Espanjan lomamme on nyt takanapäin. Matkalle lähtiessämme pihallamme
oli kinoksittain lunta, mutta kotiin palatessamme pihaltamme löytyikin Suomen
suloinen suvi. Paluupäivämme oli kauniista vihreydestään ja aurinkoisuudestaan
huolimatta kuitenkin hiukkasen viileä. Eipä siis kummakaan, että ajatuksemme
karkasivat vielä mielellään menneisiin lämpimiin viikkoihin mukavine hetkineen,
hyvää ruokaa unohtamatta. Ajatuksissamme oli erityisesti yksi ravintola, josta
on vuosikymmenien aikana tullut meille hyvin tärkeä ja rakas. Tämä ravintola on
juurikin se ravintola, mistä blogini nimi sai innoituksensa. Tämä ravintola on
myös juuri se ravintola, missä sardiinit lensivät parikymmentä vuotta sitten.
Kerroin noista lentävistä sardiineista ihan ensimmäisessä blogikirjoituksessani Missä sardiinit lentävät
Restaurante La Sirena, Playa
Santa Ana, Paseo Maritimo local 8, 29630 Benalmádena.
La Sirena sijaitsee aivan meren äärellä, kävelykadun varrella
hiekkarannan ja ajotien välissä. Rupeli-liikenneympyrä on hyvä maamerkki, mistä
kohti suunnistaa portaita alas rantabulevardille. Tuolla kyseisellä
rantabulevardilla on vieri vieressä ravintoloita. Joissakin niistä on liian innokkaita
sisäänheittäjiä, joita mielellämme välttelemme oikaisemalla suoraan tämän
porttikongin kohdalta rappusia alas. Siinä heti rappujen alapuolella vasemmalla
on La Sirena, jossa hyvä ruoka puhuu puolestaan. Kerran sinne mentyään menee
varmasti toistekin.
Olemme vuosien aikana vierailleet siellä lukemattomia kertoja. Itse
asiassa perheemme jäseniä on vieraillut siellä jo kolmessa polvessa. He
kutsuvat meitä kaikkia yleisesti Familia Finlandiaksi, mutta perhekunnat ovat
saaneet lisätunnisteet Uno, Dos, jne… Meillä on kunnia olla Familia Finlandia Uno. Ja aina kun sinne reissun ensimmäistä kertaa menemme,
tarkistaa tämä Sirenan ystävällinen tiimi meiltä myös, että mitä muille
perheenjäsenille kuuluu. La Sirena on
ravintola, minne ensiksi suuntaamme paikkakunnalle saavuttuamme. Sinne menemme
myös viimeiseksi, ja tarvittavan määrän kertoja siinä välilläkin, jotta ehdimme
nauttia sillä kertaa ”listallamme” olevat annokset ja siten korjata niiden puutostilat.
Olemme hyvin viehättyneitä Andalusian herkuista. Erityisesti erilaiset
merelliset racionit ovat makuumme. Mikä sen mukavampaa, kuin tilata useita eri
lajeja, joita maistellaan siinä järjestyksessä, kuin ne pöytään saapuvat.
Syömme niitä sekä jaettuina alkupaloina, tai sitten tilaamme tarpeeksi monta
racionia, ja pelkästään niistä koostuu koko jaettu ateria. Seuraavassa muutamia
kestosuosikkejamme, joilla yleensä aloitamme. Nämä ovat kooste viime viikkojen
vierailuilta. Kaikkia emme tokikaan syöneet kerralla.
Gambas Cocidas, voiko ihanammin makuhermoja valmistella tulevalle
aterialle.
Gambas al Pil Pil, yksinkertaisesti rannikon parhaat pilpilit, chilit kohdillaan.
Liemessä on myös ihana dipata sämpylänpaloja. Olen yrittänyt valmistaa itsekin
tätä Sirenan versiota pilpilistä, mutta jotakin en ole hoksannut. Vielä joku
päivä yritän ujuttautua keittiöön katsomaan tarkan valmistustavan, ja nappaan huippuhyvän
reseptin talteen, ennen kuin heittävät minut ulos.
Almejas salteadas, oi voi, tämänkin tyypillisen paikallisherkun he vain
onnistuvat tekemään parhaiten. Myös tämän liemi on taivaallista. Simpukoista
puhumattakaan. Hyvin samanlainen racion on Coquinas salteadas, siinä simpukat
enempi pitkulanmuotoisia.
Espeto de Sardinas, ooh, mitäpä voisin sanoa. Se maku! Menkää ja maistakaa
itse. Sopivasti hiiltynyt, sopivasti suolainen, kalan liha mehevää… Sardiinit
ovat erityisesti kesälomien herkkua. Jonkin tiedon mukaan sardiinit ovat
parhaimmillaan niinä kuukausina, joiden nimessä ei ole r-kirjainta, eli
juurikin toukokuusta syyskuuhun.
Boquerones al Limon, ihanan rapeita friteerattuja sardelleja.
Nimenomaan tämä al limon –versio on nykyinen suosikkimme. Siinä pikkukala on avattu,
ja ruoto on poistettu. Boquerones Fritos –versiossa ruoto on tallella, mutta
valtavan ihania ovat nämä kalat silläkin lailla valmistettuna. Meidän perheessä
ovat aina naureskelleet minulle, jonka jäljiltä lautasella on pienet ruodot,
joiden päässä pikkuruiset päät. Muu perhe ottaa vain pyrstöstä kiinni ja ääntä
kohti ja jäljelle jää vain pieni pyrstönpala, jos sitäkään.
Mieluisin aperitiivi meille on erittäin kuiva Fino Jerez. Se on myös
oivallinen juoma Jamon IBericolle, ne suorastaan kuuluvat yhteen. Kinkun
leikkaus on taitolaji, eikä sitä saa kuka tahansa tehdäkään.
La Sirena on siitä hassu paikka, että haluatpa sitten kalaa tai lihaa,
on se aina hyvää. Ja kaikki on taatusti tuoretta. Kerran reissuun pitää syödä
kunnon pihvit. Silloin tilaamme yleensä Solomillo de Ternera con Salsa
Champinon (eri kastikevaihtoehtoja). Kastikkeet
(etenkin tämä sienikastike) vievät kielen mennessään. Pihvin kypsyysaste oli
jälleen kerran makuuni täydellinen.
Grillatut liharuoat ovat La Sirenassa yleensäkin todella hyviä, mutta
ihan mahtavia olivat myös lampaankyljykset Chuletas de Cordero. Hiiligrillin
maku lampaan lihassa on ihan mieletön. Tähän ei tullut mieleenkään tilata
kastiketta. Oli myös mukavaa katsella ja haistella kyljysten kypsymistä.
Grillaukset tehdään nimittäin ravintolan edessä rannan puolella, niin
venegrillissä kuin kunnon jämerässä hiiligrillissäkin. Eräänlainen
ohjelmanumero sekin. Tunnelmallista myös.
Paella ja sunnuntailounas ikään kuin kuuluvat yhteen. Kuvassa neljän
hengen Paella Mixta. Olemme vierailleet La Sirenassa kaikkina vuodenaikoina,
niin lounas- kuin illallisaikaan. Täytyy sanoa, että erityisen viehättynyt olen
siellä sunnuntai-iltapäivistä, jolloin ravintola täyttyy paikallisista.
Perhekunnat vauvasta vaariin tulevat silloin nauttimaan yhteistä
sunnuntailounasta. Vauvat kulkevat sylistä syliin. Puheensorina on iloista ja
äänekästä. Etenkin talvi-Espanjan
reissuilla tapanamme on laskea lomamme pituus siitä, kuinka monta kertaa
ehdimme käydä sunnuntailounaalla. Kesällä kuumuus hieman rajoittaa, mutta viime
reissullakaan ei jäänyt yhtään sunnuntaita väliin ilman La Sirenaa.
Tämän reissun viimeiseksi pääruoaksi valitsimme kestosuosikkimme
lenguadon (merianturaa), joka tällä kertaa oli sen verran reilun kokoinen, että
meille valmistettiin yksi yhteinen kala. Itse Boss Fernando ruoti huolellisesti sen meille
lautasannoksiksi. Lenguadon seurana tulee aina paikalliseen tapaan valmistetut
Köyhät perunat, Patatas a lo Pobre (nekin Sirenassa parhaat), sekä vihanneksia.
Pidämme siitä, että La Sirenassa voimme mutkattomasti tilata vain lasin
”valkoviiniä” tai ”punaviiniä”, ja ne ovat aina erinomaisen hyviä ja
miellyttäviä. Jos hifistellä haluaa, löytyy heiltä myös varsin hyvätasoinen
viinikaappi.
Jälkiruoat kuittaamme yleisimmin espressolla, ja sen seuraksi sopivaa
avec-juomaa. Paikallinen likööri 43 tai hyvä brandy ovat molemmat varsin hyviä
avecjuomia. Jos otamme syötävää jälkiruokaa, on se luultavimmin Crema Catalana
niin monella lusikalla, kuin mitä pöytäkuntaamme kuuluu. Tai sitten Tarta al
Whiskey, jonka päälle tarjoilija kaataa mukavaa salsaa (= viskiä).
Hyvät muistot jäivät siis tästäkin vierailusta. Seuraavaa kertaa
odotellessa. Sirenaan on aina mukavaa palata. Hasta luego!