Miten ihmeessä jauhelihapallot sopivin maustein voivatkaan olla niin
herkullisia?! Ainakin minulle lihapullat maistuvat aina, olivat ne sitten minkä
maalaisia tahansa. Aika monessa maassa onkin oma versionsa lihapullista. Eikä
vain yksi versio, vaan reseptejä on varmaan niin monta kuin on tekijääkin.
Yleensä ne oman äidin, tai isoäidin lihapullat ovat parhaita. Tässä
postauksessa kerron, miten tämä abuela (isoäiti) valmisti omat espanjalaiset
lihapullansa. Tämä resepti on hyvin tyypillinen espanjalainen lihapullaresepti.
Täällä Espanjassa lihatiskit ovat aivan upeita ja varsinaisia palvelutiskejäkin
ne ovat. Siellä voi valita itse juuri sen kimpaleen lihaa, jonka haluaa heidän
jauhavan jauhelihaksi. Lihat jauhetaan myllyn läpi juuri niin monta kertaa kuin
asiakas haluaa. Minä olen tyytyväinen kahteen kertaan (otra vez) jauhettuun.
Siellä valitsemiani lihoja jauhetaan. |
Abuelan albondigakset
(n. 30 suurehkoa lihapullaa)
650 g (pyysin 500 g, mutta reilummin tuli) jauhelihaa, puolet nautaa ja
puolet possua
2 paahtoleipää
6 dl vettä
1 lihaliemikuutio
oliiviöljyä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 tl savupaprikajauhetta
½ punttia persiljaa
n. 1 rkl suolaa (mieluummin vajaa kuin kukkura)
mustapippuria
1 kananmuna
vehnäjauhoja
Kastike:
oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä silputtuna
1 dl valkoviiniä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
70 g tomaattipyreetä
2 tl savupaprikajauhetta
2 kuivattua chilipalkoa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
2 laakerinlehteä
1 rkl sherryviinietikkaa (balsamico käy myös)
mustapippuria
(tarvittaessa loraus vettä)
suolaa (maistellen)
½ punttia persiljaa
Keitä lihaliemi ja kasta paahtoleivät liemessä. Siirrä leivät kulhoon.
Ne hajoavat hetkessä, eli vain lyhyt kastaminen kumminkin puolin riittää. Voit käyttää
tähän kastamiseen myös maitoa, kuten ehkä suurin osa Espanjan mammoista
käyttää. Meillä nyt vain ei sattunut olemaan maitoa.
Kuori ja silppua sipulit ja pehmennä ne pannulla oliiviöljyssä kuullottaen.
Lisää pehmenneet sipulit leipien seuraksi kulhoon. Lisää myös silputtu persilja
sekä mausteet ja rikottu kananmuna.
Lisää jauheliha ja sekoita ainekset hyvin sekaisin.
Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa liian paljon. Kun massa säilyttää
ilmavuutensa, tulee lihapullista kuohkeita.
Kun ainekset ovat hyvin sekaisin, laita kulhon päälle kelmu, ja kulho
puoleksi tunniksi jääkaappiin. Siellä maut tasoittuvat.
Laita lautaselle reilusti vehnäjauhoja. Pyörittele sitten taikinasta
reilun kokoisia lihapullia, joiden ei tarvitse olla säännöllisen pyöreitä. Älä
myöskään pyöritä niistä liian kiinteitä, vaan anna niiden jäädä pehmeiksi.
Silloin niistä tulee meheviä. Pyöräytä lihapullat jauhoissa ja siirrä
lautaselle odottamaan paistamista.
Kuumenna pannu ja lorauta sille oliiviöljyä niin, että pohja peittyy.
Paista lihapullat kypsiksi parissa kolmessa erässä ja jätä ne odottamaan kastikkeen
valmistumista. Tässä vaiheessa kylläkin kuormasta häviää muutama lihapulla. Niitä
ei vain voi vastustaa.
Kuumenna kastikekasari, ja kuullota valkosipulisilppua hetken verran
oliiviöljyssä. Älä polta! Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Kaada sekaan
tomaattimurska ja lisää muut mausteet, paitsi suola. Anna kastikkeen kiehua
hiljaisella tulella n. 20 minuuttia. Lisää tarvittaessa loraus vettä.
Kun kastike on muhinut aikansa, lisää sekaan lihapullat ja keitä,
kunnes kastike taas kiehuu. Tässä vaiheessa on oikea hetki tarkistaa tarvittava
lisäsuolan määrä. Lihapullista tulee oma suolansa. Kun maut ovat kohdillaan,
lisää persiljasilppu.
Nämä espanjalaiset lihapullat tarjoillaan monesti tapaspöydän herkkuina
patonkiviipaleiden kera. Minä valmistin lihapullat päivän pääateriaksi, ja paahdoin
niiden lisukkeeksi parmesaaniperunoita, jotka valmistuvat superhelposti. Ohje löytyy
tästä linkistä. Viipaloin tähän pellilliseen kokonaista kaksi perunaa tosi
ohuiksi viipaleiksi.
Lihapullamäärä oli toki kahdelle henkilölle aivan ylimitoitettu, mutta
niitäpä olikin kiva popsia vielä seuraavanakin päivänä tapaksena patongin
kyljessä ennen iltapäivällä alkavaa golfkierrosta. Loput albondigakset laitoin
pakasteeseen. Olen ihan varma, että niille löytyy monta hyvää käyttöajankohtaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti