Toisinaan tulee tarve valmistaa mahdollisimman helppotekoista
ruokaa. Näin kävi pitkästi toista viikkoa sitten, kun en ollut oikein
kondiksessa, mutta syödä piti kuitenkin silloinkin. Tokihan olisin voinut
laittaa miehen asialle hakemaan jotain noutoruokaa, mutta mieli teki kuitenkin kotitekoista.
Koska kummempia raaka-aineita ei kotona ollut, laitoin miehen kauppaan (yleensä
minä hoidan ruokaostokset, ja tarkasti valikoiden hoidankin). Aloin laatia hänelle
listaa, kuinka valita ne täydellisimmät heviosaston tuotteet, mutta homma
tuntui liian työläältä ja hänen kannaltaan myös armottomalta. Kiteytin siis vihannekset
listalle pussilliseen pakastettuja wok-vihanneksia, siinäpä ne olisivat kaikki
lajit yhdessä pussissa. Myös broilerin suhteen päätin höllentää omia standardejani,
ja pyysin tuomaan marinoimattomia broilerin fileesuikaleita (yleensä suikaloin
broilerinfileet itse). Niistä ja muutamasta muusta aineksesta tein broileria
kookoskastikkeessa. Ihan kelpo syötävää tuli näköjään oikaisemallakin.
Ohje tähän ruokaan löytyi reseptikaapistani, paperille printattuna.
Minulla ei ole mitään muistikuvaa mistä se on sinne tullut, tai olenko joskus sen
mukaan ruokaa tehnyt. (Reseptin lukuisista Pirkka-tuotteista voi päätellä ohjeen
tulleen eräästä tietystä kaupparyhmästä.) Veikkaan jälkikasvun joskus aikoinaan harjoitelleen
kokkaamista tämän ohjeen mukaan.
Ohjeen alkuperä mietitytti niin, että laitoin sitten perheen WhatsApp-ryhmään kyselyn, kenen tekosia mm.
nuo ei-sanat ovat (kts. alla oleva kuva). Kukaan ei tunnustanut. Villi veikkaus
oli, että ehkä reseptiä on pidetty tarvittavien raaka-aineiden muistilistana
tms. Toisaalta toinen tyttäristä on aina ollut vesimeloniahmatti, ehkäpä hän on
halunnut lisätä meloninkin kauppalistalle. Niin tai näin, epäilemättä tässäkin asiassa
on kuitenkin jokin logiikka ollut.
Mukailin tuosta alkuperäisestä ohjeesta oman versioni:
Broileria kookoskastikkeessa
4-5 annosta
500 g marinoimattomia broilerin fileesuikaleita
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl curryjauhetta
½ tl suolaa
1 sipuli
1 pss (500 g) Thai Wok -pakastevihanneksia
2 rkl soijakastiketta
3 tl Sambal Oelek -chilitahnaa
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
2 rkl sitruunanmehua
pinnalle persiljaa
1.
Kuumenna wokkipannu ja ruskista siinä broilerisuikaleet öljyssä.
Mausta ne currylla ja suolalla.
2.
Lisää suikaloitu sipuli, ja kuullota pehmeäksi. Lisää wok-vihannekset
ja jatka kuullottamista pari minuuttia.
3.
Lisää joukkoon soija, sambal oelek ja kookosmaito. Anna
kiehua viitisen minuuttia.
4.
Mausta lopuksi sitruunanmehulla ja tarkista maku. Koristele
persiljasilpulla. Tarjoa keitetyn riisin tai nuudeleiden kanssa.
Hyvää tuli, ja vieläpä erittäin helposti. Jäin kuitenkin
miettimään, että kun reseptin nimessä on sana kastike, pitäisi lopputuloksen
olla kosteampaa. Tarjosin tämän wokkiruoan jasmiiniriisin kanssa, ja olisin suonut
kastikkeen olevan hieman valuvampaa. Seuraavalla kerralla kokeilenkin tuplata
kookosmaidon määrän, ja toki myös maustemäärät pitää sitten maistellen
tarkistaa, ja liemi tarpeen tullen Maizenalla suurustaa. Nyt minulla ei ollut
varatölkkiä, eli yhdellä kookosmaitotölkillisellä oli mentävä. Nuudeleiden kanssa
tarjottuna tämä yhden kookosmaitotölkin taktiikka toimii varmastikin oikein
hyvin, eikä lisänesteytystä tarvita. Ja hyväähän tämä nyt hyvänen aika sentään
oli näinkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti