perjantai 26. helmikuuta 2021

Mexikanakeitto grillatusta broilerista

Mausteinen ja lämmittävä kanakeitto syntyi nopeasti kasviksista ja kaupan palvelutiskin grillatusta broilerista. Tilasin (ruokaverkkokaupasta) tuon broilerin perjantai-illan uuniquesadilloja varten. Niihin meni 1/3 broilerista, joten vaikka sitä broileria meni lihoja luista irrotellessa myös omaan suuhun (en voinut vastustaa kiusausta!), jäi sitä vielä runsaasti jäljellekin. Päätin käyttää ne meksikolaisittain maustettuun, lämmittävään kanakeittoon.

 


 

Mexikanakeitto

3:lle hyvät annokset

 

2 rkl oliiviöljyä

1 salottisipuli (tavallinenkin käy)

2 valkosipulinkynttä

1 tl paprikajauhetta (tässä savupaprikajauhetta)

½ tl juustokuminaa

½ punainen tuore chili

1 punainen paprika

2-3 rkl tomaattipyreetä

2/3 grillatusta broilerista

8 dl vettä

1 annosnappi kanafondia

1,5 dl simpukkapastaa

mustapippuria

(suolaa tarvittaessa)

1 pieni tlk (140 g) maissinjyviä

½ sitruunan mehu

persiljaa reilusti

korianteria maun mukaan

 

Irrottele broilerin lihat luista ja revi tai pilko lihat pienemmiksi. Jätin ne aika reiluiksi paloiksi. Kuori ja silppua sipulit. Huuhtele chili ja paprika. Silppua chili pieneksi. Minä poistin siitä myös siemenet, koska en halunnut överitulista. (Tosin suurin tulisuus taitaa olla kuitenkin siinä valkoisessa siementen kiinnikeosassa.) Kuutioi paprika helposti lusikoitavan kokoisiksi paloiksi. (Olen sitä kuppikuntaa, jonka mielestä keittoa ei pidä joutua enää soppalautasella pilkkomaan.)

Kuumenna öljy pinnoitetussa kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää paprikajauhe ja juustokumina kevyesti sekoitellen, ja ”herättele” mausteita kattilan lämmössä hetken verran. Tuoksu kertoo, milloin ne ovat hereillä. Lisää chilit ja paprikat ja kuullota vielä hetki. Lisää sitten tomaattipyree ja broilerit ja sekoita. Lisää vesi ja fondi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää pasta ja anna keiton kiehua, kunnes pasta on kypsää.

Mausta pippurilla, ja tarkista pitääkö lisätä suolaa. Maistelemalla löydät sopivan mausteyhdistelmän. Lisää valutetut maissinjyvät ja purista sekaan sitruunan mehua. Kuumenna kiehuvaksi, ja lisää silputut yrtit.

 


 

Tarjoa keiton kanssa pieniä sämpylöitä, tai muuta vaaleaa leipää. Nokare creme fraichea keiton pinnalla tasapainotti ihanasti varsin lämpimiä ja mausteisia makuja. Aahhh...

 


 

Grillattu broileri antoi keitolle oman täyteläisen erityismakunsa. Enpä ole aikoihin muistanutkaan noiden kaupan lämpötiskin broilereiden olemassaoloa. Onneksi nyt muistin, sillä niistä sai helpolla kaksi mahtavaa ateriaa. Siis ne edellisillan uuniquesadillat, ja sitten tämä ihana keitto.

 

 

 

torstai 18. helmikuuta 2021

Perjantai-illan uuniquesadillat Kot Kot

 

Vähän minua viime perjantaina hymyilytti, kun näitä uuniquesadilloja valmistin. Ajattelin, että lätty kuin lätty näyttää olevan tässä keittiössä aika monena perjantai-iltana työn alla. Jos ei kerran pizzalätty, niin sitten tortillalätty. Perjantaipizzoistamme voit lukea lisää tästä linkistä. Näitä valmiista tortillalätyistä valmistettuja quesadillojakin tullaan todennäköisesti näkemään keittiössämme uudelleenkin, ainakin jos miehen toiveita kyselen. Hän nimittäin kommentoi tätä settiä näin: ”Olipa kyllä niin hyvät maut, että voin suositella tekemään toistekin”.

 


 

Quesadillojen täyte valmistui helposti kaupan lämpötiskiltä hankittua grillattua broileria hyödyntäen. Elintarvikehanskat käsissäni riivin tuosta broilerista lihat irti luista. Koska kyseessä on kypsä broileri, irtoaa liha todella helposti. Käytin tuosta broilerista kolmanneksen näihin quesadilloihin, ja loput säilöin jääkaappiin. Päätin tehdä niistä seuraavana päivänä kanakeiton. Tortillapaketissa (original, koko large) oli kuusi tortillalättyä, joista käytin tähän neljä. Loput kaksi työnsin pakkaseen odottamaan sopivaa pikkunälkää, jolloin voisin käyttää ne vaikkapa TikTok-tortillojen testaukseen.

 

Uuniqueasadillat Kot Kot

2-4:lle (riippuen nälästä)

 

öljyä

1 sipuli

1/2 suuresta keltaisesta paprikasta

1/2 punainen tuore chili

1/3 grillatusta broilerista  

mustapippuria

tuoretta korianteria

4 tortillalättyjä (large)

1 prk (230 g) Pineapple Salsaa (medium)

225 g juustoraastetta (tässä mozzarellaa ja cheddaria)

 

Lisukkeeksi:

creme fraichea

guacamolea

 

225 C uunissa n. 8 minuuttia

 

Laita uuni lämpenemään ja valmista täyte. Kuori ja silppua sipuli. Huuhtele ja kuutioi paprika, ja silppua chili. Pieni broilerinlihat ja ole tarkkana, että niihin ei jää luita tai luiden osia.

 


 

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä sipuli. Lisää chilit ja paprikat, ja anna paprikoidenkin pehmetä muutaman minuutin veran. Lisää broilerit ja kuumenna. Mausta kevyesti mustapippurilla. Lisää silputtua korianteria makusi mukaisesti.

 


 

Levitä tortillat uunipellille leivinpaperin päälle. Käytä tarvittaessa kahta peltiä. Levitä salsa tasaisesti kaikille neljälle tortillalle. Täytettä ei kannata laittaa ihan reunoja myöten, tai muuten ne saattavat pursuta paistettaessa yli reunojen. Ripottele puolet juustoraasteesta yhteensä kahdelle tortillalle. Jaa myös broileritäyte noille kahdelle tortillalle, joilla juustoa. Ripottele loput juustot täytteen päälle.

 


 

Sitten ei muuta kuin ne toiset tortillat näille kanneksi, salsapuoli täytteen päälle. Painele kevyesti reunoja myöten, näin reunat eivät ala irvistellä uunissa. Voit myös paistamisen puolivälissä painella reunoja vielä kerran kiinnemmäksi.

 


 

Paista täytettyä tortillaa 225 C -asteisen uunin keskitasolla n. 8 minuuttia. (Uunien tehot vaihtelevat.) Leikkaa valmiit quesadillat terävällä veitsellä neljään osaan (näistä tuli siis 8 neljännestä). Minä paistoin quesadillat kahdessa erässä, koska muuten olisin joutunut asettelemaan nämä hiukan limittäin. Tuskin sekään olisi haitannut. Kiertoilmauunissa paistaa toki kätevästi kaksi pellillistä kerralla, mutta halusin kuitenkin paistaa quesadillat näin kahdessa erässä, koska tällä tavalla saimme ensimmäiset palat syötyämme seuraavatkin slicet tulikuumina lautasillemme.

Tuosta salsan määrästä vielä sen verran, että oli aivan siinä hilkulla, että avaisinko toisenkin purkillisen salsaa. Tämä on sellainen salsa, jota minulla on aina pari purkkia kaapissa. Päätin kuitenkin olla laittamatta yhtään enempää, koskapa ajattelin myös juuston tuovan mehevyyttä täytteeseen. Ja näin tapahtui. Jos kuitenkin käytät kaikki kuusi tortillaa kerralla, kannatta silloin avata toinenkin salsapurkki. Todennäköisesti kaksi purkillista olisi silloin juuri oikea määrä, tämä salsa on nimittäin hiukan tavanomaista pienemmässä purkissa.

Ripottelin tuoretta korianteria vielä valmiidenkin quesadillojen päälle. Antoivat siinä sekä makua että ilmettä, uunissa paistetut quesadillathan ovat pannulla paistettuihin verrattuna hiukkasen kalpeita. Creme fraiche ja guacamole toimivat hyvin quesadillojen lisukkeina. Olut on yleensä hyvä ruokajuoma tortilloille, mutta tällä kertaa mieleni teki roseeviiniä. Sitä saa, mitä tilaa.

 


 

Guacamole on tosi helposti ja nopeasti tehtävissä, vaikkapa tämän linkin ohjeen mukaan. Samasta linkistä löytyy myös ihan mielettömän ihanat pehmeät katkaraputacot. Niin, ja Margarita-ohjekin sieltä löytyy. Margarita sopii kuin nenä päähän meksikolaissävytteisen aterian aperitiiviksi, tai ruoantekojuomaksi. Sellaiset siemaisimme viime perjantainakin ennen toimeen ryhtymistä.

 


 

Guacamolesta vielä sen verran, että koska oli jo aika myöhäinen ilta ja minua laiskotti, päätin tällä kertaa oikaista guacamolen teossa. Tein sen sekoittamalla pilkotun avokadon Pirkka Parhaat -sarjan valmiiseen guacamoleen. Puristin sekaan myös puolikkaan limen mehut. Ei ollut muuten mikä tahansa avokado, vaan se oli ihan täydellinen, kuten tuosta yllä olevasta kuvasta näkyy. Sen myötä oli myös tuunattu guacamole erehdyttävästi itse tehdyn makuinen.

 


 

Näillä lähti iloisesti viikonloppu käyntiin. Kiva viikonloppu siitä tulikin. Seuraavana päivänä valmistin tosiaan lopuista broilereista ihan älyttömän hyvän meksikolaistyylisen kanakeiton. Siitä lisää myöhemmin.

 

 

perjantai 12. helmikuuta 2021

Dukkahlohi ja kasvisbulgur

 

Viime postauksessani kerroin talviloman suloisista aamiaisista, ja nyt olisi sitten vuorossa erään lomapäivän pääateria: dukkahlohta ja kasvisbulguria jogurttikastikkeella. Se oli niin kiva setti, että on parasta kirjoittaa se tänne blogiin talteen. Tämä ateria oli ihan täydellistä myös siltä kantilta, kun halusin tehdä mahdollisimman vähäisellä ajankäytöllä mahdollisimman ihanaa ja mielihyvää tuottavaa ruokaa. Tämä oli juuri sellaista. Reippaan ja pitkän ulkoilurupeaman jälkeen makustelimme hymy huulillamme tämän annoksen eri osasia, jotka täydensivät mainiosti toisiaan.

 


 

Aloitin kokkauksen jogurttikastikkeesta, se oli hyvä saada jääkaappiin makuuntumaan.

 

Jogurttikastike

3-4:lle

 

200 g turkkilaista jogurttia

3 tl dijonsinappia

suolaa (maistele sopiva määrä)

mustapippuria (muutama pyöräytys myllystä)

½ limen mehu

½-1 dl tillisilppua

 

Sekoita jogurttiin kaikki loput ainekset. Anna makuuntua jääkaapissa vähintään puoli tuntia, ja vaikka pidempäänkin.

 

Dukkahlohi

2:lle

 

2 kpl lohen annospaloja à 150 g

sitruunanmehua

suolaa

mustapippuria

dukkahia

 

Käytettävissäni oli kaksi annospalaa lohta, mutta ihan hyvin voit kypsentää myös kokonaisen lohi- tai kirjolohifileen samalla systeemillä. Lohet uunipellille leivinpaperin päälle ja puristus sitruunasta lohen pinnalle. Mausteeksi kevyesti suolaa (hieno merisuola parasta) ja pippuria sekä reilu kerros dukkah-mausteseosta. (Dukkahia myydään valmiina seoksena hyvin varustelluissa ruokakaupoissa, mutta sen voi valmistaa myös itse. Käyttämäni dukkah oli valmis, herkkukaupasta ostettu seos.) Kypsennä lohet 200 C asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia.

 


 

Uunien tehot vaihtelevat, samoin mieltymykset lohen kypsyydestä. Jos haluat ottaa varman päälle, käytä paistomittaria. Netistä löytyy tavoitelämpötiloja. Minä luotan omiin silmiini, ja epävarmuuden tullen raottelen lohta varovasti haarukalla nähdäkseni kypsyyden. Minun mitta-asteikkoni mukaan lohi on valmista silloin, kun se ei näytä sisältä enää raa’alta, vaan kypsältä, ja on edelleen mehevä. Tiedostan, että tämä kypsyysaste on ammattikokkien mielestä mahdollisesti jo ylikypsä, mutta omapa on makuni, loheni ja keittiöni.

 

Kasvisbulgur

2-3:lle

 

2 dl bulguria (kts. keitto-ohje pakkauksesta)

suolaa keitinveteen ja kasviksille

oliiviöljyä

n. 10 cm pala purjoa silputtuna

1 keltainen paprika kuutioituna

1 rs kirsikkatomaatteja halkaistuina

mustapippuria

veitsenkärjellinen chilihiutaleita

½ limen mehu

tuoretta korianteria

 

Keitä bulgur kevyesti suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuullota purjo pannulla öljyssä, lisää paprikakuutiot ja jatka kuullotusta. Kun paprikatkin ovat hiukan pehmenneet, lisää tomaatit ja kuumenna. Mausta suolalla, pippurilla ja chilihiutaleilla. Sekoita kasvikset bulguriin ja purista joukkoon limen mehu. Lisää myös silputtua korianteria makusi mukaisesti. Jos joku syöjistä ei pidä korianterista (se jakaa mielipiteitä), voi sen laittaa myös erikseen tarjolle, ja kukin voi lisätä annokseensa haluamansa määrän tuota voimakkaan makuista yrttiä. Tarkista kasvisbulgurin maku, ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

 


 

Kyllä meidän kelpasi. Tästä ruoasta jäi hyvä olo, vaikka reilusti söimmekin. No, olihan meillä kyllä poikkeuksellisen paljon liikuntaakin takana. Sää suosi, ja Nuasjärven ympäristö oli kaunista. Niinpä lenkkien pituudetkin kasvoivat ihan huomaamatta, etenkään kun ei ollut kiirettä minnekään. Ihan sielu lepäsi lenkkeilyn ohella huurteisia puita ihmetellessä. Vai mitä sanotte näistä? Oli pakko pysähtyä aina välillä kuvaamaan.

 


 


 


 

Tämä loma antoi sitä, mitä siltä haettiin. Lepoa ja liikuntaa. Aikaa lukea ja katsella leffoja. Hetken hengähdystä. Pysähtymistä. Elämästä nauttimista ja hetkeen tarttumista. Ulkomaan matkoja yhä vain odotellessa, ihan kelpo loma.