Lauantai, viikon paras päivä. Sääennuste piti paikkansa vain osittain.
Tänään piti olla ukkosia ja sateita. Sadetta on saatu jonkin verran, lähinnä
muutamaan otteeseen tihkuttamalla. Ukkosesta ei vielä havaintoja. Sen verran
oli kuitenkin epävakaata, että pitkästä aikaa katoimme ruokapöydän sisälle. Pöydän
ympärille oli jälleen saapumassa rakkaita ihmisiä kolmessa polvessa. Jo
viikolla minulla oli sellainen fiilis, että niin ihania kuin uudet perunat
ovatkin, niin nyt niitä on saatu hetkellisesti tarpeeksi. Lauantain menuun
keksisin siis jotain muuta. Inspiraatio syntyi Kiinassa tällä hetkellä oleilevan tyttäremme
WeChatissä lähettämästä ruokakuvasta. Kyllä, lähettelemme toinen toisillemme ruokakuvia.
Koko perhe taitaa olla samalla lailla hyvän ruoan ystäviä, jopa niin, että ruoka on aina myös
yksi osa matkaa. Tuossa kuvassa oli lautasellinen pannussa pyöräytettyjä sieniä
valkosipulin, katkarapujen ja joidenkin tunnistamattomiksi jääneiden vihreiden
kasvien kera. Kuulemma hyvää. Nämä oli nautittu riisin kera. Inspiroiduin
välittömästi käyttämään noita aineksia salaatissa, joka tulisi korvaamaan uudet
perunat.
Sieni-katkarapu–riisisalaatti
(olin tekevinäni tätä 5:lle, mutta siitä riitti vielä nuorisolle mukaan
laitettavaksikin)
1,5 pss jääsalaattia
2,5 dl pitkäjyväistä riisiä (+ suolaa ja nokare voita)
1 pkt herkkusieniä
1 punainen chili
2 valkosipulin kynttä
loraus oliiviöljyä
1,5 pss katkarapuja
minituorekurkkuja (tavallinenkin käy)
Huuhdo ja linkoa salaatti. Revi se suurelle salaattivadille. Keitä riisit
pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää keitinveteen suolaa ja nokare voita.
Hipsuttele vaikka pullasutilla sienet puhtaiksi ja viipaloi ne. Silppua chili,
mutta kannattaa tehdä se taloushanskat kädessä. Siemeniä en käyttänyt. Silppua
valkosipulin kynnet. Kuumenna pannu ja pieni tilkka oliiviöljyä. Lisää sienet
ja chili. Kuullottele muutama minuutti. Lisää valkosipulit ja sulatetut ja
valutetut katkaravut. Älä paista, mutta pyörittele kaikki sekaisin, jotta myös
katkaravut nappaavat maut itseensä. Ripottele riisit salaattipedin päälle.
Seuraavaksi sieni-chili-valkosipuli-katkarapu –seos. Päällimmäiseksi paloitellut
mini(snack)kurkut.
Salaatinkastike
1,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl valkoviinietikkaa
1 tl sitruunanmehua
loraus sweet chili -kastiketta
hyppyselliset suolaa ja sokeria
Sekoita kaikki aineet hyvin sekaisin. Voit tehdä sen myös sauvasekoittimella,
jolloin varmasti sekoittuvat hyvin.
Tämän piristävän salaatin lisäksi tarjolla oli grillattuja broilerin
fileitä (valmiiksi maustetut) ja paikallisen kalatuottajan (Kalapalvelu 66 33 N) ideoimaa ja valmistamaa uutuustuotetta
Tervistä (2 kpl), eli tervamarinoituja halsterigrillattuja lohimedaljonkeja.
Itse asiassa jättimedaljonkeja, Kemijokisuulta pyydetystä Perämeren lohesta. Hain
ne loppuviikolla REKOsta. Tällä kalatuottajalla on mahtavia ideoita ja hän kehittelee
koko ajan uusia tuotteita, eettiset seikat huomioon ottaen. Saman tuottajan
pajalta tuli myös juhannuspöytäämme remulaati, lämminsavulohi ja kabab-kalavartaat, joista
kirjoitin täällä. Ja tämä ei ole maksettu, eikä edes pyydetty mainos. Olen vain
niin innoissani näistä tuotteista.
Niin, ja leipäähän meillä oli myös. Grillasimme ne erittäin nopeasti
hetkeä ennen pöytään käymistä. Päälle (ja broilerin pintaan) maustettuja tuorejuustoja.
Jälkiruokaakin oli, ja niin hyvää olikin, että suon sille ihan oman jutun
lähipäivien aikana.
Sanoinko minä, että ukkosesta ei ole vielä havaintoja? No nyt jyrisee….
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti