Reissusta on kotiuduttu ja arki on käynnistynyt kovin vauhdikkaasti.
Kotona olen käynyt lähinnä vain kääntymässä ja nukkumassa, joten syömiset on
tällä viikolla hoidettu aamupaloja lukuun ottamatta enimmäkseen reittien
varrella. Eilen kuitenkin löytyi aikaa myös kokkailulle. Mieleni teki jotain
oikein kodikasta, ja lämmintä, kuten jauhelihakastiketta tai makaronilaatikkoa.
Espanjan rantakelien jälkeen tuntuu nimittäin aika vilpoiselta tämä arktinen
sää. Tavallisin mieliteko etelänloman jälkeen onkin joku perinteinen jauheliharuoka.
Alkuviikosta sain jo ensiapua tähän tarpeeseen lounasravintolan lihapullien
muodossa. Niinpä päädyin tällä kertaa tekemään makaronilaatikkoa kanan
jauhelihasta.
Aura-kana-makaronilaatikko
(munaton)
4-6:lle
1 pss (400 g) täysjyvämakaronia
1,5 l vettä
2 kanafondia
voita
400 g kanan jauhelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa
mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
2 tl curryjauhetta
2 paprikaa (tässä keltainen ja punainen)
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 pkt (170 g) Aura sinihomejuustoa
korppujauhoja
voilastuja
persiljaa
Kiehuta vesi, lisää fondit ja makaronit, ja keitä makaronit kanaliemessä
melkein kypsiksi. (Vähennä pussin kyljessä olevasta keittoajasta pari minuuttia.)
Valuta makaronit, mutta ei lavuaariin (!), vaan vaikka toiseen kattilaan. Keitinliemi
tarvitaan myöhempää käyttöä varten. Kaada makaronit voidellun uunivuoan
pohjalle.
Paista kanan jauheliha voissa kypsäksi, ja mausta se hyvin. Lisää
silputtu sipuli ja kuutioidut paprikat ja anna paistua vielä sen aikaa, että kasvikset
pehmenevät.
Lisää tomaattimurska seokseen, ja kiehauta. Tarkista vielä tässä
kohtaa maku. Seoksen pitää jo nyt maistua hyvältä. Voit toki lisätä myös muita,
itsellesi mieluisia mausteita. Maistelemalla se oikea makupaletti selviää. Itse
halusin nyt perinteisiä makuja. Kaada seos makaronien joukkoon.
Murustele aurajuusto, ja lisää se seokseen. Sekoita kaikki
ainekset hyvin keskenään.
Kaada makaronien keitosta jäänyt kanaliemi (sitä oli
jäljellä n. 9 dl) seokseen mukaan ja sekoita vielä kerran.
Ripottele makaronilaatikon pinnalle korppujauhoja ja lisää
muutama kunnon voinokare. Paista 200 C asteessa n. 45 minuuttia.
Tarjoile makaronilaatikko vaikkapa tomaattisalaatin kanssa. Myös
ketsuppi on aina asiaankuuluva makaronilaatikon kumppani.
Hyvää oli, ja toisaalta myös sen verran ”mietoa”, että
maistuu makunsa puolesta varmaan perheen pienimmillekin. Tosin paprikat voivat pikku
kullanmuruille olla haastavia, mutta tätä ohjettahan voi muunnella ihan
paikalla olevan seurakunnan mukaiseksi. Kanan jauheliha on sen verran miedompaa
kuin naudan jauheliha, että pieni pekonilisäkin (saa myös broileriversiona)
voisi olla aika hyvä idea, myös värin puolesta. Itse asiassa alun perin ajattelin pekonia tähän
mukaan laittaakin, mutta unohdin ostaa sitä. Myös juustokuorrutus toimisi
varmasti hyvin.
Tästä makaronilaatikosta tuli moneen tarpeeseen. Ensin söimme sitä tuoreeltaan, ja sitten pakkasin sitä myös lounasboxeihin seuraavalle päivälle töihin mukaan otettavaksi. Loput laatikosta päätyi kerta-annoksina pakkaseen.
Näin palattiin taas kaikkien ihanien merellisten herkkujen
jälkeen perinteisten kotiruokien äärelle. Puolensa kummassakin, ja nautitaan aina
niistä, mitä milloinkin on saatavilla. Ilmeisesti kuitenkin alitajuntani
yrittää kapinoida tätä talven keskelle paluuta vastaan. Olin kuulemma
ensimmäisenä yönä paluumme jälkeen huutanut unissani neljä kertaa ”Apua!”. Itse
en tuosta tiennyt mitään, mutta jos näin on käynyt, luulen sen johtuneen siitä
järkytyksestä, kun kylmä hyppäsi heti lentokentän putkessa kävellessämme luihin
ja ytimiin. Jo siellä putkessa soi päässäni Jukka Pojan laulu… ” mä oon täällä
missä pakkanen paukkuu, ja viima vinkuu, se tulee nurkista sisään
ja jäädyttää, mä kuinka tänne päädyinkään…” No tiedä häntä, mutta
apua olin kuitenkin unissani huudellut. Mies oli ottanut minua olkapäästä
kiinni ja kertonut rauhoittavasti, että ”apua on paikalla”. Olin sitten jatkanut
unia rauhallisesti. Mutta eiköhän tähänkin ilmastoon taas totu.
PS.
Kurkkaa myös tämän linkin ohje, siellä on meidän kaikkien aikojen suosituin makaronilaatikkomme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti