lauantai 30. kesäkuuta 2018

Tryffeli-kukkakaalit ja koko mieletön setti


Lauantaipäivä, lupapäivä. Päivä alkoi kiireettömästi, herätys vasta sitten kun unta oli saatu tarpeeksi, eli aika myöhään. Päivän ensimmäinen ajatus oli edellisen illan ratkiriemukkaat kesäjuhlat paikallisen ravintolan kesäpihalla, ja samalla Lentävän Poron teatterin tämän kesän ensi-ilta. Hiukkasen kolea oli sää illalla, mutta tunnelma sitäkin lämpimämpi. Ravintolan viltteihin kääriytyneinä oli mukavaa katsella esitystä, joka oli sekä hauska että pöljä, eli upposi hyvin minuun. Mukava ilta, jota seurasi huippuhauskat jatkot huippuhauskassa seurassa.




Tänään ei sitten ollutkaan muuta ohjelmaa, kuin lepoa ja ruoanvalmistusta. Kumpikin rentouttavaa omalla tavallaan. Viikonlopun menun kantava teema on tryffeli, tarkemmin tryffeliöljy. Menun suunnittelussa lähdin liikkeelle taas lisuke edellä. Kun näin ruokakaupassa kotimaisia kukkakaalia, oli homma selvä. Tryffeli-kukkakaalia oli nyt ihan pakko saada. Ja voi hyvänen aika, miten herkullista se olikaan!

Irrotin kukkakaalista lehdet ja kannan, ja huuhtelin sen. Sitten olikin helppo irrotella nuput toisistaan. Laitoin kukkakaalin nuput kulhoon, ja lorauttelin niiden päälle oliiviöljyä sekä maustoin suolalla ja mustapippurilla. Sekoitin, ja lisäsin vielä kerran sekä öljyä, että suolaa ja pippuria. Vielä hellä sekoitus ja kaadoin öljytyt ja ja maustetut kukkakaalin nuput pellille leivinpaperin päälle. Paahdoin niitä 200 C uunissa n. 25 minuuttia. Uunin jälkeen kaadoin kukkakaalit kulhoon ja roiskuttelin päälle tryffeliöljyä. Sekoitus, ja valmista oli. 




Olin jo aiemmin päivällä tehnyt niille dipin valmiiksi makuuntumaan. Samassa makumaailmassa liikuttiin dipinkin osalta, tryffeliä siinäkin.

Tryffeli-seesaminsiemen –majoneesi 2:lle

5 kukkuraa rkl hyvää majoneesia
1-2 puristettua valkosipulinkynttä
1 tl sitruunanmehua
aavistus suolaa
kymmenkunta tippaa tryffeliöljyä
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Seesaminsiemenet laitoin kylmälle kuivalle pannulle ja pannun levylle kuumenemaan. Siemenet paahtuvat tosi nopeasti, kunhan pannu kuumenee. Kun siemenet olivat sopivasti paahtuneet, kaadoin ne lautaselle jäähtymään. Jatkavat muuten paahtumistaan kuumalla pannulla, vaikkei pannu enää levyllä olisikaan. Pitää varoa, että eivät pääse palamaan! Palaneet eivät maistu hyvälle.  Sekoitin kaikki muut aineet keskenään, ja lopuksi sekoitin paahdetut seesaminsiemenet tryffelimajoneesin joukkoon.




Salaatti rakentui jääsalaatista, vesimelonista ja fetasta. Raikasta ja sopivasti suolaista. 






Keitin vielä muutaman siiklin ja viimeistelin ne tilleillä. Pääraaka-aineeksi grillasimme kirjolohta katkarapuhunnulla. Kirjolohifileestä nypin ruodot pois, ja laitoin sen grillausalustan päälle. Pinnalle puristin sitruunasta mehua. Mausteeksi suolaa ja sitruunapippuria. Päälle jäisiä katkarapuja ja koko komeus grilliin 15 minuutiksi. Ruokajuomana saksalainen Deer Roots 2017 Riesling trocken, raikasta ja hyvää.







Mieheni sanoja lainatakseni, ”jokainen ainesosa maistuu itsekseen loistavalta, ja koko kokonaisuus on aivan upea”. Samaa sanon minä, oli onnistunut setti. Jälkkäriä en valmistanut, vaan sen osaa ajoi espresso sopivan avecjuoman kera. Se viimeisteli nautinnon. 




Tähänpä ei ole mitään lisättävää. Mieletön setti tosiaankin.

4 kommenttia:

  1. Tämä ruokavinkki tuli tarpeeseen minulle! Ystävä toi pari vkoa sitten Italiantuliaisena tryffeliöljyä. En osaa käyttää sitä, koska ei ole kokemusta. Kiitos paljon! Kukkakaali on ihan lempparia ja nyt saan siihen vaihtelua.
    Näyttää koko setti ihan huipulle! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva jos vinkki tulee hyötykäyttöön 👍 Kukkakaali ja tryffeliöljy on lyömätön yhdistelmä. Kukkakaalisosekeiton viimeistelen myös lorauttamalla lautasannoksen päälle kiepsautuksen tryffeliöljyä. Huomennakin on tryffeliöljyä menussa. Siitä lisää myöhemmin, jos tulee hyvää 😉

      Poista
  2. Olen lukenut koko blogisi. Hitokseen hyvää ruokaa teet. Samaan malliin vain��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas mukava kuulla. Kiitos ja kumarrus ihanasta palautteesta ja kannustuksesta! 😊

      Poista