Tässä vielä yksi makumuisto viime pääsiäiseltä, jolloin tuli herkuteltua
hieman tavanomaista paremmin. Kyseessä on viime sunnuntain ateria. Valmistin
tuolloin Hasselbackan perunoita ja viljaporsaan sisäfileetä. Lisukkeiden kanssa
menin helpoimman kautta, ja ne valmistuivat kätevästi perunoiden kanssa. Possu
oli ollut marinadissa jo edellisillasta saakka, ja voi mikä marinadi se
olikaan! Se syntyi ihan hatusta heitellen, mutta tuli sitten heiteltyä
nappiosuma heti kerralla. Marinadin aineksia en tullut niitä pussiin laittaessani mittailleeksi, mutta yritän nyt vielä heitellä sieltä samasta hatusta ne
mitatkin tähän ohjeeseen.
Sikahyvä porsaan sisäfilee
maustamaton viljaporsaan sisäfilee (tässä 600 g)
Marinadi:
½ dl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
4 rkl soijaa
1 rkl dijon-sinappia (hunajaversio)
2 tl inkivääritahnaa
1 punainen chili silputtuna
4 valkosipulinkynttä silputtuna
rosmariinia (pari oksaa)
timjamia (muutama oksa)
hienoa merisuolaa
mustapippuria
voita
Poista porsaanfileestä valkoinen kalvo. Laita marinadin ainekset sen
kokoiseen minigrip-pussiin, johon possunfilee mahtuu suoraan. Laita possu
pussiin ja sulje pussi huolellisesti. Pyörittele pussia, ja possua siellä
pussissa siten, että marinadin ainekset sekoittuvat hyvin, ja että possu on
kauttaaltaan marinadissa. Laita pussi jääkaappiin ja anna possun marinoitua
mielellään yön yli, mutta ainakin 4-5 tuntia.
Ota possupussi huoneenlämpöön n. ½ h ennen kypsentämistä. Taputtele
possu kuivaksi marinadista ja mausta hienolla merisuolalla ja mustapippurilla. (Laitoin
suolaa aika varovasti, koska minulla ei ollut vielä kokemuksia tuosta marinadin
suolaisuudesta. Ajattelin, että suolaa voi aina lisätä, jos tarve vaatii. No ei
vaatinut, vaan suolan määrä oli hyvä.) Ruskista ensin fileen
pinnat kuumalla pannulla voissa ja laita filee sitten 175 C-asteiseen uuniin n.
40 minuutiksi, tai kunnes sisälämpötila on 70 C-astetta. Anna fileen vetäytyä
foliossa n. 15 minuuttia.
Hasselbackan parmesaaniperunat lisäkkeineen
perunoita
voita
suolaa
parmesaania
1 pss (80 g) kotimaista babypinaattia
1 rs kirsikkatomaatteja
½ rs herkkusieniä (tai vaikka enemmänkin, mutta minulla oli vain
puolikas jäljellä)
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kuori perunat ja leikkaa niihin poikittaisia viiltoja vieri viereen
siten, että pysäytät veitsen, ennen kuin se osuu perunan pohjaan asti. Tässä
voit käyttää apuna vaikkapa puukauhaa, johon laitat perunan viipaloinnin ajaksi.
Tuolloin veitsi pysähtyy kauhan reunaan eikä siten yllä perunan pohjaan. Toinen
kätevä apukeino on, että laitat syömäpuikot tai muut tikut perunan kumminkin
puolin leikkuulaudalle. Tuolloin veitsi pysähtyy puikkoon, ja perunat pysyvät
kasassa. Minä käytin tätä puikkokikkaa.
Laita perunat viiltopuoli ylöspäin voideltuun tai leivinpaperilla
vuorattuun vuokaan. Ripottele suolaa sekä perunoiden alle että ylle. Pane
kunnon voinokare jokaisen perunan päälle. Tässä ei nyt kannata säästellä voita,
jos hyvää haluat. Jos voin määrä hirvittää, niin laita silmät kiinni. Eihän tätä
herkkua päivittäin syödä, mutta silloin kun syödään, pitää sen olla hyvää. Raasta
perunoiden päälle reilusti parmesaania.
Paista perunoita uunin keski-/yläosassa 200 C-asteessa 30-40 minuuttia
perunoiden koosta ja uunin tehosta riippuen. Perunat ovat valmiita silloin kun
ne ovat kypsiä ja pinnasta kullanruskeita. Lisää viimeiseksi vartiksi kasvikset
perunoiden väleihin. Babypinaattia, halkaistuja kirsikkatomaatteja ja lohkottuja
tai viipaloituja herkkusieniä. Pirskottele kasviksille oliiviöljyä ja mausta
suolalla ja pippurilla. Raasta parmesaania sekä kasviksille, että vielä kerran
myös perunoille.
Tässä ruoassa ei voi olla liikaa parmesaania. Niinpä raastoin sitä
vielä täysin valmiillekin perunoille ja kasviksille. Aah mitä herkkua tämä
olikaan.
Koska nämä perunat ja liha valmistuivat uunissa hieman eri asteissa,
jouduin vähän taktikoimaan ajoitusten kanssa. Valmistin ensin perunat varttia
vaille valmiiksi (sillä välin ruskistin porsaan), eli siihen tilaan, että oli
aika lisätä kasvikset vuokaan. Otin ne siinä kohti pois uunista, ja laitoin
possun vasta tuolloin kypsymään hieman alempaan lämpötilaan. Sitten kun possu meni
folioon, nostin taas uunin lämpötilaa ja laitoin perunat kasviksineen uuniin 15
minuutiksi. Sen ajanhan se possun foliossa vetäytyminen otti.
Kyllä voin vilpittömästi suositella näitä kumpaakin herkkua joko
yhdessä tai erikseen. Erikseen on tietysti helpompaa, kun ei tarvitse säätä
noiden asteiden kanssa. Toisaalta pieni vaivahan se säätäminen oli. Suurin ”homma”
oli pysähtyä hetkeksi miettimään mitä tekee. Tätä lautasannosta katsellessa ja
makustellessa päällimmäisenä mielessä oli vain tyytyväisyys.
Tein kutakuinkin kuin reseptissä. Hyvää oli!
VastaaPoistaKiva kuulla! 😀👍
Poista