Rasti seinään, leivoin eilen! Joku teistä on ehkä huomannut, että
blogissani ei ole ollut kovinkaan montaa leipomusta. Jos joskus on ollutkin, on
se todennäköisesti ollut tyttäreni tekemä. Ruoan tekeminen on yksi intohimoistani,
mutta leipomiseen en tunne varsinaista paloa. Leivon toki silloin tällöin, harvakseltaan.
Etenkin jos on hyvä syy. Tällä kertaa sellainen oli mökin sulatettavasta
pakastimesta löytynyt mustikkarasia. Olin omin pikku kätösin kerännyt joka
ikisen rasian mustikoista ihan siitä mökin pihalta. Niille piti siis keksiä
arvoistansa käyttöä. Tiesin heti, että tulen tekemään meidän perheen
suosituinta mustikkapiirakkaa. Tosin se voi olla myös ainoa resepti, minkä
mukaan olen koskaan mustikkapiirakkaa leiponut, mutta joskus tärppää heti
kerralla.
Olen bongannut tämän mustikkapiirakan ohjeen vuosia sitten
paikallislehdestä. Reseptin on tehnyt Lappilaisen keittiön grand old man
Tapio Sointu, joka on jo valitettavasti poistunut keskuudestamme. Minulla on
ollut kuitenkin kunnia tavata hänet kerran Pyhätunturi 50 vuotta -juhlintojen
yhteydessä. Hän oli tuolloin mukana suunnittelemassa ja valmistamassa Huttu-Uulan
Pyhä 50 v -juhlamenua. Me puolestamme olimme siellä vain nautiskelemassa puhtaista,
laadukkaista raaka-aineista ammattitaidolla tehdyistä juhlaruoista. Menu oli valmistettu
50 vuoden takaisia menetelmiä noudattaen. Mm. alkukeittona ollutta lihalientä oli
keitetty pitkään ja hartaasti, ja sen kyllä maistoi siitä liemestä.
Tuosta liemikeitosta,
ja muistakin aterian valmistukseen liittyvistä asioista saimme kuulla itseltään
Tapio Soinnulta, joka kierteli pöydissä niistä kertoilemassa. Sepäs vasta
olikin mielenkiintoista kuultavaa. Siinä samalla syntyi antoisaa keskustelua läsnäolijoita
yhdistävästä rakkaasta aiheesta nimeltä ruoka. Samassa yhteydessä pääsin myös
kiittämään tätä arvostamaani herrasmiestä juurikin tästä ihanasta
mustikkapiirakan ohjeesta, joka on todellakin ollut meidän perheessä ihan
klassikko.
Mustikka-tuorejuustopiirakka
(meillä tämä tunnetaan nimellä Soinnun Tapsan mustikkapiirakka)
Taikina:
100 g voita
3 rkl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
6 dl mustikoita
200 g tuorejuustoa (maustamatonta)
1-2 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
vaniljasokeria
1.
Sekoita rasva ja sokeri hyvin keskenään. (Tässä vaiheessa minä aina mietin,
että pitääkö rasva sulattaa vai riittääkö, että se on pehmeä. Epätietoisuudessani
olen valinnut keskitien, eli olen käyttänyt voin nopeasti mikrossa niin että se
on kunnolla pehmeää, mutta ei vielä nestemäistä.) Lisää joukkoon kananmuna ja
vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Anna taikinan levätä hetken ja
levitä se piirakkavuokaan. (Tässä kohdassa olen myös aprikoinut, pitääkö vuoka
voidella ja korppujauhottaa. Ainakin eilen tein niin.)
2.
Levitä taikinapohjalle mustikat.
3.
Sekoita juuston joukkoon munat, kerma, sokeri ja hieman vaniljasokeria.
Lisää seos mustikoiden päälle.
4.
Paista piirakka 200 asteessa 30 minuuttia. Jäähdytä viileäksi ennen tarjoilua.
Täytteeksi soveltuvat myös puolukat ja kaarnikat, ja hillatkin, koska
kastike suojaa niitä paistettaessa.
Tämä on sellainen piirakka, jota leivon mielelläni. Ja toisaalta, jos
minä jotakin leivon, on se todennäköisesti juurikin tällä ohjeella tehty
marjapiirakka. Ohje on tarpeeksi yksinkertainen tällaiselle harvakseltaan
leipojalle. Tätä voisi kyllä leipoa useamminkin, niin hyvää tämä on. Voit toki tarjoilla
piirakan myös vaniljakastikkeen kanssa, mutta sitä ilmankin tämä piirakka on
ihanan mehevää ja maukasta.