Kevään ensimmäinen parsa-annos on nyt nautittu. Maltoin odottaa, kunnes kauppaan saapui
parsakuorma Espanjasta. Mitä pidemmälle
parsakausi etenee, sen lähempää Suomea tulee parsoja syötäväksemme. Kotimaiset
parsat ovat tietysti ihan parhaita, mutta niiden kausi on valitettavan lyhyt ja
täällä pohjoisessa suorastaan olematon. Onneksi kuitenkin tännekin kauppoihin eksyy
kesällä muutama kotimainen parsapuntti, mutta joskus pitää olla todella nopea,
että ehtii sellaisen itselleen napata. Niitä odotellessa nämä espanjalaiset parsat
maistuivat vallan ihanilta. Kauden ensimmäinen parsa-annos on muutoinkin aina
herkkä hetki, jolloin jokaisesta suupalasta nautitaan antaumuksella. Tämän
kauden ensimmäinen parsa-annokseni oli hyvin klassinen. Näillä oli hyvä lähteä
liikkeelle.
Nämä parsat kulkivat mukanamme vielä pienen lisämatkan Rovaniemeltä
Pyhätunturille, missä ne pääsivät perjantaiherkkumme päätähdiksi. Tuon
lisämatkan ne kulkivat kääriytyneinä kylmän kosteaan keittiöpyyhkeeseen. Jos en
käytä parsoja heti, poistan ne pakkauksestaan ja katkon nippua kiristävät kuminauhat.
Kastelen keittiöpyyhkeen kylmällä vedellä ja käärin parsat hellästi märkään
pyyhkeeseen nyytiksi. Kotona laitan tämän nyytin aina kylmäkaappiin, mutta nyt
nyytti pääsi matkan ajaksi kylmälaukkuun. Tämä käsittely antaa muutaman päivän
lisäaikaa parsojen käytölle, joskaan niitä ei kannata ostaa liian aikaisin
muutoin kuin silloin, jos ei lähempänä parsojen käyttöpäivää kerta kaikkiaan ehdi
kauppaan.
Kotimaisia parsoja en kuori koskaan, niille riittää pelkkä huuhtelu. Ulkomaiset
parsat kuorin leikkuulautaa vasten huolimattomasti nupun alta. Tämän teen kylläkin vain Suomessa. Espanjassa ollessani espanjalaiset parsat ovat "kotimaisia", ja läheltä nopeasti kauppaan saatettuja. Valikoin
kaupasta aina sellaisen parsanipun, jossa on kauneimmat, supussa olevat nuput. Parsojen
puiseva tyviosa ei tunnu annoksessa mukavalta, joten se on aina syytä katkaista
pois. Mutta ei veitsellä! Ei ole yleispätevää cm-määrää, mistä kohtaa puiseva
osa alkaa, eikä veitsikään sitä tiedä. Sen sijaan parsa itse tietää, mistä se
haluaa katketa. Niinpä katkaisen tyvet pitämällä kiinni parsan kummastakin
päästä, ja taivutan varovasti, jolloin parsa katkeaa juuri oikeasta kohdasta.
Kuvassa yhden hengen annos. |
2 hengen parsa-annokseen tarvitset:
1 nippu vihreää parsaa
hyvää oliiviöljyä (minulla Terra Creta)
suolaa
mustapippuria
2 keitettyä (4 min.) kananmunaa
200 g kylmäsavulohta
½ pkt (=100 g) fetaa
puolikas sitruuna
(valkosipulipatonkia)
Parsat valmistan useimmiten uunissa paahtamalla. Toisinaan pyörittelen
parsoja muutaman minuutin pannulla. Kesäisin parsat valmistuvat grillissä. Vielä
on kesään matkaa, joten nämä parsat paahdoin uunissa. Yllä kerrotun
alkukäsittelyn jälkeen laitoin parsat uunipellille leivinpaperin päälle.
Lorautin niille hieman oliiviöljyä, ja pyörittelin parsoja, jotta kaikki pinnat
saivat öljyä. Mausteeksi riittää suola ja pippuri myllystä. Paahdoin parsoja
200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Kun parsat olivat paahtuneet, asettelin ne lautasille ja levitin pienityt
kylmäsavulohiviipaleet parsojen varsien päälle. Lohen päälle murustelin fetaa. Lorautin annoksille kastikkeeksi hieman oliiviöljyä ja pyöräytin myllystä pippuria.
Lisäsin lautasille neljänneksen sitruunasta, josta oli kiva itse lisätä sitruunanmehua
annoksen päälle. Laitoin lautasille myös halkaistut kananmunat.
Oi mitä herkkua nämä olivatkaan! Tämä olisi pikkuisen pienemmällä
annoskoolla mitä mainioin alkuruoka, mutta meillä tämä toimi ihan itsenäisenä
ateriana. Jotta ateria olisi vielä ruokaisampi, nappasin pakasteesta
esipaistetun valkosipulipatongin ja paistoin sen uunissa tämän parsaherkun lisukkeeksi.
Patonki paistui kätevästi yhtä aikaa parsojen kanssa.
Mitäpä tähän enää muuta olisi kaivannutkaan, kuin lasillisen Rieslingiä.
Sitä meillä löytyy yleensä aina jääkaapista, joten sekin puoli onnistui
kätevästi. Tämänkertainen valkoviini oli nimeltään Deep Roots, joka on hyväksi
havaittuna vieraillut ruokapöydässämme ennenkin, esimerkiksi tässä Blogi 1 vuotta –postauksessani.
Näillä eväin käynnistyi rentouttava ja muutenkin mukava mökkiviikonloppu, joka vielä jatkuu iltaan saakka. Mies lähti hiihtelemään. Minä lähden tämän jutun julkaistuani pihalle istuskelemaan. Asettaudun siellä istumaan lampaantaljan päälle, nenä kohti aurinkoa ja alan lukea hyvää kirjaa. Nautitaan siis vielä tästäkin vapaapäivästä, niin siellä kuin täälläkin! Mukavaa sunnuntaita, ja kiitos kun vierailit blogissani!
Parsat maistuvat myöhemminkin, mutta olen samaa mieltä, että ekat ovat parhaita! Ne ovat niin täydellistä ruokaa, että makua on vaikea pilata, ellei keitä 'lötköksi'. Kuulostaa oikein hyvälle tuo teidän aterian kokonaisuus. Herkuttelemisiin! 😋👌 Ja kyllä täältä kevät on tulossa sinnekin! 🌱☀️🌺
VastaaPoistaJuuri näin 👍 Paahdettuina parsat säilyttävät ihanasti napakan rakenteensa, tosin voihan ne paahtaakin yli 😂 No kiva kuulla, että kevät on tulossa 🌞🌱🌼 Kiitos Leena! 😘
Poista