Toisinaan viikonlopulta jää erilaisia raaka-aineita, mitkä pyrin hyödyntämään
alkuviikon aterioihin. Keittoruoka on eräs sellainen, mihin saa helposti upotettua
tähteitä. Toisinaan taas koko keitto voi syntyä pelkistä tähteistä. Niin syntyi
tämä savuporo-juustokeittokin, joka on todella yksinkertainen ja nopea
valmistaa. Tämän arki-iltaversion tein kermattomana perusversiona, mutta pikkuisen
tuunaamalla tästä saisi ihan salonkikelpoisenkin vaikkapa alkukeitoksi. Paino
sanalla pikkuisen. Poro on parasta, kun se saa maistua porolta.
Neljä lautasellista savuporo-juustokeittoa
syntyi näistä aineksista:
oliiviöljyä
1 salottisipuli (jos kovin pieni, niin sitten kaksi)
1 litra vettä
1 kasvisfondi-annospakkaus
1 pkt kylmäsavuporokoskenlaskijaa
1 pkt (100 g) kylmäsavuporosiivuja
mustapippuria myllystä
vaaleaa Maizena suurusta
pinnalle reilusti persiljaa
Silppua salottisipuli pieneksi ja kuullota kevyesti pienessä määrässä
oliiviöljyä. Lisää vesi ja kasvisfondi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kuutioitu
koskenlaskija ja anna kiehua välillä sekoitellen. Silppua sillä välin porosiivut rouheeksi,
veitsellä tai monitoimikoneella, kummin vain. Kun juusto on sulanut, anna
keitoksen kiehua muutaman minuutin ajan. Säästä porosilpusta osa koristelua varten ja
lisää loput (suurin osa) keittoon. Lisää myös mustapippuria. Tarkista maku. Suolaa tuskin tarvitsee lisätä, koska sekä poro että juusto
ovat suolaisia. Kun maku on kohdillaan, lisää suurustetta ihan rohkeasti ihan sen
mukaan, kuinka paksusta tai ohuesta keitosta pidät. Suuruste ei muuta keiton
makua. Tarkista suurustepakkauksesta tarkempi ohje, mutta yleensä minuutin
kiehuttaminen suurustamisen jälkeen riittää. Annostele keitto lautasille ja koristele poro-
ja persiljasilpulla.
Arkikeitosta salonkikelpoiseksi näillä
muutoksilla, aiempien ohjeiden pysyessä ennallaan:
- 1 valkosipulinkynsi pilkottuna ja salottisipulin kanssa hellästi kuullotettuna, ei poltettuna
- 2 perunaa (jauhoinen laatu) kuutioituina mukaan kiehumaan kypsäksi
- korvaa 2 dl vedestä kuohukermalla, mutta lisää kerma vasta kun juusto on sulanut
- 1 rkl Dijon-hunajasinappia porosilpun lisäyksen aikaan
- ennen poron lisäämistä soseuta tarvittaessa sauvasekoittimella
- ehkä timjamiakin voisi laittaa lisämausteeksi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti