keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Kasviksilla kevennetty lohilaatikko


Laitetaanpas hyvä idea kiertämään, ja sellainen tämä lohilaatikko totta tosiaan on. Täällä etätöissä teen ateriat siltä pohjalta, mitä kaapista sattuu milloinkin löytymään. Toisinaan kaappien sisältö on loppuun saakka harkittu, joskus taas ei. Tämän viikon ruokalista jäi kovin köykäiselle suunnittelulle. Tässä vaiheessa (kun eletään keskiviikkoa ja edelliset ruokaostokset on tehty viimeksi perjantaina) alkaakin aterian suunnittelu muistuttaa Kokkisodan alkuhetkiä.

Tämän päivän aterian innoittaja oli pikkuisen nuupahtanut tillipuska. Se oli hyvä saada hyötykäyttöön. Perunoita oli vain viisi pientä yksilöä, mutta kasviksia oli vielä reilusti. Tuoretta kalaa ei ollut lainkaan. Ja kalahan se luonnostaan on sellainen raaka-aine, jonka kanssa tilli maistuu aina. Pakasteesta löytyi juuri sopivasti yksi pussillinen lohikuutioita. Ja kun kermaakin oli jääkaapissa, niin ratkaisu oli selvä. Tekisin kasviksilla kevennettyä lohilaatikkoa. Kasviksia riitti vielä lisukesalaattiinkin. Salaattien kruunuksi tuli keitetyt kananmunat, jotka olivat juuri ohittaneet parasta ennen päiväyksensä. Näin sain pelastettua kaksi eri tuotetta hävikiltä, ja siinä samalla syntyi tosi kivan makuinen, kasviksilla kevennetty lohilaatikko.




Kasvis-lohilaatikko


3:lle

2 rkl voita
1 sipuli
5 pienehköä perunaa
2 suurta porkkanaa
½ kesäkurpitsa
300 g lohta ruodottomina kuutioina
1 suolakurkku (tämä oli n. 90 g)
hienoa merisuolaa
aavistus mustapippuria kasviksille
sitruunapippuria lohelle
tilliä
4 dl ruokakermaa
½ sitruuna viipaleina

Kuori ja viipaloi sipuli renkaiksi. Paista ne voissa ihanan makeiksi ja kevyesti ruskeiksi.




Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat. Pese ja viipaloi kesäkurpitsa. Pilko suolakurkku.




Voitele uunivuoka ja levitä vuokaan puolet perunoista, porkkanoista ja kesäkurpitsoista. Mausta ne suolalla ja mustapippurilla. (Itse ripottelin perunoiden päälle vähän reilummin suolaa, muiden kerrosten päälle kevyemmin. Pippuria kannattaa laittaa ylipäätänsä maltilla, jottei se puske liikaa esiin.) Levitä myös puolet paistetusta sipulista.




Mausta lohet suolalla ja sitruunapippurilla, ja lisää maustetut lohipalat vuokaan. Ripottele päälle tilliä, mutta säästä osa tillistä koristeluun. Lisää myös suolakurkut.




Levitä loput kasvikset (+ suolat ja pippurit) päinvastaisessa järjestyksessä, eli päällimmäiseksi tulee perunat. Kaada kerma tasaisesti eri puolille vuokaan ja aseta sitruunaviipaleet päällimmäiseksi.




Paista 200-225 C uunin keskitasolla n. 1 tunti. Koristele valmis vuokaruoka tillisilpulla.




Mukavan raikas lisukesalaatti syntyi babypinaatista, Dunne-tomaateista ja keitetyistä kananmunista. Tein salaatille kastikkeen sekoittamalla vispilällä 3 rkl oliiviöljyä, 1 rkl valkoviinietikkaa, 1 tl hunajalla maustettua dijonsinappia sekä pikkuisen suolaa ja mustapippuria.




Tämä lohilaatikko viehätti jotenkin ihan erityisellä tavalla, johtuen runsaasta kasvismäärästä. Perinteinen lohilaatikkohan rakentuu aika pitkälti perunoista, sipulista, lohesta, tillistä ja kermasta. Hyvää sekin, mutta tämänpäiväinen kasviksilla höystetty versio nyt kuitenkin kolahti tällä kertaa mukavasti.




Tästä määrästä olisi varmasti syönyt kolme henkilöä oikein hyvin. Me söimme tätä kahdestaan kohtuullisen kokoiseksi lounaaksi, ja sitten vielä illalla uudestaan leipälautaskokoiseksi iltapalaksi.


Ihana lounas!


Hyvä ruoka, parempi mieli. Varmasti kulunut sanonta, mutta niin totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti