tiistai 28. elokuuta 2018

Poroalkupala Italian malliin


Sunnuntaina oli lepopäivä. Ihanan kiireetön päivä. Aamulla oli lupa mennä aamiaisen jälkeen lehtipinon kanssa takaisin sänkyyn ja lojua siellä niin pitkään, kunnes kaikki pinossa olevat lehdet oli luettu. Loppupäivästä uppouduin aiemmin kesken jääneeseen romaaniin. Näiden lukuhetkien välissä oli päivän ainoa varsinainen askareeni, eli ruoan valmistus. Ja kun sekin on asia, mistä nautin, niin päivähän oli kaikin puolin mahtava. Sunnuntain kunniaksi innostuin tekemään alkupalankin, johon olen saanut inspiraation aikoinaan Roomassa matkalla ollessani. Siellä tykästyin antipastolistalla olleeseen Carpaccio di bresaola e rucola –nimiseen annokseen. Bresaola on ilmakuivattua naudanlihaa. Täällä meillä päin sitä on kaupoissa aika olemattomasti tarjolla, joten päätin reissun jälkeen tehdä oman toisintoni tuosta mainiosta alkupalasta sillä lailla, että korvasin bresaolan kylmäsavuporolla. Aina sen jälkeen olen kaikki nämä vuodet valmistanut tätä jaettavaa alkupalaa juurikin tällä tavalla, missä Lappi kohtaa Italian.




”Carpaccio” di poro e rucola
(tällä kertaa tein tätä 3:lle, muuntele määriä pääluvun mukaan)

70 g (12 pienehköä viipaletta) kylmäsavuporoa
1 ruukku villirucolaa
parmesaania
oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
mustapippuria

Tämä on niin helppo ja nopeasti valmistuva alkupala, että se ei juuri ohjetta kaipaa. Kirjaan sen nyt kuitenkin tähän.






Levitä porosiivut tarjoiluvadille. Pudottele 15 minuuttia kylmässä vedessä liotetut (kerroin tästä rucolan käsittelykikasta kirjoituksessani  Luumusalaatti caprese) , huuhdellut ja lingotut rucolat porosiivujen päälle. Höylää parmesaanitahkosta reilusti parmesaania rucolan päälle. Itse höylään parmesaanin ihan vain perunankuorimaveitsellä, ei siinä sen kummempia työvälineitä tarvita. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä ja puolikkaan sitruunan mehu. Viimeistele parilla pyöräytyksellä pippurimyllystä.
 



Tämä poroalkupala on paitsi hyvää, myös aivan loistavaa vierastarjottavaa. Tämän voi hyvin tehdä hyvissä ajoin valmiiksi jääkaappiin odottelemaan. Muista kuitenkin, että öljy ja sitruunan mehu kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua. Näin rucola pysyy freesinä aina h-hetkeen saakka.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti