sää ei oikein houkuta ruokailemaan
terassilla. Kylmää on. Sen sijaan mukavat muistot tuosta kivasta illasta
lämmittävät edelleen mieltä.