Laitetaanpas hyvä idea kiertämään, ja sellainen tämä lohilaatikko totta
tosiaan on. Täällä etätöissä teen ateriat siltä pohjalta, mitä kaapista sattuu
milloinkin löytymään. Toisinaan kaappien sisältö on loppuun saakka harkittu,
joskus taas ei. Tämän viikon ruokalista jäi kovin köykäiselle suunnittelulle. Tässä
vaiheessa (kun eletään keskiviikkoa ja edelliset ruokaostokset on tehty
viimeksi perjantaina) alkaakin aterian suunnittelu muistuttaa Kokkisodan
alkuhetkiä.
Tämän päivän aterian innoittaja oli pikkuisen nuupahtanut tillipuska. Se
oli hyvä saada hyötykäyttöön. Perunoita oli vain viisi pientä yksilöä, mutta kasviksia
oli vielä reilusti. Tuoretta kalaa ei ollut lainkaan. Ja kalahan se luonnostaan
on sellainen raaka-aine, jonka kanssa tilli maistuu aina. Pakasteesta löytyi
juuri sopivasti yksi pussillinen lohikuutioita. Ja kun kermaakin oli
jääkaapissa, niin ratkaisu oli selvä. Tekisin kasviksilla kevennettyä
lohilaatikkoa. Kasviksia riitti vielä lisukesalaattiinkin. Salaattien kruunuksi
tuli keitetyt kananmunat, jotka olivat juuri ohittaneet parasta ennen päiväyksensä.
Näin sain pelastettua kaksi eri tuotetta hävikiltä, ja siinä samalla syntyi tosi
kivan makuinen, kasviksilla kevennetty lohilaatikko.
Kasvis-lohilaatikko
3:lle
2 rkl voita
1 sipuli
5 pienehköä perunaa
2 suurta porkkanaa
½ kesäkurpitsa
300 g lohta ruodottomina kuutioina
1 suolakurkku (tämä oli n. 90 g)
hienoa merisuolaa
aavistus mustapippuria kasviksille
sitruunapippuria lohelle
tilliä
4 dl ruokakermaa
½ sitruuna viipaleina
Kuori ja viipaloi sipuli renkaiksi. Paista ne voissa ihanan makeiksi ja
kevyesti ruskeiksi.
Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat. Pese ja viipaloi kesäkurpitsa.
Pilko suolakurkku.
Voitele uunivuoka ja levitä vuokaan puolet perunoista, porkkanoista ja
kesäkurpitsoista. Mausta ne suolalla ja mustapippurilla. (Itse ripottelin perunoiden
päälle vähän reilummin suolaa, muiden kerrosten päälle kevyemmin. Pippuria kannattaa
laittaa ylipäätänsä maltilla, jottei se puske liikaa esiin.) Levitä myös puolet
paistetusta sipulista.
Mausta lohet suolalla ja sitruunapippurilla, ja lisää maustetut lohipalat
vuokaan. Ripottele päälle tilliä, mutta säästä osa tillistä koristeluun. Lisää myös
suolakurkut.
Levitä loput kasvikset (+ suolat ja pippurit) päinvastaisessa
järjestyksessä, eli päällimmäiseksi tulee perunat. Kaada kerma tasaisesti eri
puolille vuokaan ja aseta sitruunaviipaleet päällimmäiseksi.
Paista 200-225 C uunin keskitasolla n. 1 tunti. Koristele valmis vuokaruoka
tillisilpulla.
Mukavan raikas lisukesalaatti syntyi babypinaatista, Dunne-tomaateista
ja keitetyistä kananmunista. Tein salaatille kastikkeen sekoittamalla
vispilällä 3 rkl oliiviöljyä, 1 rkl valkoviinietikkaa, 1 tl hunajalla
maustettua dijonsinappia sekä pikkuisen suolaa ja mustapippuria.
Tämä lohilaatikko viehätti jotenkin ihan erityisellä tavalla, johtuen runsaasta
kasvismäärästä. Perinteinen lohilaatikkohan rakentuu aika pitkälti perunoista,
sipulista, lohesta, tillistä ja kermasta. Hyvää sekin, mutta tämänpäiväinen kasviksilla
höystetty versio nyt kuitenkin kolahti tällä kertaa mukavasti.
Tästä määrästä olisi varmasti syönyt kolme henkilöä oikein hyvin. Me
söimme tätä kahdestaan kohtuullisen kokoiseksi lounaaksi, ja sitten vielä illalla
uudestaan leipälautaskokoiseksi iltapalaksi.
Ihana lounas! |
Hyvä ruoka, parempi mieli. Varmasti kulunut sanonta, mutta niin totta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti