Katkaravuista loihtii nopeasti monenlaista hyvää. Nopeus onkin ehkä
yksi syy siihen, miksi teen usein perjantai-iltaisin jonkinlaista
katkarapuherkkua. Perjantai-illat ovat hetkiä, jolloin haluaa hieman tavallista
parempaa iltapalaa ikään kuin palkkioksi viikon ahkeroinnista. Toisaalta tuo
herkkuhetki kohottaa tunnelmaa mukavaan hyggeilyyn sopivaksi. Viikonlopun
mittainen hyggeily antaa kummasti virtaa seuraavaankin viikkoon. Jos tuo perjantai-illan
iltapala syntyy nopeasti, sitä parempi. Kaiken lisäksi katkaravut ovat
yksinkertaisesti niin mainio raaka-aine, että niitä voi käyttää monenlaisiin
ruokiin.
Viikko sitten perjantaina tein salaattia, johon käytin ihan vain
muutamaa raaka-ainetta. Tällä tavalla ne pääsivät oikeuksiinsa, eivätkä
menettäneet loistoaan monien muiden raaka-aineiden seassa. Alkavan parsakauden
innoittamana salaatin toinen päätähti (katkarapujen ohella) oli vihreä parsa.
Parsa-katkarapusalaatti
1 ruukku salaattia (lollo rosso)
1 pss katkarapuja
1 puntti vihreää parsaa
oliiviöljyä
sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
parmesaania
1.
Sulata katkaravut pussin ohjeen mukaan.
2.
Huuhtele ja tarvittaessa kuori (jos kuori näyttää paksulta) parsat. Katkaise
puiset tyvet pois. Parsan käsittelyyn ohjeita ja vinkkejä tässä postauksessa.
Mausta parsat suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä ja sitruunan mehulla ja
paahda niitä 200 C uunissa n. 10 minuuttia. Paloittele kypsät parsat 2-3 osaan.
3.
Pese ja linkoa salaatti. Tällä kertaa valitsin lollo rosson, nimenomaan
hieman viininpunertavan värinsä takia. Revi salaatinlehdet laakealle tarjoiluvadille.
4.
Levittele parsanpalat salaattipedin päälle. Ripottele myös katkaravut vadille
tasaisesti sinne tänne. Höylää parmesaanisiivuja salaatin päälle. Perunankuorimaveitsi
käy hyvin tähänkin hommaan.
5.
Liruttele salaatinkastiketta sinne tänne ja laita salaatinkastikekippo
pöytään, josta sitä voi halutessaan itse lisätä. Nauti salaatti vaikkapa hyvän leivän kanssa.
Salaatinkastikkeen sekoitin näistä aineksista:
6 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
2 tl sitruunan mehua
1 silputtu valkosipulinkynsi
muutama silputtu basilikan lehti
suolaa
mustapippuria
Sekoita aineet keskenään. (Itse vispasin kevyesti käsivispilällä.)
Tarkista suolan ja pippurin määrä ja lisää tarvittaessa. Kaada kastike pieneen kannuun tai pulloon,
josta sitä voi kukin annostella makunsa mukaan.
Tuolla salaatilla käynnistyi mukavasti viime viikonloppu. Eilen
puolestaan ajelimme tuttuun tapaan tänne Noitatunturin juurelle mökille, ja tein
iltapalaksi todellista ”pikaruokaa”, joka on yksi kaikkien aikojen lemppareistani.
Sehän oli tietysti Pil Pil, eli Gambas al Pil Pil.
Pil PIlin tarinan ja ohjeen löydät tästä postauksestani. Tällä kertaa
tein sen ihan tavallisista pakastekatkaravuista. Erinomaisen hyvää se on myös
niistä tehtynä. Pil Pilin seuraksi paistoin valkosipulipatongin, joka odotti
uuniin pääsyä mökin pakkasessa.
Patongin paiston jälkeen laitoin tarjoilukipot uuniin jälkilämmöille. Se
on muuten tärkeä vinkki, jonka ansiosta Pil Pilin saa säilymään pitkään
tirisevän kuumana vielä pöydässäkin. Tämän vinkin taisin unohtaa mainita
syyskuussa 2018 kirjoittamassani Pil Pil –postauksessa, mutta lisään sen tiedon
nyt siihenkin juttuun.
Lämmitetyn savikipon ansiosta Pil Pil pysyi kuumana loppuun asti. |
Näillä eväin käynnistyi tämä viikonloppu. Nyt sitten vain hyggeillään,
kumpikin tavallaan. Mies tuli juuri hiihtämästä. On se reipas! Minä vielä istua
tökötän kädet näppäimillä, mutta nautintohan se on tämä kirjoittaminenkin.
Seuraavaksi lähden joko kävelylle tai alan lukemaan, kumpaakin aion tehdä
tänään. Ehkä luen ensin (aurinkoisella pihalla!), niin saa mieskin hieman hengähtää, ennen kuin pääsee päivän
toiselle lenkille minulle kävelyseuraksi. Eli viikonlopun ohjelmassa on ihan vain
hyggeilyä levon, happihyppelyn, lukemisen ja totta kai hyvän ruoankin
merkeissä. Siihen kun vielä lisätään sauna ja takkatuleen tuijottaminen, niin
päivä alkaa olla aika lailla pulkassa.
Mukavaa viikonloppua myös teille kaikille rakkaille lukijoilleni!
Kiitos kun kävit blogissani.
Katkikset ovat kätevää raaka-ainetta, joista voi laittaa monia herkkuja. Parsa on myös meidän lemppari, jota joka kevät odotetaan 'kieli pitkällä'. 😋
VastaaPoistaMukavalle kuulostaa taas teidän viikonloppu. Täällä hiihdot ovat ohi, mutta gokfkausi käynnistyy jo huomenna omalla kentällämme. Hyvää pääsiäisviikkoa sinne!🌿🐑🐥
Kiitos Leena! Toden totta katkaravut ja parsat ovat herkkua 😋 Oli kyllä aivan ihana viikonloppu, myös sään kannalta. Aurinko paistoi ja asteet olivat reilusti plussan puolella. Oli ihanaa istua mökin pihalla lampaantaljan päällä lukemassa. Välillä piti laskea kirja kädestä, ja vain kuunnella lintujen laulua. Rentouttavaa. Lumet sulavat täälläkin liki silmissä, mutta golfkauden avaukseen on vielä matkaa. Kiitos, ja oikein hyvää pääsiäisviikkoa sinnekin! 🐥🌞😘
Poista