Elämme erikoisia aikoja. Vuodenvaihteessa alkoi kaukaa Kiinasta kantautua
kummia uutisia. Seuraavaksi seurasimme Espanjasta käsin kauhun ja epäuskon
sekaisin tuntein tilannetta Italiassa. Pian Espanjasta poistuttuamme tilanne
eskaloitui sielläkin. Oli vain ajan kysymys, koska korona saapuisi Suomeen. Koska
kuulun astmani puolesta riskiryhmään, oli aika tehdä toimintasuunnitelmia. Ja
koska hyvä ruoka on paitsi yksi intohimoistani, myös eräs tavoistani osoittaa rakkautta
läheisilleni, lähdin liikkeelle ruoasta. Jos vain hyvää ruokaa riittäisi, olisi
maailma edes hiukkasen parempi.
Linkki tämän broileririisivuoan ohjeeseen löytyy postauksen loppupuolelta. |
Kun korona kolkutteli vielä enimmäkseen rajojemme ulkopuolella,
käynnistin oman operaationi. Ensitöikseni päivitin ja täydensin kotona muutoinkin
aina olevan elintarvikkeiden varmuusvaraston. Varsinaista hamstrausta en
harrastanut, vaan ostelin harkitusti, vähän kerrallaan elintarvikkeita pahan päivän
varalle. Tämä varustelu oli yksi tapa toimia kriisin uhatessa. Jossakin vaiheessa
ymmärsin, että nyt saa riittää. Pakasteemme ja kuivakaappiemme sisällöillä
pärjäisimme hyvinkin pari kolme viikkoa, jos tiukka paikka tulisi. Koska
hävikkiä on vältettävä tässäkin asiassa, sisältää varmuusvarastomme ihan niitä
samoja raaka-aineita, joita muutoinkin käytän ruoanteossa. Varaston kierrätys
on jutun juoni.
Seuraava toimenpiteeni oli paiskia töitä hullun lailla tehden alta pois
ne työt, jotka olisi vaikeampi toteuttaa etänä. Olin nimittäin päättänyt
siirtyä etätöihin heti, kun se olisi minulle mahdollista. Tein siis tosi pitkiä
päiviä, joiden päätteeksi piti vielä pari kertaa viikossa ajella kaupan kautta
kotiin. Samaan aikaan eräs läheisistäni kertoi käyttävänsä ruokakaupan
verkkokauppapalvelua, ja kehui sitä toimivaksi. Voisikohan se onnistua omalla
paikkakunnallani? Ja saisinko sitä kautta tuoretta tavaraa? Vai saisinko
kuitenkin ne tuotteet, joista kauppa haluaa päästä eroon? Tunnustan olevani
juuri sellainen kauppiaan vinkkelistä ärsyttävä tyyppi, joka valitsee myyntitiskien
takimmaiset tuotteet. Nehän ovat aina tuoreimpia. Hyvät, tuoreet raaka-aineet
ovat keittiöni perusta. No nämä kysymykset saavat vastauksensa kokeilemalla,
ajattelin.
Ilokseni huomasin, että myös minun oma lempikauppani K-Supermarket
Kauppatori (ei ole maksettu mainos, vaan kerron tästä pyytämättä ja tilaamatta)
täällä Rovaniemellä tarjoaa mahdollisuuden verkko-ostoksiin. Ehkäpä uskallan
kokeilla. Muutama asia mietitytti, mm. että mistä tarkalleen ostokset hakisimme,
ja sainkin kysymyksiini puhelimitse selkeät vastaukset. Tuossa vaiheessa ko. kaupan
valikoimassa ei ollut vielä kotiinkuljetusta, mutta nyt sekin palvelu siellä
on. Siitä huolimatta haemme tuotteet edelleen itse (tai siis mies hakee) kaupan
lastauslaiturilta. No onhan se nyt ihan älyttömän luxusta, että ei tarvitse
kuin vain ajaa lastauslaiturin eteen, lähettää tekstarilla seinässä näkyvään
numeroon sen henkilön nimi, kenen ostoksia sieltä ollaan hakemassa, ja pian ovesta
tupsahtaa ulos hymyilevä henkilö tuoden valmiiksi pakatut ostokset auton
kyytiin nostettavaksi. Tuohon operaatioon meni kaikkinensa ehkä kaksi minuuttia.
Tässä ihan ensimmäiset verkossa tehdyt ruokaostokseni.
Koska tosiaankin olen hiukkasen "tarkka" tuoreudesta elintarvikkeita
valikoidessani, tutkin ostoslaatikon sisällön tosi tarkkaan. Huh, mikä helpotus,
laatikko oli täynnä priimaa. Kaikki tuotteet hyvillä päiväyksillä. Ruokia
kaappiin siirtäessäni olin hyvillä mielin siitäkin syystä, että olin ihan varma
siitä, että ostokseni oli keräilty laatikkoon hymyssä suin. Tuossa
lempikaupassani on nimittäin kaikilla hymy herkässä, eikä se ole kuulemani, eikä
myöskään facebook-sivujensa kautta näkemäni perusteella (itse olen sittemmin asioinut vain
verkossa) hyytynyt vieläkään, vaikka voin tuskin kuvitella heidän työtaakkansa
määrää. Varsinaisia arjen sankareita!
Ensimmäinen verkkokaupan kautta ostettu erä oli siis kaikin puolin hyvää tavaraa, mutta itse olin tässä asiassa se heikoin lenkki. En ollut osannut ajatella kaikkia viikon tarpeita aivan loppuun asti, ja pari pientä täydentävää ostosreissua oli ihan pakko tehdä. Seuraavalla kerralla sitten paneuduin ostoskorin valintoihin hartaasti ajatuksena se, että yhdellä ostoskerralla pitää selvitä koko viikko. En periaatteesta halunnut varata täydentäviä ostosaikoja tulevalle viikolle, koska tiesin, että verkkokaupan kapasiteetti (= tarjolla olevat noutoajat) ovat rajallisia. Halusin omalta osaltani vaikuttaa siihen, että aikoja riittäisi myös muille tätä palvelua tarvitseville.
No nyt riittää koko viikoksi! |
Tulin sitten varautuneeksi vähän
liiankin kanssa, mutta kiitos hyvien tuotepäiväysten, näistä riitti vielä
seuraavallekin viikolle syötävää, eikä hävikkiä päässyt syntymään. Toisesta verkko-ostoserästä
valmistui mm. nämä alla olevien kuvien mukaiset ruokalajit.
Lohta, paahdettuja puikuloita, parsaa ja hollandaiskastiketta. |
Parmesaani-rakuunaporkkanat ja persiljamuusi lohen tähteille. |
Instagramissa (@lentavatsardiinit) kerron, miten tämän lihafonduen kanssa kävikään. |
Ihanasti marinoidut basilikatomaatit. |
Ja aina niin ihanat lihapullat ruskeassa kastikkeessa. |
Kolmas kerta toden sanoi tässä ostoskoriasiassakin, ja viime perjantain verkossa
ostetut raaka-aineet riittävät juuri sopivasti huomiselle, jolloin mies noutaa
töistä tullessaan pääsiäisen ruokatarvikkeet. Josta taas tulikin mieleeni, että
jos jollakulla on vielä pääsiäisen menun suunnittelu kesken, niin tässä olisi linkki lokakuussa 2018 kirjoittamaani postaukseen, jota kirjoitusta olen eilen pääsiäisen
innoittamana täydentänyt sekä kuvin että sanoin. Kerron siinä postauksessa riisibroilerivuoasta,
joka on yksi kestosuosikeistamme. Tämä helppo ja hyvä lohturuoka sopii
mielestäni mainiosti niin väritykseltään kuin maultaankin myös pääsiäisajan
tarjottavaksi. Itse asiassa olemme sitä aika monena pääsiäisenä tehneetkin.
Yleensä se on jäänyt viimeisen vapaapäivän eli toisen pääsiäispäivän ateriaksi,
ehkäpä juuri siitä syystä, että tähän tarvittavat raaka-aineet eivät hetkessä vanhene
kaapeissa. Edellytyksenä siis, että broilereissa on hyvät päiväykset, niin kuin
onnekseni ainakin näissä meidän tilaamissamme verkkokauppabroilereissa on
ollut. Tässä broilerivuoassa on myös jotain lempeän kodikasta, ja juuri
sellaisia tuntemuksiahan me näinä aikoina tarvitsemme. Hyvä ruoka, parempi mieli.
Huomenna on siis taas juhlapäivä, kun mies kurvaa töiden jälkeen kaupan
lastauslaiturin kautta kotiin. Tällä kertaa tilauksessa on perustarvikkeiden
lisäksi ainakin karitsan potkia, joista valmistan perinteitä vaalien tämän linkin mukaista Lammasta kahdella tapaa. Tällä kertaa se toinen tapa toteutuu toivottavasti
kauniissa säässä kodin terassilla. Lue tuolta linkin postauksesta, mitä tarkoitan
😉 Sitten olen
tilannut myös parsaa ja lohimedaljonkeja. Niistä olisi tarkoitus valmistaa jotain
tämän linkin tapaista herkullista syötävää. Tuosta linkistä löytyy myös kätevä kikka kolmonen parsan käsittelyyn.
Myös broileria on tulossa tälläkin
kertaa, tosin hieman erilaista kuin viime viikon ostoskorissa. Huomenna tulevien
broilereiden osalta ajattelin kokeilla ihan uutta ohjetta, josta lisää
myöhemmin. Välillä maistuu ihan varmasti taas kestosuosikkimme meripasta, jonka ohje löytyy tästä linkistä. Se toimii väliraikastajana niin joulun kuin
pääsiäisenkin herkkujen keskellä. Niin, ja onhan sieltä tulossa possun
fileetäkin, jolle ajattelin kehitellä jotain kivaa lisuketta niistä raaka-aineista,
joita siinä vaiheessa on kaapeissa jäljellä. Siitäkin mahdollisesti lisää
myöhemmin. Stay tuned.
Tästä ajasta ja sen tuomista haasteista huolimatta toivotan kaikille
oikein hyvää ja herkullista pääsiäistä, ja ennen kaikkea terveyttä! K-Supermarket
Kauppatorin kauppiasparille Mari ja Mika Mustoselle henkilökuntineen toivotan edellisten
toivotusten lisäksi myös jaksamista arvokkaaseen työhönne. Kiitos kun olette
olemassa ja olette juuri tuollaisia kuin olette!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti