Perjantaisin on kiva tehdä jotain tavallista herkumpaa iltapalaa.
Eilisiltana halusin kuitenkin iltapalan olevan paitsi hyvää, myös suhteellisen
kevyttä. Olimme nimittäin palanneet alkuviikosta Espanjasta tänne talven
keskelle, ja jo muutamassa päivässä tein havainnon, että liikkumiset lopahtivat
pariin aiempaan viikkoon nähden kuin seinään. Espanjassa liikuimme tosi paljon,
pitkiä kävelyitä ja lisäksi muutama kierros golfia. Myös kaksikerroksinen
asunto antoi mahdollisuudet porrasjumppaan, portaita tulikin kipitettyä ylös
alas muutaman kerran päivässä. Täällä sen
sijaan jäiset kadut eivät ole vielä innostaneet kävelyretkille. Näissä oloissa salaatti tuntui oikein hyvältä
idealta.
Raikas savulohisalaatti
2:lle
1 punasipuli
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
sokeria
1 pss jääsalaattia
1/3 tuorekurkkua
2 pientä avokadoa
½ sitruuna
oliiviöljyä
vuorisuolaa
mustapippuria
n. 200 g leipäjuustoa
n. 200 g lämminsavustettua kirjolohta
Ihan ensimmäiseksi kuori ja leikkaa punasipuli tosi ohuiksi renkaiksi
tai suikaleiksi. Sekoita oliiviöljystä, valkoviinietikasta ja ripauksesta
suolaa ja sokeria kastike, ja laita sipulisuikaleet kastikkeeseen. Kääntele
sipuleita, jotta kaikki pinnat saavat osansa kastikkeesta. Anna sipuleiden
levätä rauhassa kastikkeessaan muiden valmisteluiden ajan. Tällä toimella on
tarkoitus poistaa kitkeryys sipuleista.
Pese ja linkoa salaatti. Huuhtele ja pilko kurkku. Revi salaatti
lautasille ja lisää kurkkuviipaleet salaatin päälle.
Halkaise avokadot ja poista ne kuorestaan ruokalusikalla kovertamalla.
Viipaloi avokadot ja levitä ne salaattipedille. Purista päälle sitruunasta ja
pirskottele myös oliiviöljyä sinne tänne. Pienet vuorisuolat ja pippurit ovat
tässä kohtaa paikallaan. Lisää edellisten ainesten päälle puolet marinoituneista
sipuleista.
Kuutioi leipäjuusto ja lisää juustokuutiot salaattiin.
Pilko lämminsavukirjolohi (tämä oli valmiiksi savustettua) ja lisää
lohikuutiot salaatteihin.
Ulkonäkö kaipaa vielä vähän särmää, joten lisää loput punasipulit
antamaan kontrastia. Ensinhän syödään aina silmillään, joten pidän siitä, että
ruoka paitsi maistuu hyvältä, myös näyttää houkuttelevalta. Heitä pinnalle
vielä ripaukset vuori- tai sormisuolaa ja pienet pyöräytykset pippurimyllystä.
Nämä salaatit olivat paitsi kauniita, myös maukkaita. Tämä setti oli ihanan
raikasta, ja juuri sopivasti pikkusuolaista. Jos haluat salaattiisi enemmän
suolaisia elementtejä, voisivat esim. kaprikset toimia hyvänä lisänä. Salaatin
lisäksi voit tarjota myös patonkia tai muita leipäsiä. Me jätimme nyt leivätkin
väliin. Ne olisi pitänyt tienata liikkumalla, jota ei nyt ollut tapahtunut. No
eipä niitä leipiä kyllä kaivattukaan. Tämä oli oikein hyvä näin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti