Lauantaipäivä, lupapäivä. Päivä alkoi kiireettömästi, herätys vasta
sitten kun unta oli saatu tarpeeksi, eli aika myöhään. Päivän ensimmäinen
ajatus oli edellisen illan ratkiriemukkaat kesäjuhlat paikallisen ravintolan kesäpihalla,
ja samalla Lentävän Poron teatterin tämän kesän ensi-ilta. Hiukkasen kolea oli sää
illalla, mutta tunnelma sitäkin lämpimämpi. Ravintolan viltteihin kääriytyneinä
oli mukavaa katsella esitystä, joka oli sekä hauska että pöljä, eli upposi
hyvin minuun. Mukava ilta, jota seurasi huippuhauskat jatkot huippuhauskassa
seurassa.
Tänään ei sitten ollutkaan muuta ohjelmaa, kuin lepoa ja
ruoanvalmistusta. Kumpikin rentouttavaa omalla tavallaan. Viikonlopun menun
kantava teema on tryffeli, tarkemmin tryffeliöljy. Menun suunnittelussa lähdin
liikkeelle taas lisuke edellä. Kun näin ruokakaupassa kotimaisia kukkakaalia,
oli homma selvä. Tryffeli-kukkakaalia oli nyt ihan pakko saada. Ja voi hyvänen
aika, miten herkullista se olikaan!
Irrotin kukkakaalista lehdet ja kannan, ja huuhtelin sen. Sitten olikin helppo irrotella nuput toisistaan. Laitoin kukkakaalin nuput kulhoon, ja lorauttelin niiden päälle oliiviöljyä sekä maustoin suolalla ja mustapippurilla. Sekoitin, ja lisäsin vielä kerran sekä öljyä, että suolaa ja pippuria. Vielä hellä sekoitus ja kaadoin öljytyt ja ja maustetut kukkakaalin nuput pellille leivinpaperin päälle. Paahdoin niitä 200 C uunissa n. 25 minuuttia. Uunin jälkeen kaadoin kukkakaalit kulhoon ja roiskuttelin päälle tryffeliöljyä. Sekoitus, ja valmista oli.
Olin jo aiemmin päivällä tehnyt niille dipin valmiiksi makuuntumaan. Samassa
makumaailmassa liikuttiin dipinkin osalta, tryffeliä siinäkin.
Tryffeli-seesaminsiemen –majoneesi 2:lle
5 kukkuraa rkl hyvää majoneesia
1-2 puristettua valkosipulinkynttä
1 tl sitruunanmehua
aavistus suolaa
kymmenkunta tippaa tryffeliöljyä
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Seesaminsiemenet laitoin kylmälle kuivalle pannulle ja pannun levylle
kuumenemaan. Siemenet paahtuvat tosi nopeasti, kunhan pannu kuumenee. Kun
siemenet olivat sopivasti paahtuneet, kaadoin ne lautaselle jäähtymään.
Jatkavat muuten paahtumistaan kuumalla pannulla, vaikkei pannu enää levyllä
olisikaan. Pitää varoa, että eivät pääse palamaan! Palaneet eivät maistu
hyvälle. Sekoitin kaikki muut aineet
keskenään, ja lopuksi sekoitin paahdetut seesaminsiemenet tryffelimajoneesin
joukkoon.
Salaatti rakentui jääsalaatista, vesimelonista ja fetasta. Raikasta ja
sopivasti suolaista.
Keitin vielä muutaman siiklin ja viimeistelin ne tilleillä.
Pääraaka-aineeksi grillasimme kirjolohta katkarapuhunnulla. Kirjolohifileestä
nypin ruodot pois, ja laitoin sen grillausalustan päälle. Pinnalle puristin sitruunasta
mehua. Mausteeksi suolaa ja sitruunapippuria. Päälle jäisiä katkarapuja ja koko
komeus grilliin 15 minuutiksi. Ruokajuomana saksalainen Deer Roots 2017 Riesling trocken, raikasta ja hyvää.
Mieheni sanoja lainatakseni, ”jokainen ainesosa maistuu
itsekseen loistavalta, ja koko kokonaisuus on aivan upea”. Samaa sanon minä, oli
onnistunut setti. Jälkkäriä en valmistanut, vaan sen osaa ajoi espresso sopivan
avecjuoman kera. Se viimeisteli nautinnon.
Tähänpä ei ole mitään lisättävää. Mieletön setti tosiaankin.