Tein tämän keiton jo pari viikkoa sitten. Edelliseltä viikonlopulta
oli jäänyt yli sekalainen lajitelma kasviksia, joista ajattelin tehdä kevyen
sopan parille seuraavalle päivälle. Halusin siihen kuitenkin myös jotain proteiinia
mukaan, ja silloin mieleeni juolahti Mifu-suikaleet. Niin hassulta kuin se
kuulostaakin, en ollut vielä koskaan ennen maistanut niitä. Onhan näitä lihalle
ja kalalle vaihtoehdoksi tarkoitettuja maitoproteiinivalmisteita ollut kuitenkin
kaupoissa jo useamman vuoden ajan. En vain ole koskaan kokenut tarvetta ostaa niitä.
Eiköhän siis ollut jo aika minunkin niitä kokeilla. Jos ei muuten, niin vaikka
sitten vain tietääkseni, mistä niissä on kyse.
Katselin kaupassa eri tavoin maustettuja maitoproteiinisuikaleita,
paprika-chiliä oli hyllyssä vähiten. Päättelin sen olevan suosittua, joten otin
sitä. Toisaalta se sopi hyvin kotona odottavaan kasvislajitelmaan, joka sisälsi
mm. paprikaa ja chiliä.
Aika epäluuloisena avasin rasian. Haistelin, ja vähän
maistelinkin. En saanut siitä oikein mitään elämystä, en tuoksun enkä maunkaan
perusteella. Tässä vaiheessa suikaleet olivat lähinnä steriilin oloiset. Ruokahan on
minulle hieman sellainen tunnetason juttu myös, ja toimin ruokaa valmistaessani
aika lailla vaistonvaraisesti väreilyjäni tunnustellen. Päätin kuitenkin antaa
noille suikaleille mahdollisuuden, ehkäpä mausteet herättävät ne henkiin. En voinut
kuitenkaan olla pohtimatta, onkohan tässä mitään järkeä.
Kanaton kanakeitto
2 rkl oliiviöljyä
1 pkt paprika-chili -Mifusuikaleita
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 punainen chili
3 porkkanaa
1 punainen paprika
4 perunaa (sattuivat olemaan kahta eri laatua, Rosamundaa ja
yleisperunaa)
1,5 tl Garam Masala -jauhetta
2 tl savupaprikajauhetta (dulce, makea)
2 tl inkivääritahnaa (tai tuoretta inkivääriä)
2 tl kuivattua basilikaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 l vettä
1,5 kasvisliemikuutiota
suolaa
mustapippuria
persiljaa
Silppua sipulit ja chili. Kuori ja kuutioi porkkanat ja
perunat. Pese ja paloittele paprika. Kuumenna pannu ja lorauta pannulle öljyä.
Kippaa Mifusuikaleet sekä sipulit ja chili pannulle. Paista,
kunnes suikaleet ovat saaneet kivan värin, ja sipulit ovat kuullottuneet.
Lisää porkkanat ja paprikat, ja jatka kuullotusta.
Lisää
myös perunat sekä Garam Masala - ja paprikajauhe. Lisää vielä inkivääritahna ja
kuivattu basilika sekä tomaattipyree. Sekoita ja anna mausteidenkin heräillä
pannun kuumuudessa hetken verran.
Kippaa pannun ainekset kattilaan ja kaada pannulle vesi ja lisää
myös kasvisliemikuutiot. Kiehauta, ja kaada liemi kattilaan muiden aineiden
jatkeeksi. Näin tulivat pannultakin kaikki maut keittoon mukaan. Lisää pippuria.
Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista suola ja lisää reilusti persiljasilppua.
Keitosta tuli varsin hyvää, johtuen varmaankin onnistuneesta
maustekombosta. Jostakinhan sen maun on tultava, jos ei oikeasta kanasta ja
sille sopivista mausteista. Onneksi olin maustanut keiton lämmittävillä
mausteilla, jotka muodostivat keitolle sielun. Minä olen vähän sellainen ”soulfood”
-kotikokki. Enkä nyt tarkoita soulmusiikin syntyperillä syntynyttä ruokakulttuuria,
vaikka pidän minä siitäkin. Tarkoitan ennemminkin sielulla tehtyä ruokaa.
Täytyy kyllä myöntää, että yllättävän paljon nämä suikaleet
muistuttivat ulkonäöltään kanasuikaleita, eivätkä ne valmiissa ruoassa tuntuneet
mitenkään epämiellyttäviltäkään. Ihan hyvää tämä keitto oli kokonaisuudessaan.
Ymmärrän näiden suikaleiden tarpeellisuuden, jos esim.
halutaan tarjota samannäköistä ruokaa eri ruokavalioita noudattaville
henkilöille. Hyvä keksintö siihen tarpeeseen. Tuollaisessa tilanteessa voisin jopa
kuvitella valmistavani niitä uudestaankin. Muutoin jatkan entisen malliin, ja
nautin kanat kanoina. Samaa keittiöideologiaa noudatan muutoinkin, ja nautin
mieluiten esim. marjat marjoina. Simplicity on toinen nimeni.
Liharuokakorvikkeet ovat tätä päivää ja niihin täytynee meidänkin totutella. Haluammehan säästää maapallon jälkipolville ja teemme oman pienen osuutemme siihen suuntaan. Olet todella oikeilla jäljillä siinä, että mausteilla saadaan Mifu-suikaleisiin makua. Itselläni ne ja monet muut kasvisruokavalmisteet ovat jo vakiintunutta arkiruokaa. Makuun ja rakenteeseen tottuu, kun tahtoo. Olipa hieno postaus, josta otan reseptin käyttööni. Kiitos Päivi! 🤗😋
VastaaPoistaKiitos Leena! ☺️ Aivan, minulla on tosiaan vielä totuttelemista näiden korvikkeiden kanssa, jos niihin koskaan totunkaan. Tosin ehkä minulle sopivin tapa kantaa korteni kekoon on jatkaa lähiruoan suosimista aina kun se on vaihtoehtona. En tiedä, onko se lopulta huonompi vaihtoehto kuin teollisesti tuotettu korvike 🤔 Varmaan kohtuus kummassakin parasta 😉 Tätäkin on varmasti tutkittu, pitääpäs perehtyä. Kasviksia käytänkin paljon ja liharuokia laitan harvemmin kuin muita, toki niilläkin on paikkansa ja tarpeensa 😉 Hyvähän näitä asioita on pohtia 👍 Mitä enemmän niistä puhutaan, sen helpommin kaikki tekevät omia pieniä hyviä ilmastotekojaan 😍👍
Poista