keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

Ihanasti mehevää kuhaa grillistä

Aikomukseni oli valmistaa viime viikonloppuna kuharullia, mutta kesken alkuvalmisteluiden sainkin päähänpiston kypsentää kuhan grillissä yhdessä sopivien höysteiden kanssa. Se oli aivan mahtava idea. Kuhasta tuli niin mehevän maukasta, ettei paremmasta väliä. Uudet siiklit sipulivoissa olivat itseoikeutettu kuhan lisuke tähän aikaan kesästä.

 


 

Kuha höysteineen muhi valmiiksi 1,7 litran reiättömässä foliovuoassa, jonka vuorasin leivinpaperilla. Näin ei ollut pelkoa, että ainekset palaisivat vuoan pohjaan kiinni. Sen sijaan vuoan pohjalle muodostui ihanasti hapokasta herkullista lientä, joka kävi ihan kastikkeesta.

 

Kuhaa grillissä

2:lle

 

400 g nahatonta kuhafileetä

hienoa merisuolaa

mustapippuria

rasia (250 g) kirsikkatomaattia

½ sitruunan mehu

kunnon loraus hyvää oliiviöljyä

50 g kreikkalainen valkosipuli tuorejuustoa (muukin maku käy)

tilliä

 

(Tämä kuhafilee oli valmiiksi ruodoton, mutta poista tarvittaessa ruodot. Kuhafileiden koko vaihtelee. Olin tilannut 400 g, ja sen verran kaupasta tuli, yhtenä kappaleena. Leikkasin fileen kuuteen osaan.)

Lado kuhafileet tai annospalat vuokaan leivinpaperin päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. En mitannut suolan ja pippurin määrää, kunhan vain ripottelin suolaa tasaisesti mutta kevyesti kullekin palalle. Samoin pippuria pyöräytin myllystä niin, että kaikkien kalojen päällä näkyi kevyesti myös mustia pisteitä. Sekä suolaa että pippuria voi lisätä myös valmiin kalan pinnalle, eli mieluummin ensin vajarit kuin överit. Muista siis maistaa lopussa. Itse lisäsin hieman suolaa vielä ennen tarjoilua.

Ripottele huuhdellut kirsikkatomaatit vuokaan sinne tänne kalojen ympärille. Purista sitruunasta mehua niin kaloille kuin tomaateillekin. Lorauta myös oliiviöljyä kaikille aineksille, ihan vain vapaalla kädellä, ohuena nauhana pullosta valuttaen. Lusikoi nokareet tuorejuustoa kuhafileiden päälle.

Laita vuoka grilliin. Kypsennysaika on täysin riippuvainen grillistä ja sen tehosta. Tämä satsi kypsyi puoliteholla olevassa kaasugrillissä 10-15 minuuttia. Valele kuhapaloja muutaman kerran kypsymisen aikana vuoan pohjalle kertyvällä herkullisella liemellä. Näet kyllä, kun kuha alkaa olla kypsä. Muista tarkistaa suola. Ripottele pinnalle tilliä ennen tarjoilua.

 


 

Roseeviini on oiva kesäviini, ja sopii hyvin monenlaisten ruokien seuraksi. Tai ihan sellaisenaan. Tällä kertaa valikoitui pöytään tämä alla olevan kuvan viini, joka on kuulemma ollut hyvin suosittu. Maistui myös meille. Se osui ja upposi jotenkin ihan erityisen hyvin tämän ruoan seurana.

 


 

Lauantaina sää suosi vielä sen aikaa, että saimme syötyäkin terassilla. Ihanalta maistui, niin kesä kuin kesäinen ruoka, viinistä puhumattakaan. Radio soitteli mukavaa musiikkia, mikä antoi osansa hyvää fiilikseen. Hyvää tämä olisi ollut ilman musiikkiakin. Ruoka ja juoma ovat nimittäin silloin taatusti hyviä, kun hymyilen joka suupalalle ja kulaukselle. Näin kävi tälläkin kertaa.

 


 

Harmoninen kokonaisuus, totta tosiaan. Tykkäsin, nam. Tämä oli hyvä päätös kesän ensimmäiselle pitkälle lämpimälle jaksolle. Seuraavaa jo odotellen.