Kotimainen retiisi on saapunut kauppoihin, kesä on siis alkanut. Kun olin
lapsi, kasvatti äitini aina retiisejä. Silloin pidin niitä kuitenkin liian
kirpeinä, jotta olisin niihin tykästynyt. Olisinpa vain huomannut maistaa niitä
hunajan kanssa! Nykyisin tuskin maltan odottaa, että saadaan kotimaista
retiisiä. Käytän retiisiä niin salaateissa, kuin ihan sellaisenaankin, jolloin
yleensä paahdan tai grillaan retiisit hunajan kanssa. Lauantaina tein retiisisalaatin
ihan yksinkertaisimmillaan. Herkkua!
Hunajainen retiisisalaatti
2:lle
½ jääsalaatista
oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
1 nippu retiisejä
1-2 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria
parmesaanilastuja
1.
Huuhtele, linkoa ja revi salaatti kulhoon. Pirskottele päälle
oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ainekset,
ja levitä tarjoiluvadille salaattipediksi.
2.
Huuhtele ja puolita retiisit ja laita ne uuninkestävään kippoon.
Lorauta päälle hieman oliiviöljyä ja hunajaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Paahda 200 C uunissa 20 minuuttia. Nämä voi hyvin myös grillata, mutta meitä ei
nyt sää suosinut, joten kokkaus sujui sisätiloissa.
3.
Levitä paahdetut retiisit salaattipedille. Jääkaapissa sattui olemaan pieni
pala parmesaania, joten vuolin siitä perunankuorimaveitsellä muutaman lastun
salaatin päälle.
Tein retiisisalaatin kaveriksi lohelle, jonka kuorrutin mukavan pirteällä seoksella. Lopputuloksesta tuli niin kiva, että jaan tuon vinkin tännekin. Oli
muuten ihanaa napsaista mausteseoksen persiljat oman terassin yrttipuskasta.
Etualan basilikat ovat vielä kovin pieniä. |
Persilja-sinappikuorrutettu lohi
2:lle
2 annossiivua lohta (1 lohiannos n. 200 g)
2 annossiivua lohta (1 lohiannos n. 200 g)
suolaa
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
muutama persiljanoksa
2 tl hunajaista dijonsinappia
½ sitruunan mehu
tilliä
1.
Poista lohesta ruodot. Mausta suolalla ja pippurilla.
2.
Silppua valkosipulinkynsi ja persilja. Sekoita valkosipuli, persilja, sinappi sekä
sitruunasta puristettu mehu keskenään. Levitä seos lohipalojen päälle.
3.
Paista 200 C uunissa n. 20 minuuttia. Nämä valmistuvat siis yhtä aikaa
retiisien kanssa.
Nyt oli saatavilla myös kotimaista vihreää parsaa. Ai että se on ihanaa.
Huuhtelin parsat ja napsautin niistä tyvet pois. Kotimaisia parsoja ei tarvitse
kuoria. Pyörittelin parsat oliiviöljyssä, ja maustoin ne suolalla ja
pippurilla. Lisäsin parsat uuniin viimeisen 10 minuutin ajaksi.
Mukavan raikas setti! Kesäistäkin ruokaa tämä on, vaikka sekä valmistus, että ruoasta nauttiminen tapahtui sisätiloissa. Sää oli hieman oikukkaalla
tuulella.
Vuolin loput parmesaanitahkosta parsojen päälle. |
Mutta annas olla, heti kun aloitimme ruokailun, tuli aurinko esiin.
Mietimme, että josko sittenkin siirtyisimme terassille. Mies lähti tarkistamaan
tilannetta, ja kun hän pääsi terassille asti, meni aurinko taas pilveen. Asteita oli sen
verran vähän, että varjossa oli vilpoisaa. Lukitsimme siis ruokailun sisätiloissa. Ja kuinkas ollakaan, katselimme koko aterian ajan keittiön ikkunasta
avautuvaa aurinkoista näkymää.
Mietimme, josko sitten myöhemmin nauttisimme jälkkäri-espressot
terassilla. Eipä olisi kannattanut ääneen tuotakaan pohtia, nimittäin pilveenhän
se aurinko taas siinäkin kohtaa meni. ”Jos tuolle linjalle lähdetään, niin pidä
tunkkis”, sanoi mies jälleen kerran esiin tulleelle auringolle, ja nautimme myös kahvit sisällä.
Juhannus alkaa olla jo sen verran lähellä, että laitan tähän loppuun
vielä linkin parin vuoden takaiseen postaukseeni. Tuossa Juhannusaaton perinteiset herkut -postauksessani on paitsi juhannusruokia, myös yksi kiva
tapa käyttää retiisiä salaatissa. Jotain tuon suuntaista salaattia minun on yksinkertaisesti
ihan pakko saada joka juhannus. Ehkä maistuisi sinullekin? Jos onnistut saamaan
retiisinipun, jossa on hyväkuntoiset naatit, kannattaa nekin silputa salaattiin
mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti