Viime aikoina on tullut herkuteltua enemmän kuin pitäisi. Nyt tässä
kohtaa tulikin tarve viheltää peli poikki ja ottaa pieni kurinpalautus. Näin
etenkin sen takia, koska Espanjasta palattuamme liikunta tuntuu pysähtyneen
kuin seinään. Liukkaat ja/tai sohjoiset kävelyreitit eivät houkuta. Toisaalta
ilmastonvaihdos teki tälläkin kertaa sellaisen tempun, että hengitystiet ovat
olleet kovilla sitten Suomeen paluun, josta syystä on crosstrainerkin saanut
pölyttyä rauhassa. Liikkumaan pääsen taas vasta kun henki kulkee kunnolla, eikä
vain pihisemällä. No onhan tuossa ollut jo tarpeeksi tekosyitä
liikkumattomuudelle. Mutta jos ei liiku, niin sitten on syytä tarkistaa myös
ruokatapojaan. Eilen innostuin säveltämään tällaisen kurinpalautuskeiton, joka
on paitsi tosi kevyttä, myös yllättävän hyvää ja täyttävää.
Porkkana-ruusukaalikeitto
2 annosta
loraus oliiviöljyä
10 cm pala purjoa
2 suurta porkkanaa
200 g ruusukaalia (tässä pakastettuja, joiden annoin ensin hieman sulaa)
1 valkosipulinkynsi
6 dl vettä
1 kasvisannosfondi
3 rkl tomaattipyreetä
mustapippuria
persiljaa
Leikkaa purjon varresta 10 cm pala ja ota tarvittaessa (jos epäsiisti)
päällimmäinen kerros pois. Halkaise purjo ja huuhtele puolikkaat hyvin kylmävesihanan
alla. Raottele huuhtelun aikana purjon kerroksia toisistaan, jotta väleissä
mahdollisesti olevat hiekat lähtevät pois. Taputtele purjonpuolikkaat kuivaksi
talouspaperilla, ja silppua haluamasi kokoiseksi silpuksi.
Kuori ja silppua valkosipulinkynsi. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi
raasteeksi. Halkaise ruusukaalit pituussuunnassaan 2-4 osaan, siis siten, että
kuhunkin palaseen jää hivenen kantaa. Silppua persilja (minulla oli puntissa
jäljellä noin 1 dl verran).
Laita pinnoitettu keittokattila tulelle ja kuumenna öljy. Kuullota pala
purjoa. Lisää porkkanaraaste ja ruusukaalit ja jatka kuullotusta. Lisää
valkosipuli viimeiseksi, ettei se ehdi palaa. Kuullota vielä hetki.
Lisää vesi, fondi ja tomaattipyree ja keitä 5-10 minuuttia. Mausta
mustapippurilla. Tarkista maku ja suolan määrä. Lisää persiljasilppu.
Keiton tuoksu lupasi paljon, ja se lupaus tuli myös täytetyksi.
Yllättävän hyvää keittoa syntyy näinkin yksinkertaisista ja kevyistä
raaka-aineista. Luulen tomaattipyreen olleen yksi ratkaiseva tekijä, joka antoi
keiton makuun sopivasti syvyyttä. Tarjosin keiton lisäksi
avokado-juuressämpylöitä.
Kylläpä sitä nyt syötiin niin terveellisesti, niin terveellisesti.
Tästä keitosta jäi hyvä mieli ja sopivasti kylläinen olo.
Täällä keitellään näin uuden vuoden ensimmäisenä päivänä. Hyvältä näyttää ja uskonkin, että maistuukin tämä keitto. Porkkanoita oli vain vähän minulla, laitoin niiden lisäksi palsternakkaa ja ihan pienen pienen palan juuriselleriä.Pian herkutellaan. Hyvää uutta vuotta 2021!
VastaaPoistaKiitos, ja hyvää alkanutta vuotta toivotan myös sinulle! :) Ihan varmasti hyvää tuli noinkin. Se on juurikin niin, että kasvissoppaan heitellään aina sitä, mitä sattuu kaapista löytymään.
Poista