Felices fiestas täältä aurinkoiselta Aurinkorannikolta! Nyt se on
koettu, että joulu voi todellakin olla suloinen ja jouluinen myös rennosti ottaen.
Tänä vuonna joulunpyhät ajoittuivat siten, että pitkästä aikaa oli mahdollista
ottaa tässä kohti parin viikon irtiotto arjen kiireistä. Pari aiempaa Espanjan
joulua antoivat jo luvan odottaa rentoa joulua, mutta tämä joulu ylitti kaikki
odotukset. Enpä muista aiemmin istuskelleeni jouluaattoiltapäivänä kaikessa
rauhassa rannalla. Normijouluina niihin aikoihin olen ollut tiiviisti
keittiössä, ja kivaahan sekin on. Tällä kertaa kuitenkin käytin tuon ajan
katselemalla merta samalla samppanjaa siemaillen ja Youtubesta joululauluja
soitellen.
Oli meillä jouluaattona yksi aikataulutettu ohjelmanumero, joka
katkaisi hetkeksi terassilla päivänpaistattelun. Seurasimme nimittäin loma-asunnon
sohvalla istuen joulurauhan julistusta, joka lähetettiin Suomen Turusta.
Nykytekniikalla tuonkin lähetyksen seuranta oli mahdollista liki
reaaliaikaisesti. Tähän hetkeen olimme varanneet mm. glögiä, pateella
päällystettyjä keksejä sekä täsmäannokset joulutorttuja, joita olimme ehtineet
jo ennen joulua syödä sen verran paljon, että yhtään enempiä torttuja emme ole
sen koommin kaivanneet.
Joulurauhan julistuksen jälkeen jatkoimme pihalla istuskelua, kunnes päätimme
siirtää leirimme lähirannalle. Pyyhkeet ja hieman evästä mukaan, ja menoksi. Mukaan
lähtivät loput pateenapit sekä muutama siivu mielettömän ihanaa tryffelijuustoa.
Paikalliset marketit olivat ladanneet tiskit täyteen herkkuja, joista olimme
joulun kunniaksi valinneet muutamia makupaloja.
Rannalla kuuntelimme valikoituja joululauluja: Feliz Navidad (Jose
Feliciano), Oi Jouluyö (Pentti Hietanen), Ave Maria (Luciano Pavarotti) jne.
Olihan meillä ihanat musiikit ja jouluinen mieli. Kerrankin ehdimme oikein
keskittymään musiikin kuunteluun. Lähdimme rannalta, kun päivä alkoi viiletä.
Tähän aikaan vuodesta se tapahtuu jo iltapäivän aikana.
Seuraavaksi olikin vuorossa aattopäivän pääateria, tosin vaikea sanoa,
mikä osa siitä oli sitä pääateriaa. Söimme nimittäin hitaasti, aina välillä
taukoja pitäen. Ensimmäiseksi nautimme Jamon Ibericoa, jonka lähikaupan
lihamestari oli taidolla meille leikannut.
Kinkkujen jälkeen laitoin lämpimän ruoan uuniin. Kaikki valmistui yhtä
aikaa samalla pellillä. Perunaa, bataattia, kesäkurpitsaa, suippopaprikaa, kokonaisia
valkosipulinkynsiä… Näille lorautin päälle oliiviöljyä, ja hiukkasen hunajaa.
Mausteeksi suolaa ja pippuria. Laatikkoja emme kaivanneet, niistäkin olimme jo
osamme kotimaassa saaneet. Lihapuolesta vastasi mehevät kananfileet, jotka
maustoin pollomausteella, suolalla ja pippurilla. Maun viimeisteli Jamon
Serrano, jota kääräisin pollojen ympärille. Täällä kananfileet ovat todella
muhkeita, joten pidin pellillistä 200-asteisessa uunissa n. 45 minuutin ajan.
Menossa uuniin... |
Tulossa uunista... |
Lämpimän ruoan kypsyessä uunissa askartelimme kuorellisten keitettyjen
jättikatkarapujen parissa. Nekin tulivat suoraan marketin herkkutiskiltä, joten
niille ei tarvinnut tehdä muuta, kuin vain panna ne tarjolle yhdessä
sitruunoiden kanssa. Pinnalle heittelin hieman merisuolaa. Nämä olivat ihan
loistoyksilöitä, ihanan meheviä.
Samaan aikaan kantautui uunista ihania tuoksuja, ja oli aika siirtyä seuraavan lajin pariin. Kananfileet kasvisten kera olivat oikein maukkaita, mutta ymmärsimme silti syödä niitä kohtuudella. Kiva niin. Olimme saaneet ystävältämme lahjaksi valkosuklaalla maustettua joulusinappia, joka maistui mainiolle maalaiskinkun kanssa. Näin pääsimme kinkunkin makuun.
Tarkoitus oli syödä vielä juustoja jälkkäriksi, mutta koska ilta oli
vielä nuori, säästimme juustot iltapalaksi. Tässä kohtaa riitti jälkiruoaksi
kupilliset espressoa sopivan avecjuoman kera.
Joulukuusi vaihtoi väriä. |
Ilta jatkui lahjojen jaolla, sekä edelleen musiikkia kuunnellen ja
mukavia jutellen. Kävimme vielä iltakirkossakin eräällä naapurikaupungin aukioista,
jonne paikallinen suomalainen seurakunta oli järjestänyt perinteikkään lyhyen
hartaushetken. Kynttiläkirkoksikin sitä kutsutaan. Myös meillä oli kynttilät
mukanamme. Enkeli taivaan kajahti ilmoille komeasti yhteislauluna. Aukion väriä
vaihtava joulukuusi sai myös ansaitsemansa huomion.
Joulukuusen sisällä. |
Hartausretken jälkeen olikin aika käydä varsinaisen jälkiruoan, eli
juustojen kimppuun. Olin ottanut ne huoneenlämpöön ennen kirkkoaukiolle lähtöä.
Seuraksi rypäleitä, persimoneja ja viikunahilloa, sekä lahjaksi saatua
portviiniä.
Olo oli oikein onnellinen. Myös jouluinen. Puutarhureiden pihalle
asettelemat jouluvalot saivat myös oman huomionsa. Niitä jaksamme ihailla ilta
illan jälkeen aina pimeän tultua.
Myös ympärillä oleva kaunis luonto jaksaa aina vain hämmästyttää, niin päivällä kuin illallakin.
Tästä jouluaatosta jäi aivan erityisen hyvä olo. Oli ihanaa vain
keskittyä olennaiseen, eli rauhoittumiseen ja yhdessäoloon.
Me päätimme tänä vuonna että ei järjestetä itsellemme mitään aikatauluja. Jos ehditään johonkin ruokapöytään, niin sit syödään siellä, mutta ei oteta mistään paineita.
VastaaPoistaJa vitsit kuinka ihana joulu oli <3
Aina ennen olen ollut sellainen "joulunsuorittaja" joten tämä oli positiivinen ylläri. Joulu tuli siltikin, vaikka kaikkia mahdollisia ruokia ei pöydästä tänä vuonna löytynytkään.
Oli varmasti tunnelmallinen jouluhartaus!! <3
Se on juurikin noin. Joulu tulee kyllä vähemmälläkin. Ja sillä lailla jaksaa vielä paremmin fiilistellä oikeaa joulun tunnelmaa 🎄💕👍
Poista