Perheeltä ruokatoiveita kysyessäni kuuluu aika monesti
vastaus: lohisoppaa. Hyvää se onkin. Idean keittoon sain vuosia sitten jostain
Valion vinkistä käyttää lohikeittoon kerman sijasta Koskenlaskijaa. Alkuperäinen
ohjekin oli samaisessa vinkissä, mutta en ole koskaan sitä sellaisenaan
noudattanut. Lohta oli ohjeessa aivan liian vähän. Ja lohisopassa pitää olla
lohta niin, ettei sitä tarvitse kattilan pohjalta etsiä.
Meillä on tapana kotiviikonloppuisin kerääntyä
paikkakunnalla olevien perheenjäsenten kanssa meidän ruokapöytäämme. Tänään oli
lounaspöydän keskellä kattilallinen lohisoppaa, ja sitä kauhomassa meitä oli yhteensä
kuusi henkilöä kolmessa polvessa.
Lohisoppaamme laitoin:
1 kg perunoita
kuutioina
6 porkkanaa
kuutioina
1 iso
sipuli pienenä silppuna
1,5 litraa kalalientä
1 sitruuna
3 laakerinlehteä
15-20 maustepippuria
1 pkt Koskenlaskijaa
kuutioina
1,6 kg lohta (poista
ruodot ja paloittele lohi)
1 nippu tilliä
½ nippua ruohosipulia
Aavistus suolaa
Huuhtele perunat pariin kertaan ja laita veteen (1,5 litraa) kiehumaan.
Kun vesi kiehuu, kuori mahdollinen vaahto pois. Lisää porkkanat ja sipulit sekä kalaliemikuutiot (3 kpl), sitruunan mehu ja mausteet. Anna kiehua, kunnes perunat ovat sopivan
kypsät, samalla juustokuutioita pienissä erissä lisäten. Sekoita varovasti,
kunnes juusto on sulanut. Lisää lohipalat ja kuumenna kiehumispisteeseen. Anna
hautua muutama minuutti, kunnes kala on kypsää. Tarkista suola ja lisää
pinnalle vihersilppu. Tästä annoksesta riitti hyvin kuudelle ja sai santsatakin.
Pikkuisen jäi vielä kattilan pohjallekin.
Nyt varmaan ihmettelette, mistä se legendaarinen tulee?
Minäpä kerron. Olen tätä aika monesti vieraillemmekin tarjonnut, erityisesti
jos vieraat ovat eteläisestä Suomesta, tai jopa rajojemme ulkopuolelta. Minusta
lohikeitto on perinteinen Lapin ruoka. Lohisoppani syöjiltä lähti sana
kiirimään, ja olen tätä pyynnöstä valmistanut myös Espanjassa, Koskenlaskijat
matkalaukussa mukana vieden. Tarjosin sitä kerran myös amerikanserkulleni hänen
vieraillessaan meillä perheineen. Sen jälkeen he ovat sitä joka vierailukerta erikseen
etukäteen toivoneet. Kun me puolestamme vierailimme heidän luonaan Yhdysvalloissa,
kiertelimme eri paikkakunnilla sukulaisia tavaten. Amerikanserkkuni vanhemmilla
vieraillessamme he esittivät kainosti pyynnön, voisivatko he mitenkään pyytää
minua valmistamaan yhtenä iltana Sitä lohisoppaa. No toki. Koskenlaskijaa en
siihen hätään löytänyt, joten sen korvasin silloin kermalla. Tuore lohikin oli
hieman hakusessa, mutta lopulta ainekset olivat kasassa ja pääsimme viettämään
Suomi-iltaa. Väkeä oli niin paljon, että tein kaksi kattilallista. Mukaan olin onneksi
kaiken varalta ottanut ruisnappeja, jotka täytettyinä toimivat hyvin teemaan
sopivina lisukkeina.
Myös tyttäreni on valmistanut ohjeeni mukaista lohisoppaa
belgialaiselle ystävälleen. Jonkin aikaa siitä, kun vieras oli jo palannut
kotiinsa, tuli Belgiasta viesti, että hän muistelee vieläkin sitä lohisoppaa,
saisinko reseptin. Järjestyi.
Lohisoppaan liittyy myös yksi huijaustarina. Kaksi ystäväperhettämme
pääkaupunkiseudulta nuorisojoukkoineen olivat matkalla Leville, ja sovimme,
että he pysähtyvät tässä Rovaniemen kohdalla meille lohisopalle ja kuulumisia
vaihtamaan. Soppaa tein taas pari kattilallista, ja toiseen luiskahti vahingossa
sitruunan siemen. Sanoin, että kuka sen löytää, saa palkinnon. Siemen löytyi
nuorison kattilasta päätyen erään nuoren miehen lautaselle. Täytin lupauksen ja
annoin palkinnon. En enää muista, mikä se oli, mutta ehkä se oli aika hyvä, kun
kohta alkoi kuulua useamman kerran, ”keitossani on siemen”.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti