Juhannus tuli ja meni perinteisine herkkuineen. Meidän juhannus oli
jälleen kerran hyvin kalavoittoinen. Sillejä, graavikaloja ja savukalaa, niitä
pitää aina juhannuksena saada. Ja lisukkeeksi tietysti kesäistä salaattia, uusia
siiklejä ja sipuli-voikastiketta, sekä jälkiruoaksi mansikoita. Maku- ja
tunnelmapaloja meidän juhannuksen vietosta löydät Instagramista
(@lentavatsardiinit).
Mutta niin kuin nuo edellä mainitut kuuluvat meidän juhannusmenuumme,
kuuluvat nämä herkulliset karitsankyljykset juhannusviikonlopun sunnuntaille. Näin
oli nyt jo kolmatta kertaa, eli eräänlainen juhannusperinnehän näistäkin on jo
tullut.
Näiden mielettömän hyvien karitsankyljysten alkuperäisohje on Sikke
Sumarin. Muutama vuosi sitten bongasin ohjeen Ilta-Sanomista, tässä siihen linkki.
Kannattaa lukea tuon linkin ohje, tosin varaudu siihen, että sitä lukiessa
tulee nälkä. Kun näitä karitsankyljyksiä kerran kokeilimme, niin koukkuunhan me
niihin jäimme.
Karitsankyljykset Siken tapaan
1 kg karitsankyljyksiä
Marinadi:
10 valkosipulinkynttä
15 lehteä tuoretta basilikaa
muutama oksa tuoretta timjamia
1,5 dl hyvää oliiviöljyä
½ sitruunan kuori
Glaseerauskastike:
6 rkl hunajaa
1 rkl Dijonin sinappia (minulla hunajaversio)
muutama oksa tuoretta timjamia
1 rkl balsamicoa
(suolaa ja pippuria)
Pussi on helppo täyttää, kun sen laittaa kulhoon tai kannuun. |
Murskaa valkosipulinkynnet, revi basilikan lehdet ja kuori pestystä
sitruunasta kuorilastuja perunankuorimaveitsellä. Laita ne, sekä timjaminoksat
ja oliiviöljy reilunkokoiseen marinointipussiin. Lisää karitsankyljykset
pussiin ja marinoi kyljyksiä välillä käännellen kolmisen tuntia. (Säilytin
pussia jääkaapissa, mutta otin sen viimeisen marinointitunnin aikana
huoneenlämpöön.)
Valmista glaseerauskastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa.
Lähdössä grilliin, glaseerauskastikekin on jo valmis. |
Kuumenna grillipannu tai grilli ja grillaa kyljyksiä muutama minuuttia molemmin
puolin. Me grillasimme 2-3 minuuttia/puoli, mutta grillausaika riippuu tietysti
grillin tehosta. Älä paista liikaa! Kyljykset ovat parhaimmillaan roseina.
Siken ohjeessa ei puhuttu suolasta mitään, mutta kyllä minä olen noille
kyljyksille pyöräyttänyt myllystä sopivasti sekä suolaa että pippuria. Ja noita
mausteitahan voi aina lisätä vielä valmiidenkin kyljysten päälle.
Pari minuuttia, ja kääntö käynnissä. |
Hetki ennen glaseerausta, fetatkin jo mukana. |
Glaseeraa kyljykset pensselillä hetkeä ennen kuin otat ne
pannusta/grillistä. Pane myös loput glaseerauskastikkeesta tarjolle.
Glaseeraus käynnissä. |
Me söimme nämä karitsankyljykset grillattujen broccolinien ja terttutomaattien
kanssa. Niiden grillausohje löytyy tästä linkistä. Tällä kertaa lisäsin grillausvuokaan
fetapaloja pari minuuttia ennen kuin kyljysten glaseerausvaihe alkoi.
Juhannusaatosta ja -päivästä poiketen oli muuten kylmä päivä tuolloin. Mies
hoiti grillauksen, fleecetakki päällään. Minä jakelin ohjeita vierestä, ja olin
pukeutunut toppatakkiin. Jalassa minulla oli villasukat ja miehen terassicrocsit.
Kyllä, todellakin silmiähivelevä näky. Ihan hirveästi ei tuona päivänä
haluttanut syödä pihalla, vaan käärimme valmiit kyljykset folioon ja kipitimme
pikapikaa sisälle syömään.
Syömään! |
Oih ja voih, kuinka hyvää tämä taas oli. Pöydässä tupsuttelimme vielä
tuota suussa sulavaa glaseerauskastiketta kyljysten pintaan, ja ensimaistamisen
jälkeen myös pienet pyöräytykset suolamyllystä. Sitten ei paljon puhuttukaan,
kunhan vain maiskuteltiin menemään.
Jotakin näiden kyljysten makoisuudesta kertoo ehkä sekin, että
kirjoitin tätä postausta (ainakin kuvaannollisesti) kuola suusta valuen. Tämä
on taas yksi niitä (pika)ruokia, jotka marinointiaikaa lukuun ottamatta valmistuvat
tosi nopeasti. Ei myöskään haittaa, vaikka kyljykset unohtuvat marinadiin
pidemmäksikin aikaa. Olen parina aikaisempana juhannusviikonlopun sunnuntaina
tehnyt niin, että olen laittanut kyljykset marinadiin ennen golfaamaan lähtemistä.
Heti kotiin tullessa sitten marinadipussi huoneenlämpöön, ja kun pelin jäljiltä
on siistiydytty, ovat kyljykset olleetkin jo valmiita grillattaviksi. Kätevää.
Ja niin hyvää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti