tiistai 24. huhtikuuta 2018

Nopea ja muuntautuvainen savuporo-juustokeitto


Toisinaan viikonlopulta jää erilaisia raaka-aineita, mitkä pyrin hyödyntämään alkuviikon aterioihin. Keittoruoka on eräs sellainen, mihin saa helposti upotettua tähteitä. Toisinaan taas koko keitto voi syntyä pelkistä tähteistä. Niin syntyi tämä savuporo-juustokeittokin, joka on todella yksinkertainen ja nopea valmistaa. Tämän arki-iltaversion tein kermattomana perusversiona, mutta pikkuisen tuunaamalla tästä saisi ihan salonkikelpoisenkin vaikkapa alkukeitoksi. Paino sanalla pikkuisen. Poro on parasta, kun se saa maistua porolta. 




Neljä lautasellista savuporo-juustokeittoa syntyi näistä aineksista:

oliiviöljyä
1 salottisipuli (jos kovin pieni, niin sitten kaksi)
1 litra vettä
1 kasvisfondi-annospakkaus
1 pkt kylmäsavuporokoskenlaskijaa
1 pkt (100 g) kylmäsavuporosiivuja
mustapippuria myllystä
vaaleaa Maizena suurusta
pinnalle reilusti persiljaa

Silppua salottisipuli pieneksi ja kuullota kevyesti pienessä määrässä oliiviöljyä. Lisää vesi ja kasvisfondi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää kuutioitu koskenlaskija ja anna kiehua välillä sekoitellen. Silppua sillä välin porosiivut rouheeksi, veitsellä tai monitoimikoneella, kummin vain. Kun juusto on sulanut, anna keitoksen kiehua muutaman minuutin ajan.  Säästä porosilpusta osa koristelua varten ja lisää loput (suurin osa) keittoon. Lisää myös mustapippuria. Tarkista maku. Suolaa tuskin tarvitsee lisätä, koska sekä poro että juusto ovat suolaisia. Kun maku on kohdillaan, lisää suurustetta ihan rohkeasti ihan sen mukaan, kuinka paksusta tai ohuesta keitosta pidät. Suuruste ei muuta keiton makua. Tarkista suurustepakkauksesta tarkempi ohje, mutta yleensä minuutin kiehuttaminen suurustamisen jälkeen riittää.  Annostele keitto lautasille ja koristele poro- ja persiljasilpulla.

  
Arkikeitosta salonkikelpoiseksi näillä muutoksilla, aiempien ohjeiden pysyessä ennallaan:

  • 1 valkosipulinkynsi pilkottuna ja salottisipulin kanssa hellästi kuullotettuna, ei poltettuna
  • 2 perunaa (jauhoinen laatu) kuutioituina mukaan kiehumaan kypsäksi
  • korvaa 2 dl vedestä kuohukermalla, mutta lisää kerma vasta kun juusto on sulanut
  • 1 rkl Dijon-hunajasinappia porosilpun lisäyksen aikaan
  • ennen poron lisäämistä soseuta tarvittaessa sauvasekoittimella
  • ehkä timjamiakin voisi laittaa lisämausteeksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti