Rovaniemen torin kesäherkkujen myyntikoju oli eilen ensimmäistä päivää
auki tälle kesälle. Siitä huolimatta eilen ei tuntunut lainkaan kesältä, vettä
satoi ja asteita oli 6, plussan puolella kylläkin. Torilla oli rauhallista,
paikalla oli tuolloin vain torimyyjät ja minä. Ja kotimaiset siiklit! Uudet
siiklit ovat meidän kesäkeittiön perusta. Juuri sopivaan kypsyyteen keitettyinä,
ja juuri sopivasti voissa pyöriteltyinä ne ovat aivan taivaallisia. Siiklien
seuraksi grillaamme kesän mittaan niin kasviksia, kalaa kuin lihaakin. Grillaus
odottaa vielä lämpimämpää säätä, joten tänään tarjosin siiklejä alkuruoaksi klassisesti
graavikirjolohen ja sipuli-voikastikkeen kanssa. Kyllä niitä perunoita muutama
popsittiin ihan sellaisenaan vielä pääruoallakin.
Saimme ruokaseuraksemme tänään raskaana olevan, Hevostilan emäntä –blogia
kirjoittavan tyttäremme. Ajattelin hieman jekuttaa häntä. Odottavien äitien on
syytä välttää graavikaloja, ja tytär on noudattanut sitä asiaa hyvin
tunnollisesti, vaikka graavikaloja rakastaakin. Niinpä olikin hauska
kuulostella hänen reaktiotaan, kun huutelin porukoita alkuruoalle. Tytär
huuteli (olohuoneesta) takaisin, että ai meilläkö on ihan alkuruokaakin, ja
lähestyi odottavin mielin keittiötä. Kerroin, että syömme alkuun siiklejä ja
graavikalaa. Syntyi epäuskoinen hiljaisuus, ja melkein saatoin kuulla hänen
kiroilevan päänsä sisällä ja ihmettelevän mitä minun päässäni oikein liikkuu.
Hänen ilmeensä oli näkemisen arvoinen, kun hän katseli ruokapöytää kauempaa.
Sieltä katsottuna näytti, että perunoiden päällä oli hyvä läjä graavilohta,
mutta hänen annoksessaan olikin lohen sijasta porkkalaa (=porkkanaa). Olipas
hauskaa. Hulluilla on halvat huvit, idiooteilla ilmaiset, vai miten se meni.
Keksin tuon porkkalaidean eilen illalla, ja siihen hätään en viitsinyt
enää alkaa kypsentää porkkanoita aikaa vievästi suolan sisällä. Google löysi
keinon oikaista, ja valmistinkin helpon porkkalan tämän ohjeen mukaan, tosin
ilman savuaromia. Tästä ei tullut siis ”kylmäsavuporkkalaa”, vaan ”graaviporkkalaa”.
Etualalla porkkalaa. |
Nämä ihanat kesäiset herkut valmistin siten, että viipaloin kolme tosi pientä
siikliä lautaselle ympyrän muotoon. Päälle lusikoin sipuli-voikastiketta (tässä linkki ohjeeseen), jonka
päälle pari viipaletta graavikirjolohta tai keko porkkalaa. Tillitupsut
viimeistelivät annokset. Nämä ovat niin upeita herkkuja, että ainakin nämä
ensimmäiset siiklit halusimme nauttia tällä tavalla, ihan perinteisellä
makumaailmalla.
Tästä se kesäruokien kausi taas käynnistyi. Pääruoaksi oli mureaa possua
ja ihanaa salaattia. Niistä lisää myöhemmin.
Tänään on kesäkuun ensimmäinen päivä. Kalenteria kun katsoo, niin kesä nyt on. Toivottavasti pian myös lämpenee. Itse asiassa ennuste näyttää jo hyvinkin lämmintä tulevalle viikolle. Kyllähän se sopii.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti