Vähän minua viime perjantaina hymyilytti, kun näitä uuniquesadilloja
valmistin. Ajattelin, että lätty kuin lätty näyttää olevan tässä keittiössä
aika monena perjantai-iltana työn alla. Jos ei kerran pizzalätty, niin sitten
tortillalätty. Perjantaipizzoistamme voit lukea lisää tästä linkistä. Näitä valmiista
tortillalätyistä valmistettuja quesadillojakin tullaan todennäköisesti näkemään
keittiössämme uudelleenkin, ainakin jos miehen toiveita kyselen. Hän nimittäin kommentoi
tätä settiä näin: ”Olipa kyllä niin hyvät maut, että voin suositella tekemään
toistekin”.
Quesadillojen täyte valmistui helposti kaupan lämpötiskiltä
hankittua grillattua broileria hyödyntäen. Elintarvikehanskat käsissäni riivin
tuosta broilerista lihat irti luista. Koska kyseessä on kypsä broileri, irtoaa
liha todella helposti. Käytin tuosta broilerista kolmanneksen näihin
quesadilloihin, ja loput säilöin jääkaappiin. Päätin tehdä niistä seuraavana
päivänä kanakeiton. Tortillapaketissa (original, koko large) oli kuusi tortillalättyä,
joista käytin tähän neljä. Loput kaksi työnsin pakkaseen odottamaan sopivaa pikkunälkää,
jolloin voisin käyttää ne vaikkapa TikTok-tortillojen testaukseen.
Uuniqueasadillat Kot Kot
2-4:lle (riippuen nälästä)
öljyä
1 sipuli
1/2 suuresta keltaisesta paprikasta
1/2 punainen tuore chili
1/3 grillatusta broilerista
mustapippuria
tuoretta korianteria
4 tortillalättyjä (large)
1 prk (230 g) Pineapple Salsaa (medium)
225 g juustoraastetta (tässä mozzarellaa ja cheddaria)
Lisukkeeksi:
creme fraichea
guacamolea
225 C uunissa n. 8 minuuttia
Laita uuni lämpenemään ja valmista täyte. Kuori ja silppua
sipuli. Huuhtele ja kuutioi paprika, ja silppua chili. Pieni broilerinlihat ja ole
tarkkana, että niihin ei jää luita tai luiden osia.
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä sipuli. Lisää chilit
ja paprikat, ja anna paprikoidenkin pehmetä muutaman minuutin veran. Lisää
broilerit ja kuumenna. Mausta kevyesti mustapippurilla. Lisää silputtua
korianteria makusi mukaisesti.
Levitä tortillat uunipellille leivinpaperin päälle. Käytä tarvittaessa
kahta peltiä. Levitä salsa tasaisesti kaikille neljälle tortillalle. Täytettä
ei kannata laittaa ihan reunoja myöten, tai muuten ne saattavat pursuta paistettaessa
yli reunojen. Ripottele puolet juustoraasteesta yhteensä kahdelle tortillalle.
Jaa myös broileritäyte noille kahdelle tortillalle, joilla juustoa. Ripottele
loput juustot täytteen päälle.
Sitten ei muuta kuin ne toiset tortillat näille kanneksi,
salsapuoli täytteen päälle. Painele kevyesti reunoja myöten, näin reunat eivät
ala irvistellä uunissa. Voit myös paistamisen puolivälissä painella reunoja
vielä kerran kiinnemmäksi.
Paista täytettyä tortillaa 225 C -asteisen uunin
keskitasolla n. 8 minuuttia. (Uunien tehot vaihtelevat.) Leikkaa valmiit quesadillat
terävällä veitsellä neljään osaan (näistä tuli siis 8 neljännestä). Minä paistoin quesadillat kahdessa erässä, koska muuten
olisin joutunut asettelemaan nämä hiukan limittäin. Tuskin sekään olisi
haitannut. Kiertoilmauunissa paistaa toki kätevästi kaksi pellillistä kerralla,
mutta halusin kuitenkin paistaa quesadillat näin kahdessa erässä, koska tällä tavalla saimme
ensimmäiset palat syötyämme seuraavatkin slicet tulikuumina lautasillemme.
Tuosta salsan määrästä vielä sen verran, että oli aivan siinä hilkulla,
että avaisinko toisenkin purkillisen salsaa. Tämä on sellainen salsa, jota
minulla on aina pari purkkia kaapissa. Päätin kuitenkin olla laittamatta yhtään
enempää, koskapa ajattelin myös juuston tuovan mehevyyttä täytteeseen. Ja näin tapahtui.
Jos kuitenkin käytät kaikki kuusi tortillaa kerralla, kannatta silloin avata
toinenkin salsapurkki. Todennäköisesti kaksi purkillista olisi silloin juuri
oikea määrä, tämä salsa on nimittäin hiukan tavanomaista pienemmässä purkissa.
Ripottelin tuoretta korianteria vielä valmiidenkin
quesadillojen päälle. Antoivat siinä sekä makua että ilmettä, uunissa paistetut
quesadillathan ovat pannulla paistettuihin verrattuna hiukkasen kalpeita. Creme
fraiche ja guacamole toimivat hyvin quesadillojen lisukkeina. Olut on yleensä hyvä
ruokajuoma tortilloille, mutta tällä kertaa mieleni teki roseeviiniä. Sitä saa,
mitä tilaa.
Guacamole on tosi helposti ja nopeasti tehtävissä, vaikkapa
tämän linkin ohjeen mukaan. Samasta linkistä löytyy myös ihan mielettömän
ihanat pehmeät katkaraputacot. Niin, ja Margarita-ohjekin sieltä löytyy.
Margarita sopii kuin nenä päähän meksikolaissävytteisen aterian aperitiiviksi,
tai ruoantekojuomaksi. Sellaiset siemaisimme viime perjantainakin ennen toimeen
ryhtymistä.
Guacamolesta vielä sen verran, että koska oli jo aika myöhäinen
ilta ja minua laiskotti, päätin tällä kertaa oikaista guacamolen teossa. Tein
sen sekoittamalla pilkotun avokadon Pirkka Parhaat -sarjan valmiiseen
guacamoleen. Puristin sekaan myös puolikkaan limen mehut. Ei ollut muuten mikä tahansa avokado, vaan se oli ihan täydellinen, kuten tuosta yllä olevasta kuvasta näkyy. Sen myötä oli myös tuunattu guacamole erehdyttävästi itse tehdyn makuinen.
Näillä lähti iloisesti viikonloppu käyntiin. Kiva viikonloppu
siitä tulikin. Seuraavana päivänä valmistin tosiaan lopuista broilereista ihan
älyttömän hyvän meksikolaistyylisen kanakeiton. Siitä lisää myöhemmin.