Kevyt keittolounas töihin vietäväksi syntyi nopeasti kaappien
kätköistä löytyneistä raaka-aineista. Tai oikeastaan kaapeissa olevat
raaka-aineet olivat juuri se asia, minkä vuoksi aloin miettiä niille sopivaa
käyttöä. Seuraava työpäivä olisi taas kovin kiireinen, joten lounastamalla omia
eväitä työpaikan keittiössä säästäisin aikaa. Siispä aineksista soppaa
säveltämään.
Mustapaputölkin kuivakaapista löydettyäni googlailin
mustapapukeiton ohjeita. Heti hakulöydöksen alkuosassa oli linkki tähän ohjeeseen, jota aloin muuntaa käytettävissä olevia raaka-aineita vastaavaksi.
Resepti muokkaantui seuraavanlaiseksi.
Mustapapukeitto
2:lle
1 rkl öljyä
1 salottisipuli (tavallinenkin käy, mutta tätä oli kaapissa)
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
3 cm pala inkivääriä
1 tl paprikajauhetta (dulce)
1 tl garam masalaa
½-1 tl suolaa
1 tlk (400 g) kokonaisia kuorittuja tomaatteja
1,5 dl vettä
½ limeä
1 tlk (285g) käyttövalmiita mustapapuja
2 rkl vähäsuolaista soijaa
Lisäksi:
raejuustoa
persiljaa
1.
Silppua kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele ja
halkaise chilipalko, poista siemenet ja silppua. Kuori ja raasta inkiväärin
palanen.
2.
Kuullota sipuleita öljyssä kattilassa. Lisää chili,
inkivääri ja mausteet. Kaada kattilaan tomaatit ja vesi, jolla on ensin hyvä
huuhdella tölkin reunoille jääneet mehut keitokseen mukaan. Riko kapustalla
tomaatteja pienemmiksi paloiksi.
3.
Lisää keitokseen limen mehu sekä valutetut ja huuhdellut
pavut. Nämä mustapavut olivat heti käyttövalmiita, eivätkä vaatineet liotusta. Lisää
myös soija. Kuumenna muutama minuutti.
4.
Tarkista maku. Jos haluat laihempaa keittoa, lisää vettä ja
tarvittaessa mausteita. Koristele keitto persiljalla. Myös raejuusto antaa
mukavan lisänsä soppaan.
Aamulla ennen töihin lähtöä tekaisin vielä eväsleivätkin lounaskeitolle
kaveriksi. Pysyin leipienkin osalta ihan vain kasviksissa. Paahdoin leivät
saadakseni niille mukavan rouhean pinnan. Levitin leiville levitettä, jonka
seassa oli paahdettuja siemeniä. Varsinaiseksi täytteeksi leiville tuli huuhdeltuja
ja halkaistuja kirsikkatomaatteja, joiden pintaan pyöräytin hieman suolaa ja
pippuria. Sitten toinen leipä kanneksi ja leivät kahtia. Kääräisin täytetyt
leivät folioon ja laitoin leipänyytit eväslaukkuun tiiviissä tupperissa olevan
keiton kaveriksi. Hienosti olivat kaikki ainekset oikeissa paikoissaan vielä
töihin päästyänikin, mutta keittoa kuljetellessa tarvitaan tosiaankin tiivis
kansi, tai muuten ei turhia kurvailla.
Keitto maistui jo sitä illalla tehdessäni hyvältä, mutta
seuraavan päivän lounaalla se maistui vielä paremmalta. Maut olivat ehtineet
tasoittua. Tästä tuli siis mahtavan hyvä lounas, vieläpä edullisesti ja aikaa
säästäen.
Tätä keittoa tulen varmasti tekemään uudestaankin, ihan
tarkoituksella. Nyt se syntyi ikään kuin kokeilun tuloksena. Kyllä
kasvisruokakin voi olla ja onkin todella hyvää. Ja kevyttä, mikä on hyvä juttu
sekin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti