Terveiset aurinkoiselta rannikolta, Andalusiasta! On se ilimoja pidellyt. Maaliskuu meni aika pitkälle sateita pidellessä, muutaman erinimisen myrskyn pyyhkäistessä tästä läpi. Pullistellen esittäytymässä kävivät ainakin Jana-, Konrad- ja Laurence-myrskyt. Taisivat täällä piipahtaa vielä Martinho ja Nuriakin. No, puolensa näissäkin, käyttövesivarannot kasvoivat. Ulkoilmaelämä (se yksi oleellinen asia, mitä täältä haetaan) tapahtuikin sitten sateiden rakoja ennustellessa. Uloskin toki pääsimme, jopa kuivin jaloin, joskin myrskyisimpien tuulien aikana oli parasta pysytellä suojassa mm. kaatuvilta puilta ja taivaalta lennelleiltä mm. palmuista irronneilta kappaleilta. Kokemus se oli tämäkin ajanjakso.
Vaan voi sitä onnen päivää, kun lopulta näihin oloihin poikkeuksellisen pitkä sisäruokintakausi oli ohi. Patio ja oma piha tuntuivat maailman parhailta paikoilta, keittiö ei niinkään. No, mieluinen sekin on, varsinkin pari vuotta sitten tehdyn keittiörempan jälkeen. Ennen tuota remonttia oli hellakin niin hitaalla käyvä, että esim. aamiaismunia paistaakseen sai hellan levyn kääntää päälle heti herättyään, jotta levy olisi tarpeeksi kuuma siinä kohti, kun appelsiinit on puristettu mehuiksi ja on aika valmistaa varsinainen aamiainen. Uusi ihana liesi puolestaan toimii kuin unelma. Tällaisen aurinkoisen patiopäivän avokadopastankin sain uuden lieden äärellä kokonaisuudessaan ihan vartissa valmiiksi. Keitin ainoastaan pastan, muut ainekset valmistuivat kulhossa pastan kiehuessa. Aah, ihanaa!
Hetkessä valmis avokadopasta
2:lle
180 g pastaa (tässä tagliatellea)
keitinvettä, suolaa ja keittoaika pakkauksen ohjeen mukaan
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria
1 kahvilusikallinen chilihiutaleita
1 dl parmesaania
2 ihanasti kypsää avokadoa
½ suuresta sitruunasta (tai yksi pieni)
½ dl pastan keitinvettä
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valmistele sillä välin muut ainekset kulhossa. Muista pestä avokadot, ettei veitsen mukana kulkeudu ruokaan kutsumattomia pöpöjä.
Kaada kulhoon oliiviöljyä, ja raasta tai purista sen sekaan yksi valkosipulinkynsi. Lisää joukkoon maun mukaan suolaa ja mustapippuria, sekä kahvilusikallinen chilihiutaleita. Voit toki käyttää myös tuoretta chiliä, mutta ensimmäistä kertaa korvasin sen näillä hiutaleilla (kun tuoretta ei nyt ollut), ja taidan tehdä niin jatkossakin. Raasta joukkoon vielä parmesaani. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Halkaise avokadot, irrota kivi ja lusikoi avokadon lihat siihen samaan kulhoon. Purista avokadoille sitruunan mehua. Sörssää sitruunaiset avokadot haarukalla tai survimella haluamaasi soseutuspisteeseen. Minä tykkään, kun avokadomössö ei ole liian siloista. Notkista seos pastan keitinvedellä, jota muuten kannattaa ottaa talteen vähän reilumminkin sen varalta, jos pastan sekoitusvaiheessa tarvitaan lisänotkistusta. Myös oliiviöljyä voi lorauttaa vielä tuossakin vaiheessa.
Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, mustapippuria ja chiliä. Valuta pasta ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää avokadoseos pastan joukkoon. Sekoita, annostele ja nauti.
Niin ihanaa, ja mukavan raikasta, mutta silti riittävästi särmää omaavaa ruokaa. Se maistui aivan erityisen ihanalta (lopultakin) aurinkoisena päivänä pation markiisin suojassa nautittuna.
Laitoin myös pöytämausteeksi chilihiutaleita, mustapippuria ja parmesaania. Ihan täydellistä.
Täällä Espanjassa meillä tulee syötyä tosi paljon avokadoja. Lähiruoka aina best. En niitä tokikaan ihan joka päivä syö, mutta ehkä joka toinen tai viimeistään joka kolmas päivä kuitenkin. Jos ei muuten (esim. salaateissa), niin sitten ihan vain loistavana leivänpäällisenä. Joko viipaleina, tai nopeasti haarukalla sitruunan ja oliiviöljyn kanssa tahnaksi survottuna. Avokadosta on moneksi.