Tässäpä teille varsinainen makkaraherkku. Tämä onkin erikoinen herkku.
Tekotavasta ja runsaasta kasvismäärästä johtuen tällä on kaikki makkaramättöjen
hyvät ominaisuudet, mutta toisaalta tästä puuttuvat enimmäkseen kaikki huonot,
eli yltiörasvaiset ominaisuudet. Vaikka tämä oli ihan ”miälenvikasen hyvvää”,
jäi tämän annoksen jälkeen erityisen hyvä olo ja mukava mieli. Siispä ihan
täydellistä ruokaa tänä korona-ahdistuksen aikana! Ja helppoakin vielä. Ihan
kuka vain osaa tätä valmistaa.
Makkarapelti Pätsyn tapaan
4:lle
4 keskikokoista perunaa
valkosipuli-chilioliiviöljyä (tai tavallista oliiviöljyä)
suolaa
mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 kesäkurpitsa
1 pieni kukkakaali
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 tl kuivattua basilikaa (tai muita yrttejä)
1 lenkkimakkara
1 pss broccolinia eli varsiparsakaalia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
2 rkl sweet chili -kastiketta
1 pss (150 g) juustoraastetta (tässä emmental)
225 C-asteisen uunin keskiosassa 45 minuuttia (15 + 15 + 15 minuuttia)
Pese perunat vedessä harjaamalla ja halkaise, ja taas halkaise kukin
peruna neljään osaan. Laita perunolohkot kulhoon ja lorauta niille öljyä.
Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Sekoita perunoita, kunnes
mausteet ovat levinneet perunan kaikille pinnoille.
Levitä perunat leivinpaperilla verhotulle uunipellille sillä lailla
väljästi, että ne eivät kosketa toisiaan. Laita pelti 225-asteiseen uuniin 15
minuutiksi.
Huuhtele ja paloittele kesäkurpitsa. Huuhtele myös kukkakaali ja
irrottele kukkakaalin nuput toisistaan. Tarvittaessa pieni isompia nuppuja. Laita
kesäkurpitsan palat ja kukkakaalin nuput samaan astiaan kuin missä pyörittelit
myös perunat. Näin myös nämä saavat itseensä perunoiden maustamisesta kulhoon jääneet
maut. Pirskottele kasviksille öljyä, mausta sekä sekoita.
Kun perunat ovat olleet uunissa 15 minuuttia, levitä pellille kesäkurpitsa-kukkakaaliseos.
Poista lenkkimakkarasta kuori
(jos on), ja viipaloi makkara. Levitä myös makkaraviipeleet pellille. Laita pelti takaisin uuniin. Jatka kypsennystä toiset 15
minuuttia.
Huuhtele broccolinit ja siisti niitä, jos tarpeen. Voit myös pätkiä
niitä hieman lyhyemmiksi. Mausta ne öljyllä, suolalla, pippurilla ja sweet
chili- kastikkeella kulhossa pyöritellen. Kun pelti on ollut toiset 15 minuuttia uunissa, ota se sieltä pois, ja
levitä broccolinit päällimmäiseksi.
Lisää myös juustoraaste. Ja laita pelti takaisin uuniin vielä kolmanneksi vartiksi.
Voit toki valmistella kaikki ainekset jo etukäteen valmiiksi. Itse
asiassa minä teen aina sillä tavalla, kokkaan sitten mitä kokkaan. Näin itse kokkaaminen,
tai kuten tässä tapauksessa, (vain) ainesten pellille lisääminen käy kätevästi.
Tokihan nämä kaikki ainekset voi laittaa kaikki kerrallakin pellille, mutta
silloin on vaarana se, että osasta kasviksia tulee ylipehmeitä. Tällä tavalla,
vähän kerrallaan pellille lisäämällä joka ikinen pellin raaka-aineesta on
syöntihetkellä parhaimmillaan. (Kasvikset vaativat keskenään erilaisia
kypsennysaikoja.) Tämä vartti-vartti-vartti -systeemi toimi loistavasti juuri
näiden kasvisten kyseessä ollen. Jos taas korvaat kasvikset muilla kasviksilla
(mikä vain käy), niin harkitse itse niiden tarvitsema paistoaika.
Koska tämä ruoka on jo valmiiksi pullollaan kasviksia, ei se kaipaa sen
kummempia lisukkeita. Itse laitoin pöytämausteeksi Sweet chili -kastiketta ja
Dijon-majoneesia, joita sopivampia lisämakuja tälle ruoalle en vielä tälläkään
hetkellä keksi. Pöydässä oli myös sinappia ja ketsuppia, mutta kumpikaan meistä
ei niitä kaivannut.
Dijon-majoneesi syntyy helposti sekoittamalla hyvälaatuiseen
majoneesiin (Hellmann’s) makusi mukaisen määrän Dijon-sinappia. Aika hyvä suhde
voisi olla 1 dl majoneesia ja 2 tl sinappia. Mutta maistellen ja kokeilemalla
se selviää. Hunajaakin voisi tähän majoneesiin hieman laittaa. Minä jätin sen
nyt kuitenkin väliin, koska käyttämäni Dijon-sinappi sisälsi jo valmiiksi
hunajaa.
Tämä ruoka oli ihanaa vielä seuraavanakin päivänä mikrossa lämmitettynä,
kylmien dippien kera. Varsinaista lohturuokaa.
Nam!! Makkara on mun "salainen pahe". Korvamerkitsin heti tämän ohjeen, pitää joku päivä testata. "Makkispekkikset" vähän terveellisemmällä twistillä.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua!
No kuule, samma här, makkara maistuu täälläkin 😂 Tämä oli kyllä superhyvä makkaraherkku 👍😋 Kiitos Nanne, oikein mukavaa viikonloppua myös sinne! 💕
Poista