tiistai 21. marraskuuta 2023

Cortijon vuohenjuusto-taatelisalaatti

Matkailu avartaa ja ystävät rikastuttavat elämää. Tässä eräänä helteisenä sunnuntaina olimme ystäviemme kutsumana lounaalla eräässä heidän hyväksi havaitsemistaan paikallisista ravintoloista (Restaurante Asador Otola – ­­Cortijo La Herradura, Camino Viejo de Coin 4, Mijas Costa, Málaga). Sinne olisimme tuskin muutoin ymmärtäneet mennäkään, koska tämä ravintola sijaitsee kaupungin ulkopuolella. Koska ystävillämme oli jo kokemusta paikan ruoista, pyysin heiltä suosituksia. Niitä oli useita, mutta eräs niistä alkoi ihan erityisesti kutkuttaa uteliaisuuttani. Se oli salaatti nimeltä Cortijo. Ruokalistan mukaan salaatti sisältää ”tomate, queso de cabra y dátiles, vinagreta de miel y limón”, eli tomaattia, vuohenjuustoa ja taateleita, sekä hunaja-sitruunavinaigrettea. Ystävämme mukaan tuo salaatti on mainio makupari alkupalalistalla oleville Txistorra-makkaroille. Tilasimme siis annokset niitä kumpaakin jaettavaksi alkupalaksi. Hallelujaa, näin rikastuimme taas yhdellä uudella, erinomaisen hyvällä makuelämyksellä. Vinkeistä kannattaa ottaa vaarin, kun on hyviä vinkkejä tarjolla.

 

Kuva näpsäisty Cortijo-salaatin alkulähteeltä.

 

Tuo salaatti oli uskomattoman ihana suolaisen ja makean yhdistelmä. Se sopi täydellisen hyvin mausteisten makkaroiden kyljessä nautittavaksi. Taatelin makeus tasapainotti makkaroiden mausteisuutta ja suolaisuutta. Eipä siis ihme, että nähtyäni ruokakaupan hedelmäosastolla röykkiöittäin taatelipaketteja, livahti niistä yksi paketti myös minun ostoskärryyni.

 


 

Juustohyllyltä nappasin myös paketillisen vuohenjuustoa. Muita tarvittavia aineita meillä onkin yleensä aina kotona.

 


 

Vuohenjuusto-taatelisalaatti

2:lle

 

vihersalaattia

1-2 tomaattia

100 g taateleita (4-5 kpl)

100 g vuohenjuustoa

(punasipulia)

 

Vinaigrette

3 rkl hyvää extra-neitsytoliiviöljyä

1 rkl viinietikkaa (tässä Vinagre de Jerez Reserva)

1 rkl sitruunan mehua

1 rkl hunajaa

 

Huuhtele ja kuivaa salaatti ja revi se salaattivadille. Huuhtele ja viipaloi tomaatit. Tähän salaattiin riitti yksi suuri tomaatti. Asettele tomaattiviipaleet salaattivadin reunoille.

Taatelit voisi käyttää varmaan sellaisenaankin, mutta minä huuhtelin (ja taputtelin talouspaperilla kuivaksi) myös ne. Elintarvikehygieniasta en tingi. Viillä taateli halki, ja poista kivi. Leikkaa taatelit pieneksi silpuksi, ja pyöritä silput rouheiksi palloiksi (2 kpl), ikään kuin lihapullia tekisit. Asettele taatelipallot salaatin päälle.

Murenna vuohenjuusto lautaselle, ja muotoile murustetusta juustosta ruokalusikoita avuksi käyttäen niin ikään kaksi palloa. Asettele ne taatelipallojen viereen.

 


 

Alkuperäisessä Cortijon salaatissa taisi olla myös ohueksi viipaloitua ja silputtua punasipulia, joka myös sopii hyvin tähän salaattiin. Meiltä sitä ei tällä kertaa löytynyt, mutta hyvältä maistui ilmankin.

Vispaa vinaigretten ainekset sekaisin, ja lusikoi vinaigrette salaatin päälle.

 


 

Nautimme tämänkin salaatin makkaroiden kera. Tällä kertaa kyseessä oli ihan tavalliset, mutta kuitenkin jokseenkin mausteiset grillimakkarat, jotka tirisivät pienessä grillissämme mahtavan mehukkaiksi Cortijo-salaatin seuralaisiksi. Makkararuoat nautin yleensä oluen kera. Alkoholiton olut on vähintään yhtä hyvä vaihtoehto kuin tavallinen olut.

 

 

torstai 2. marraskuuta 2023

Poronappiset tilanteeseen kuin tilanteeseen

Pikkusuolaisille on aina paikkansa. Ne toimivat niin illanistujaisissa, kahvipöydässä, kuin aterian alkupaloinakin. Nämä nappiset sopivat hyvin myös yllätysvieraiden tarjoiluksi, kunhan vain kaapista löytyy näitä hyvin säilyviä raaka-aineita, joita seuraavaksi luettelen.

 


Kylmäsavuporonappiset

 
150 g pussi ruissipsejä 

Täyte:

200 g valkosipulituorejuustoa

2 rkl sitruunasta puristettua mehua

100 g poron kylmäsavusiivuja pieneksi pilkottuna

kourallinen ruohosipulisilppua (tai pieni punasipuli silputtuna)

 

Lusikoi tuorejuusto kulhoon. Purista sekaan sitruunan mehua. Silppua kylmäsavuporosiivut ja ruohosipuli. Säästä pieni määrä silpusta nappisten koristeluun. Koristelu myös kertoo, mitä täyte sisältää. Lisää loput silput juustoseokseen. Sekoita. Lusikoi seos ruissipsien päälle. Ripottele täytteen päälle poro- ja ruohosipulisilppua.

 


 

Voit halutessasi korvata poron vaikkapa kylmäsavulohella. Myös valkosipulituorejuuston voit korvata melkeinpä millä vain maustetulla tuorejuustolla. Jos käytät maustamatonta juustoa, kannattaa maistellen selvittää, kaipaako seos suolaa tai muita mausteita.

PS. Nyt eletään sitä vaihetta vuodesta, että glögikausi jo vähintäänkin kurkistelee ovella. Nappiset sopivat vallan mainiosti myös makean glögin kyljessä naposteltaviksi.

 

 

sunnuntai 24. syyskuuta 2023

Lohta viikunaisen salaatin syleilyssä

Tervehdys aurinkoisesta Andalusiasta! Kesä, tai oikeastaan koko vuosi (edellinenkin!) on ollut sellaista matalaliitoa, että luovuus on onnistunut vain ajoittain pysymään vauhdissa mukana. Hyvässä ruoassa on toki pysytty laukatessakin, mutta omassa keittiössä olen mennyt aika lailla helpoimman kautta, enimmäkseen vanhoja tuttuja ja nopeita lemppareita valmistellen. Niinpä olikin mukavaa huomata, että muutama päivä lepoa ja aurinkoa saivat luovuudenkin taas muistuttelemaan itsestään. Osansa tähän asiaan tuovat paikalliset ihanat raaka-aineet. Olen aivan hullaantunut esim. nyt sesongissa olevista viikunoista, joista inspiroituneena syntyi tällaista hyvää ja kaunista.

 


 

Viikunaiset salaatit grillatulla lohella

2:lle

 

2 pientä sydänsalaattia

12 kirsikkatomaattia

2 avokadoa

sitruuna

100 g sinihomejuustoa

3 tuoretta viikunaa

hyvää oliiviöljyä

sormisuolaa

 

300 g lohifileetä

hienoa merisuolaa

mustapippuria

4 sitruunaviipaletta

 


 

Poista lohifileestä ruodot, ja laita filee nahkapuoli alaspäin grillausalustalle tai voideltuun uunivuokaan (jos valmistat lohen uunissa). Mausta lohi suolalla ja pippurilla, ja lisää pinnalle sitruunasiivut. Seuraa lohen kypsymistä, grillien ja uunien tehot vaihtelevat. Meillä oli käytössä pieni sähkögrilli, jossa tämä filee oli n. 15-20 minuuttia. Valmista salaatti lohen kypsyessä.

 


 

Irrota sydänsalaatin lehdet toisistaan. Huuhtele, ja linkoa tai kuivaa ne. Levitä salaatinlehdet lautasten reunoille kehäksi. Ripottele salaatinlehtien päälle huuhdellut ja puolitetut kirsikkatomaatit.

Halkaise avokadot, ja irrota avokadon kivi. Koverra avokadon liha ruokalusikalla kuorestaan pois. Viipaloi se, ja levitä viipaleet salaatinlehdille. Purista avokadojen päälle (ja salaatille muutenkin) sitruunan mehua, se hidastaa avokadoja tummumasta. Avokadot kannattaakin käsitellä vasta, kun ruokailun aika on jo lähellä.

Pese viikunat, poista niistä kannat, ja halkaise ne. Lisää viikunapuolikkaat salaatin päälle, ripottele joukkoon myös pienitty sinihomejuusto.

 


 


 

Aseta viipale kypsää lohta salaatin keskelle. Täydennä salaattia ohuella lorauksella hyvää oliiviöljyä ja pienellä määrällä sormisuolaa. Nauti!

 


 

Tämä annos oli ruokaisa, mutta samalla kevyen ja hedelmäisen raikas. Se jätti jälkeensä hyvän olon, ja virkistyneen mielen. Toki osansa mukavaan mieleen on tuonut myös hyppääminen pois oravanpyörästä. Elämä on nyt ja tässä. Parempi ymmärtää nauttia siitä kaikin mahdollisin tavoin, ottaen ilon irti vaikkapa vain tällaisesta aurinkoisesta lounassalaatista. Ne pienet, suuret ilot!

 

 

 

keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

Ihanasti mehevää kuhaa grillistä

Aikomukseni oli valmistaa viime viikonloppuna kuharullia, mutta kesken alkuvalmisteluiden sainkin päähänpiston kypsentää kuhan grillissä yhdessä sopivien höysteiden kanssa. Se oli aivan mahtava idea. Kuhasta tuli niin mehevän maukasta, ettei paremmasta väliä. Uudet siiklit sipulivoissa olivat itseoikeutettu kuhan lisuke tähän aikaan kesästä.

 


 

Kuha höysteineen muhi valmiiksi 1,7 litran reiättömässä foliovuoassa, jonka vuorasin leivinpaperilla. Näin ei ollut pelkoa, että ainekset palaisivat vuoan pohjaan kiinni. Sen sijaan vuoan pohjalle muodostui ihanasti hapokasta herkullista lientä, joka kävi ihan kastikkeesta.

 

Kuhaa grillissä

2:lle

 

400 g nahatonta kuhafileetä

hienoa merisuolaa

mustapippuria

rasia (250 g) kirsikkatomaattia

½ sitruunan mehu

kunnon loraus hyvää oliiviöljyä

50 g kreikkalainen valkosipuli tuorejuustoa (muukin maku käy)

tilliä

 

(Tämä kuhafilee oli valmiiksi ruodoton, mutta poista tarvittaessa ruodot. Kuhafileiden koko vaihtelee. Olin tilannut 400 g, ja sen verran kaupasta tuli, yhtenä kappaleena. Leikkasin fileen kuuteen osaan.)

Lado kuhafileet tai annospalat vuokaan leivinpaperin päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. En mitannut suolan ja pippurin määrää, kunhan vain ripottelin suolaa tasaisesti mutta kevyesti kullekin palalle. Samoin pippuria pyöräytin myllystä niin, että kaikkien kalojen päällä näkyi kevyesti myös mustia pisteitä. Sekä suolaa että pippuria voi lisätä myös valmiin kalan pinnalle, eli mieluummin ensin vajarit kuin överit. Muista siis maistaa lopussa. Itse lisäsin hieman suolaa vielä ennen tarjoilua.

Ripottele huuhdellut kirsikkatomaatit vuokaan sinne tänne kalojen ympärille. Purista sitruunasta mehua niin kaloille kuin tomaateillekin. Lorauta myös oliiviöljyä kaikille aineksille, ihan vain vapaalla kädellä, ohuena nauhana pullosta valuttaen. Lusikoi nokareet tuorejuustoa kuhafileiden päälle.

Laita vuoka grilliin. Kypsennysaika on täysin riippuvainen grillistä ja sen tehosta. Tämä satsi kypsyi puoliteholla olevassa kaasugrillissä 10-15 minuuttia. Valele kuhapaloja muutaman kerran kypsymisen aikana vuoan pohjalle kertyvällä herkullisella liemellä. Näet kyllä, kun kuha alkaa olla kypsä. Muista tarkistaa suola. Ripottele pinnalle tilliä ennen tarjoilua.

 


 

Roseeviini on oiva kesäviini, ja sopii hyvin monenlaisten ruokien seuraksi. Tai ihan sellaisenaan. Tällä kertaa valikoitui pöytään tämä alla olevan kuvan viini, joka on kuulemma ollut hyvin suosittu. Maistui myös meille. Se osui ja upposi jotenkin ihan erityisen hyvin tämän ruoan seurana.

 


 

Lauantaina sää suosi vielä sen aikaa, että saimme syötyäkin terassilla. Ihanalta maistui, niin kesä kuin kesäinen ruoka, viinistä puhumattakaan. Radio soitteli mukavaa musiikkia, mikä antoi osansa hyvää fiilikseen. Hyvää tämä olisi ollut ilman musiikkiakin. Ruoka ja juoma ovat nimittäin silloin taatusti hyviä, kun hymyilen joka suupalalle ja kulaukselle. Näin kävi tälläkin kertaa.

 


 

Harmoninen kokonaisuus, totta tosiaan. Tykkäsin, nam. Tämä oli hyvä päätös kesän ensimmäiselle pitkälle lämpimälle jaksolle. Seuraavaa jo odotellen.