Näin sitä taas suunnitelmat muuttuivat kesken kokkauksen. Alkuperäinen
ajatukseni oli tehdä tomaattista jyväpastakeittoa pikkuriikkisillä
frikadelleilla (= liemessä kypsennettyjä lihapyöryköitä). Kävi kuitenkin niin,
että siinä vaiheessa kun ehdin ruoan tekoon, iski minulle kiire (lue laiskuus),
ja päätinkin pyöritellä hiukkasen isompia lihapullia. Niiden kypsentämisen
päätin tehdä liemessä keittelyn sijaan uunissa sillä aikaa, kun valmistelen
muita aineksia. No mutta sehän oli loppujen lopuksi hyvä päätös, koskapa se
keittokin muuntui mielessäni padaksi heti sen jälkeen, kun näin kaapissa
papupurkin. Tämmöistä tämä tahtoo olla minun keittiössäni. Koskaan ei voi
tietää, mitä sieltä hellalta lopulta syntyy. Tällä kertaa syntyi ruokaisa, kreikkalaistyylinen
lihapullapata.
Idean tähän keittoon, ei kun pataan, sain kuivakaapissa ajelehtivasta orzopussista
(=jyväpastaa). Olin joskus Kreikan ikävässäni ostanut tuon pussillisen ajatuksella,
että tekisin siitä juvetsia, eli kreikkalaista pitkään haudutettua lihapataa.
Nimenomaan siinä ruoassa minä olen tottunut jyväpastaa näkemään. Mutta enpä sitten
tullut tehneeksi sitä juvetsiakaan. Ripauksen Kreikkaa tähän pataan toin
kuitenkin fetalla ja orzolla. Ja ainahan nuo lihapullat voi mielessänsä
kuvitella vaikka keftedeksiksi, eli kreikkalaisiksi lihapyöryköiksi, vaikkei
tämä mikään aito keftedes-resepti olekaan.
Melkein kreikkalaiset lihapullat
1 dl vettä (tai kermaa)
1 dl korppujauhoja
loraus oliiviöljyä
1 sipuli
400 g jauhelihaa (tässä naudan)
100 g murennettua fetaa
5 valkosipulin kynttä silputtuna
1 kananmuna
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl oreganoa
Turvota korppujauhoja vedessä n. 10 minuuttia. Kuullottele ja pehmennä sipuli
paistinpannulla oliiviöljyssä. Sekoita kaikki ainekset sekaisin, ja pyörittele taikinasta
vedellä tai oliiviöljyllä kostutetuin käsin pienehköjä lihapullia leivinpaperin
päälle uunipellille. Paista lihapullia 225 C uunissa n. 10 minuuttia.
Lihapullat jatkavat kypsymistään vielä padassakin.
Orzo-lihapullapata
4-5:lle
oliiviöljyä
1 sipuli
2 porkkanaa
3 valkosipulin kynttä
800 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
2 liha- tai kasvisfondia
ripaus muskottipähkinää
1,5 dl jyväpastaa (orzoa)
400 g käyttövalmiita mustapapuja
(muutama tippaa tabascoa)
lihapullia
1 ruukullinen persiljaa
100 g murennettua fetaa
1.
Kuori ja silppua sipulit. Pese (tarvittaessa kuori) ja viipaloi
porkkanat. Kuumenna pinnoitettu pata, ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää porkkanat,
ja kuullottele vielä pari minuuttia.
2.
Lisää tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskapurkit vedellä, ja kaada
tuo vesi murskanjämineen pataan mukaan. Lisää fondit ja muskottipähkinä.
3.
Kun seos kiehuu, lisää jyväpasta. Anna kiehua, kunnes jyväpasta on
kypsää (tarvittava keittoaika löytyy pakkauksesta).
4.
Valuta, huuhtele ja lisää pavut pataan ja anna papujenkin kuumentua.
5.
Tarkista maku, ja vahvista sitä tarvittaessa. Minä lisäsin muutaman
tipan tabascoa, joka antoi makuun mukavaa kärkeä. Kun maku on hyvä, lisää
lihapullat ja kiehuttele, kunnes pata on taas kunnolla kuumaa. Viimeistele
persiljasilpulla, jota saa olla reilusti.
6.
Murenna lisäksi fetaa, jota kukin voi ripotella oman maun mukaan annoksensa
päälle.
Niin siinä taas kävi, että loppu hyvin, kaikki hyvin. Tilanteet
muuttuvat, ja suunnitelmat niiden mukana, mutta mitäpä se haittaa. Pääasia,
että taas saatiin hyvää syötävää. Kreikan matkojakin (ehkä tarkemmin makuja)
tuli muisteltua siinä samalla. On se vain jännä, miten jotkut maut jäävät niin
vahvasti mieleen, kuten esimerkiksi juurikin sen juvetsin maku. Ehkäpä jonain
päivänä teen vielä sitäkin.
PS.
Ihan luvallista on käyttää tähän ruokaan myös valmiita lihapullia, tai
vaikka Boltsi-pyöryköitä! Jos käytät valmiita pyöryköitä, valmistuu tämä pata
tosi nopeasti ja helposti. Ja voihan sinulla olla jo pakasteessa ihan itse tehtyjäkin
lihapullia, joita myös voit ihan mainiosti tähän ruokaan hyödyntää. Valmiin ruoan
lopullinen makumaailma on toki kuitenkin kaikkien osiensa summa, eli lopputulos
vaihtelee sen mukaan, miten raaka-aineetkin vaihtelevat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti