Parhaat nautinnot ovat monesti kovin yksinkertaisia, ja
pestopastalle tuo luonnehdinta sopii täydellisesti. Se valmistuu joko helposti,
jolloin pesto tehdään itse, tai vielä helpommin käyttämällä valmista pestoa. Sekin
on täysin sallittua. Minun kaapissani on aina pari pestopurkkia jemmassa, ja
sieltä jemmasta minä tämänkin ruoan loihdin. Vihreään pestopastaan käytän mieluiten
genovese-tyyppistä pestoa.
Peston ja pastan liitto on niin upea, että täydentäisin sitä
korkeintaan niillä raaka-aineilla, joista itse pestokin on tehty. Niinpä minä viimeistelin
pestopastani tuoreilla basilikanlehdillä, paahdetuilla pinjansiemenillä ja raastetulla
parmesaanilla. Noita kaikkia oli hienonnettuna mukana myös pestossa.
Pestopasta
4:lle
330 g pastaa (tässä trofiepastaa)
n. 200 g pestoa (genovese)
pastan keitinvettä
parmesaania
50 g paahdettuja pinjansiemeniä
mustapippuria
tuoreita basilikanlehtiä
1.
Paahda pinjansiemenet. Se tapahtuu siten, että laita
siemenet kuivalle pannulle, ja pannu kuumenemaan. Sekoittele kuumennuksen
aikana. Kun nenäsi tavoittaa ihanan paahdetun aromin, on syytä olla tarkkana,
koska pinjansiemenet ruskistuvat hetkessä. Ne myös palavat hetkessä. Siispä kun
väri on parhaimmillaan, kaada siemenet heti vaikka lautaselle, ettei kuuma
pannu tee tepposiaan.
2.
Keitä pasta reilusti suolatussa vedessä. Ota talteen
kupillinen keitinvettä, ja valuta pasta. Älä huuhtele!
3.
Laita pesto pannulle kuumenemaan ja sekoittele valutettu
pasta peston joukkoon, keitinvettä pienissä erissä lisäillen. Pastan keitinvesi
tekee taikatempun, ja kiinnittää peston pastan pintaan. (Tällä lailla saat
pestopastaa, jonka sisältämä öljy ei syödessä valu leukaa pitkin.) Raasta ja
sekoita joukkoon kunnon keko parmesaania, ehkäpä n. 1,5 dl verran. Mausta
mustapippurilla.
Jaoin tämän määrän suoraan neljälle lautaselle, ja heittelin
annosten päälle paahdetut pinjansiemenet ja basilikanlehtiä. Parmesaania sai
kukin lisätä annokseensa oman maun mukaan. Parmesaanitahko raastimineen
kuuluukin meillä ruokapöydän vakiovarusteisiin aina silloin kun on pastaruokaa
tarjolla.
Onhan se ihan uskomatonta, kuinka näinkin vähäisistä raaka-aineista
syntyy jotain niin hellivän nautinnollista. Minusta tässä ruoassa kiteytyy hyvin
italialaisen keittiön perusajatus, siis siten kuinka minä sen koen: Valitaan
hyvät raaka-aineet ja pidetään homma yksinkertaisena, ja lopputulos on
yksinkertaisesti hyvää.
Jos haluat tehdä pestosi itse, on tässä aika hyvä perusohje,
jota voit muunnella omien makumieltymystesi ja käyttötarkoituksesi mukaisesti. Sekaan
voi heittää myös esim. persiljaa tai minttua. Kokeilemalla löydät oman lempiyhdistelmäsi.
Itse rakastan basilikan ja parmesaanin liittoa.
Itsetehty pesto
2 ruukkua tuoretta basilikaa
0,5 dl kuivalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä
1,5 dl raastettua parmesaania
1-2 valkosipulinkynttä
1-1,5 dl laadukasta oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria
Valmista pestokastike hieromalla suuressa huhmareessa kaikki
ainekset tasaiseksi tahnaksi, pikkuhiljaa aineksia lisäillen. Lisää myös
oliiviöljyä pikkuhiljaa joukkoon. Maistele suolan ja pippurin määrä sopivaksi.
Voit surauttaa myös kaiken kerralla tahnaksi tehosekoittimessa.
Valkosipulin hienontaisin kuitenkin käsin, ja sekoittaisin sen vasta valmiiseen
pestoon. Nämä ovat makuasioita, mutta minusta käsin hienonnetun valkosipulin
aromi on paras.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti