Jännä juttu, miten jotkut ruoat jäävät välillä unholaan. Sellainen
on esimerkiksi sei, josta en ole vuosikausiin valmistanut ruokaa. Jostakin
syystä se sei eli seiti sitten toissa viikolla hyppäsi mieleeni. Ja niinhän
siinä kävi, että ajatus ei jättänyt rauhaan, ennen kuin sitä valmistin. Edellisestä
kerrasta on niin monta vuotta, että en edes yritä laskea niitä vuosia. Varmaankin
se oli niitä aikoja, kun lapsemme olivat vielä lapsia ja valmistin joka päivä lämpimän
ruoan myös töiden jälkeen. Seitihän on juuri omiaan kotikeittiön arkeen. Sen
valmistaminen ei edellytä edes kaupassa käyntiä, edellyttäen että seipaketti
löytyy valmiina kotipakastimesta. Vaivattomimmin sei valmistuu uunissa.
Koska edellisestä kerrasta oli jo vierähtänyt vuosikausia,
piti minun hieman googlailla ideoita siitä, kuinka se pienen kantikkaan pahvikotelon
sisus muunnetaan herkulliseksi ruoaksi. Kiinnostavin vinkki löytyi tästä linkistä. Lisäsin siihen vielä pari raaka-ainetta, ja tässä on lopputulos.
Uuniseiti katkarapuhunnulla
400 g pakasteseitiä
½ sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
2 tomaattia
puolet suuresta purjosta
2 dl ruokakermaa 15 %
2 tl currya jauheena
1 pss (180 g) isoja pakastekatkarapuja
tilliä
225 C 30-40 min
Asettele jäiset tai kohmeiset palat voideltuun uunivuokaan. (Voi
tosin olla, että seipakettia kannattaa pitää ensin yön yli jääkaapissa, jotta palat
irtoavat helposti toisistaan. Tutki siis pakkausseloste, ja toimi sen mukaan.)
Tällaiset ihanat sitruspusertimet löytyivät espanjalaisesta viinikaupasta. |
Purista kalalle sitruunanmehua ja mausta suolalla ja
pippurilla. Viipaloi tomaatit ja levitä ne kalapalojen päälle.
Huuhtele ja silppua purjo ja levitä purjosilppu tomaattien
ja kalojen päälle.
Sekoita curry kerman sekaan, ja kaada seos kalapalojen
päälle. Laita vuoka uuniin n. 20 minuutiksi.
Ota vuoka uunista ja lisää jäiset katkaravut. Laita vuoka
takaisin uuniin 10-20 minuutiksi. Aika riippuu siitä, aloititko ruoan teon
sulaneesta vai jäisestä seistä.
Kun kala on kypsää, vaan ei vielä kuivunutta (tarkkaile
kypsymistä), ota vuoka uunista ja koristele ruoka tillisilpulla.
Tälle uuniseille sopii seuraksi niin riisi, perunat kuin
kasviksetkin. Minä tarjosin tämän ruoan ihan keitinperunoiden kanssa. Kokonaisuus
maistui oikein kotoisalta ja muistoja herättävältä. Lapsuudenkodissani seitä
tehtiin aika usein. Se oli sitä aikaa se, mutta hyvin maistui uunisei nytkin.
Jos tarjolla on lisäksi esim. salaattia ja leipää, riittää
tästä määrästä 4:lle. Ilman lisukkeita sanoisin annoskoon olevan sopiva 3:lle. Enpä
laskenut, paljonko yhdelle annokselle tuli hintaa. Veikkaan kuitenkin, että
kyseessä on hyvä ja varsin edullinen kotiruoka. Tokikaan pakastesei ei koskaan
korvaa tuoretta kalaa, mutta tilauksensa kummallekin.
Uskoakseni tämä ohje toimisi hyvin tuoreenkin kalan, esim.
turskan kanssa. Hienostunutta siikaa en kuitenkaan hukuttaisi näiden makujen
alle. Sen maku tulee parhaiten esiin lempeästi maustettuna. Mutta se onkin jo
toinen juttu se.