keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Kertakaikkisen hyvä savulohisalaatti mansikoilla


Tämä sopivasti mansikkainen salaatti kruunasi viime perjantain. Olen aiemminkin lisännyt tuoreita mansikoita kesäisiin salaatteihin, mutta tämänkertainen kokonaisuus oli kyllä tähän asti paras veto. Siinä olivat makeus ja suolaisuus niin ihanassa balanssissa, että itsekin olin hämmästynyt. Mansikkaisessa salaatissa pitää olla tarpeeksi suolaisia elementtejä, ettei kokonaisuus jää lätkyksi. Voin vilpittömästi sanoa, että tämä saattoi hyvinkin olla yksi kesän parhaita salaattejani.




Mansikkainen savulohisalaatti


(4:lle lisukkeeksi, 2:lle pääruoaksi)

1 pss jääsalaattia
250 g avokadokuutioita (nämä olivat pakastettuja)
½ sitruunaa
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä
300 g lämminsavukirjolohta (tämä oli lähituottajan valmiiksi savustama)
pari kourallista mansikoita
2/3 pkt fetaa
40 g pinjansiemeniä
2 kesäsipulinvartta

1.
Huuhtele ja linkoa/kuivaa salaatti, ja revi se tarjoiluvadille.

2.
Kuutioi tuoreet, kuorestaan poistetut avokadot tai sulata pakastetut avokadokuutiot levittämällä ne laakealle vadille ½-1 tunniksi. Lisää avokadokuutiot salaatinlehtien päälle. Purista niille sitruunanmehua, ja pirskottele myös hieman oliiviöljyä. Pyöräytä myllystä suolaa ja pippuria.

3.
Irrota lämminsavustettu lohifilee nahastaan, ja kuutioi kala sopivan kokoisiksi paloiksi. Levitä lohipalat salaatin päälle.




4.
Poista mansikoista kannat ja viipaloi mansikat 3-4 osaan. Lisää mansikkaviipaleet salaattiin, tasaisesti sinne tänne.




5.
Murenna feta ja levitä se mansikoiden päälle.

6.
Laita pinjansiemenet kylmälle pannulle, ja kytke levy päälle. Heiluttele siemeniä pannussa, kunnes ne ovat kauniisti paahtuneet. Älä lähde pannun ääreltä kauas, etteivät siemenet pääse palamaan. Kaada siemenet pois pannulta heti, kun väri on kaunis, muuten kuuma pannu ruskistaa niitä vielä lisää. Ripottele paahdetut pinjansiemenet tasaisesti salaatin päälle.




7.
Huuhtele ja silppua kesäsipulinvarret, ja lisää silppu salaatin päälle sekä korostamaan värejä, että antamaan myös makuihin syvyyttä.




8.
Nyt salaatti on muutamaa sitruuna- ja öljypisaraa vaille valmis. Myös pikku pyöräytykset suola- ja pippurimyllystä ovat vielä tässäkin kohti paikallaan. Kohtuullisesti lisättynä ne korostavat mukavasti salaatin erilaisia makuja.




Perjantaina sää oli vielä ihanan lämmin ja kesäinen. Vietimmekin siis mukavan illan terassillamme chillaillen, ja hyvästä salaattiateriasta nauttien. Salaatin lisäksi grillasimme nopeasti ciabattasämpylät. Kuumat sämpylät ja raikas salaatti ovat ihana yhdistelmä. Grillatuille sämpylöille sopii oikein hyvin levitteeksi vaikkapa tuorejuusto.




Tällä hetkellä sää ei oikein houkuta ruokailemaan terassilla. Kylmää on. Sen sijaan mukavat muistot tuosta kivasta illasta lämmittävät edelleen mieltä.





perjantai 26. heinäkuuta 2019

Grillattu camembert kruunaa erityiset hetket


Tiistai-iltana teki mieli valmistaa tavallista parempi iltapala. Meillä oli silloin ”vaikka kuinka mones” hääpäivä, joten olihan siinä syytä kerrakseen hieman pröystäillä ihan arki-iltanakin. Tämänkertaiselle hääpäivälle osui tasan samanlainen hellepäivä kuin silloin sata vuotta sitten. Niinpä iltapalakin oli luontevaa valmistaa ja nauttia terassin lämmössä, vaikkei siinä paljon valmistamista ollutkaan. Kunhan vain avasin juustopaketin, perkasin mansikat ja avasin hillopurkin. Niin, ja pitihän ne vielä kantaa terassille ja pöytäkin piti kattaa. Mies hoiti grillaamisen, ja sekin tapahtui kolmessa minuutissa. Pikaruokaa siis, mutta niiiin hyvää.




Grillaa oliiviöljyllä siveltyä camembertia kuumassa grillissä noin 1,5-2 minuuttia per puoli. Jos laitat juuston sellaisenaan grilliritilälle, seuraa silmä tarkkana, ja käännä juusto heti kun saumasta alkaa tihkua sulaa juustoa. Ja sitten sama ohje tälle toiselle puolelle.

Jos haluat grillata juuston ilman vahtimista, ota pikaisesti raidoitukset toiselle puolelle, ja laita sitten juustokiekko grilliin raitapuoli ylöspäin umpinaiselle folioalustalle. Muhita sisältä sulaksi herkuksi. Jos grillaat juuston folion päällä, voit kurkistaa juuston reunasta, milloin se näyttää sisältä juoksevalta.

Tämä juustokiekko grillattiin kumminkin puolin ilman foliota. Onnistuimme nappaamaan juuston lautaselle juuri hetkeä ennen, kuin saumat alkoivat pettää.




Voit muuten ihan mainiosti kuumentaa tämän juuston myös uunissa, mieluiten suoraan tarjoiluastiassaan. Silloin laittaisin asteiksi 200 C ja paistoaika olisi varmaankin jotain 10-15 minuuttia. Voit myös maustaa juuston vaikka hunajalla ja yrteillä. Brie-juusto toimii ihan samalla lailla, vaikka se ei ihan yhtä juoksevaa olekaan.




Tämän juuston seuraksi tarjosin tuoreita mansikoita, ja tyttären tekemää raparperihilloa. Siinäpä sopivat seuralaiset tälle suussa sulavalle herkulle.




Palanpainikkeena nautimme itseoikeutetusti lasilliset viiniä. Hetken arvoimme valkoviinin ja punaviinin välillä, mutta päädyimme sitten hyvään, juustojen kanssa natsaavaan punaviiniin. Se oli mainio valinta se.


tiistai 23. heinäkuuta 2019

Kesäinen siskonmakkarakeitto


Voi että kun viime aikoina on tehnyt mieli kesäkeittoa. Melkein jo sellaista teinkin, mutta en sitten kuitenkaan. Taas kävi nimittäin niin, että suunnitelma ja toteutus muuttuivat pariin kertaan matkan varrella. Ensin halusin siskonmakkaroita keittoa täydentämään. Koskenlaskijaan tehty kesäkeitto siskonmakkaroilla tuntui tosi hyvältä idealta. Varmaan se sitä olisi ollutkin, ellen sitten olisikin päättänyt haluta kirkasliemistä siskonmakkarakeittoa, mutta kesäkasvisversiona. Tällaista kesäistä siskonmakkarakeittoa siitä sitten tuli.





Uuden sadon siskonmakkarakeitto

4:lle

8-10 uutta perunaa (tässä pienehköjä)
2 kesäsipulia varsineen
3 porkkanaa
1 pienehkö kukkakaali
voita kuullottamiseen
1,2 l vettä
2 kasvis(annos)fondia
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
400 g siskonmakkaroita
persiljaa




1.
Pese ja tarvittaessa harjaa perunat. Silppua sipulit. Huuhtele ja pilko porkkanat. Huuhtele kukkakaali ja irrottele kukkakaalin nuput toisistaan, ja halkaise niitä pienemmiksi, jos siltä tuntuu.

2.
Kuullota perunoita, sipulia ja porkkanoita voissa.




3.
Lisää kukkakaalin nuput ja jatka kuullotusta.




4.
Lisää vesi sekä fondit, pippurit ja laakerinlehdet. Kuumenna kiehuvaksi.




5.
Irrota siskonmakkarat toisistaan viiltämällä ”ketjut” makkaroiden välistä poikki. Purista siskonmakkaraa kuorestaan pieninä palloina suoraan keiton sekaan. Keitä kunnes sekä kasvikset että siskonmakkarat ovat kypsiä. Kesän tuoreet kasvikset kypsyvät nopeasti, ja siskonmakkaroiden keittoaika kannattaa tarkistaa paketista.




6.
Kun ainekset ovat kypsiä, tarkista maku. Silppua reilusti persiljaa keiton päälle. Sitä ei oikeastaan voi olla liikaa. Kerran kun sekoitat, on persilja hävinnyt sinne ainesten sekaan. Mutta siellä sitä on. Tarjoile lisäksi hyvää leipää.






Täytyy kyllä sanoa, että tämä keitto maistui aivan ihanalta. Se maistui perinteiseltä, mutta tuoreista kasviksista johtuen silti kesäisen raikkaalta. Maut olivat aitoja, ja keskenään balanssissa.




Varmasti se kesäkeiton ja siskonmakkarakeiton sekoituskin olisi ollut hyvää, koskenlaskijalla tai kermalla, ihan sama. Mutta taas kerran päätin seurata intuitiota, ja hyvä niin. Ehkä tämä versio oli tähän hetkeen paras.




torstai 18. heinäkuuta 2019

Aura-nektariinisalaatti - pihvin kesäinen seuralainen


Vastahan se viikonloppu oli, ja kohta taas on viikonloppu. Jos jollakulla on tulevan viikonvaihteen menu vielä hakusessa, niin tässä olisi yksi mukava ja kesäisen oloinen salaatti grillatuilla nektariineilla. Se sopii oikeastaan minkä vaan grilliherkun kaveriksi. Minä tein tämän salaatin kunnon grillipihvien lisukkeeksi. Vaikka takana oli täysi kierros golfia, emme kaivanneet salaatin ja pihvin lisäksi mitään muuta. Se voi toki johtua myös siitä, että kierroksen aikana tuli taukokiskalla sorruttua kunnon pororyynäriin puolukkahillolla. Mutta kierroshan on pitkä, ja sen aikana energiaa kuluu.




Kotiin tullessamme otin ensitöikseni pihvit huoneenlämpöön, ja samalla jääkaapin ovenavauksella vilahti pihviviini sinne toviksi jäähtymään. Siinä kohtaa muistinkin, että en edellisenä iltana muistanutkaan tehdä maustevoita valmiiksi, vaikka niin aioin. Hetken harkitsin sen skippaamista kokonaan, kunnes keksin, että onhan meillä mikro. Pehmensin siis voin mikrossa sekoituskuntoon.

Valkosipuli-persiljavoi


50 g voita
2 hienonnettua valkosipulinkynttä (yksikin riittää, mutta halusin kunnolla valkosipulia)
kourallinen persiljaa pieneksi silputtuna
mustapippuria
(suolaa, riippuen voin suolaisuudesta)

Sekoita ainekset pehmeään voihin ja tee maustevoista tanko kelmun sisään. Pane pötkylä jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään. Minä laitoin sen ensin pakastimeen, ja siirsin sen vartin päästä jääkaappiin.



  


Tapanani on aina keräillä ja käsitellä kaikki raaka-aineet valmiiksi, ja sitten vasta rakennan salaatin. Tällä kertaa olin jo ottanut lempioliiviöljyni esille, kunnes muistin, että minähän sainkin joitakin päiviä aikaisemmin mielenkiintoisen tuotenäytteen Myssyfarmilta. Se oli pullollinen heidän kylmäpuristettua luomurypsiöljyään. Kehuivat sitä ihan maailman parhaaksi, ja mukana seurasi tieto, että tuote on voittanut vuonna 2015 Vuoden Luomutuote -palkinnon. Tässäpä olikin sopiva hetki testata, kuinka tuote toimii salaatille pirskoteltuna. No toimihan se, ja jopa aidosti pidin tuotteesta. Tässä öljyssä on kaunis keltainen väri. Maku puolestaan on puhdas, mutta aromikas, ja tämä öljy osaltaan sitoi sinihomejuuston suolaisuuden ja nektariinien makeuden sopusointuiseksi kokonaisuudeksi.







Aura-nektariinisalaatti


(2:lle pääruoaksi pihvin kanssa)

½ pussia friséesalaattia
1 puntti villirucolaa
kourallinen saksanpähkinöitä
1 Aura gold –juusto (125 g rasia)
2 kesäsipulin vartta
3 nektariinia
hyvää kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
puolikas sitruuna
loraus vaahterasiirappia
suolaa
mustapippuria

1.
Pese ja linkoa salaatti ja rucola. Levitä ne tarjoiluvadille.

2.
Rouhi saksanpähkinät veitsellä pienemmiksi ja ripottele ne salaattipedille.

3.
Paloittele tai murenna aurajuusto ja levitä muruset salaatille.

4.
Huuhtele ja silppua kesäsipulin varret. Ripottele ne valmiin salaatin päälle, mutta käsittele ennen sitä nektariinit.

5.
Pese ja halkaise nektariinit. Irrota kivi ja lohko nektariininpuolikkaat 2-4 osaan. Laita nektariinilohkot foliovuokaan, ja lorauta niille hieman oliivi- tai rypsiöljyä (käytin tässäkin tuota samaista rypsiöljyä) ja pyöräytä myös pienen pienet suolat ja pippurit pintaan. Suolan ja pippurin tarkoitus on tosiaankin vain korostaa nektariinin makeutta, joten niiden kanssa ei kannata liioitella. Grillaa nektariineja muutama minuutti, ja asettele ne muutoin jo valmiina odottavan salaatin päälle.

6.
Pirskottele valmiin salaatin pinnalle rypsiöljyä, sitruunan mehua ja vaahterasiirappia. Pyöräytä salaatille myös suolaa ja pippuria myllystä. Ja vielä se kesäsipulisilppu kruunuksi.




Sillä välin kun minä kuvasin salaattia, hoiti mies pihvien grillauksen. En ollut siis paikan päällä sitä operaatiota todistamassa, mutta neuvoin katsomaan ohjeen tästä aiemmasta blogipostauksestani. Siinä on muuten syntisen hyvien pihvien lisäksi myös tosi kivat kesä-valkosipuliperunat. En tiedä kurkkasiko mies tuota ohjetta, luulen että valmisti pihvit jo vanhasta muistista. Hyvin tehty joka tapauksessa.




Minulta pääsi nauru, kun nyt kurkkasin tuonne viimekesäiseen postaukseeni. Kuinka yksinkertaisia me olemmekaan. Ja tähän ei tarvitse vastata, se oli retorinen kysymys. Siellä linkin postauksessahan komeilee tasan sama viini, kuin minkä olimme tälläkin kertaa näitä pihvejä varten ostaneet. No, hyvälle tuo viini maistuu joka kerta. Sanoisin, että helppo mutta hyvä punaviini.






Maustevoinkin muistin ottaa jääkaapista, ja siitä leikatuista voinapeista suli pihveille ihanan valkosipulinen maustevoin maku. Tämä kokonaisuus oli vallan mukava. Se oli sopivasti täyttävä, mutta samalla kivasti keveä. Ateriasta jäi hyvä olo, ja niin jäi myös tuosta päivästä.