Tänään kokoonnuimme paikkakunnalla olevien lähimpien kanssa
yhteiselle sunnuntailounaalle, kuten meillä monesti tapana on. Tällä
kertaa
pöydän ympärillä oli viisi henkilöä. Koska lähiviikot olemme kuka
missäkin, nostimme etukäteen maljat kahdelle äidille, yhdelle
syntymäpäiväsankarille
ja vieläpä vapullekin. Monen juhlan etkot siis. Menu oli keväinen, jopa
lievästi
kesäinen.
Savustetut kirjolohifileet
Pihalla on vielä kunnon kinokset, mutta sehän ei kalan
savustusta estä. Sähkösavustimeen meni kolme kirjolohifilettä, joista nypin ensin
ruodot pois. Mausteeksi puristus sitruunasta sekä suolaa ja pippuria. Savustuspöntössämme
on kaksi tasoa, jotka olivat tälläkin kertaa tarpeen. Isoimman fileen laitoin
omalle ritilälleen, kaksi pienempää yhteiselle ritilälle. Alusvatiin vastusten
päälle savustusmestari laittoi leppäpurua sekä kaksi
sokeripalaa väriä antamaan. Savustusaika 30 minuuttia. Voi mikä tuoksu
terassilla olikaan. Ihan tuoksui kesältä.
Lohi- ja poropiilot
Kalojen savustuessa nautimme lasilliset kuohuvaa pienten
alkulapasten (= lappilaiset tapakset) kera. Tein lohi- ja poropiiloja.
Kylmäsavulohipiilojen sisään oli kätketty leipäjuustoa. Tämän idean nappasin viime
perjantaina erään yrityksen uuden toimitilan avajaisbileistä, piilonimi
omakeksimä. Yksinkertainen ja hyvä herkku. Mietin, että samalla idealla
syntyisi varmaan kylmäsavuporostakin hyvä piilo, sinne siivun sisään kätkin savuporokoskenlaskijaa.
Näyttivät maistuvan nämä piilot, aika pian oli jäljellä vain se pakollinen yksi
tikkupala, jota kukaan ei kehdannut ottaa, ennen kuin siihen kehotin. Pakottaa
ei tarvinnut sittenkään.
Keväinen parsasalaatti
Lohi- ja poropiiloja napostellessamme lohi siis savustui
terassilla ja duchesseperunat (erään
saksalaisen yrityksen De Luxe-tuotantoa) kypsyivät uunissa. Salaatti odotti jo
pöydässä. Salaattipediksi käy mikä vain
salaatti, itse sekoitin kolmea lajia. Vadin reunoille pilkoin kurkkua ja
keltaista paprikaa pieniksi kuutioiksi. Keskelle kruunuksi paahdoin uunissa
parsaa (ohje löytyy aiemmista parsakirjoituksistani hakusanalla parsa). Pinnalle
raastoin parmesaania. Valmistin salaatille keväisen kastikkeen klassista sitruunavinegretti-kastikeohjetta
vapaasti muokaten.
Limegretti-salaatinkastike
Keväisen ruokateeman inspiroimana valmistin parsasalaatille
pirteän salaattikastikkeen. Sauvasekoittimen mahtuvaan kulhoon 1 osa limen mehua
(2 limeä) + 3 osaa oliiviöljyä + 2 tl dijonhunaja-sinappia + hyppyselliset
suolaa ja sokeria sekä pyöräytys pippurimyllystä. Sauvasekoittimella ainekset
sekaisin, jolloin väri muuttui tasaisen kauniin keltaiseksi. Kastike sai paljon
kiitosta, ja kun kerroin sen olevan muunnos sitruunavinegretistä, risti
tyttäreni sen limegretiksi. Siispä olkoon sen nimi tästä lähtien Limegretti.
Jälkiruoaksi keitimme kahvit ja sen seuraksi söimme
minidonitseja ja minijäätelöpaloja. Niistä en tullut ottaneeksi kuvaa, mutta
toisaalta, enpä niitä itse valmistanutkaan.
Oli taas mukavatunnelmainen sunnuntailounas kolmessa
polvessa. Makeasti nauraen muistelimme menneitä hauskoja hetkiä ja päivitimme
myös kunkin suunnitelmat tulevalle kesälle. Pian tämäkin päivä on yksi mukava
muisto lisää. Keväinen tuulahdus se myös oli ja samalla lupaus kesästä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti