Kesä, vapaapäivä, aurinko paistaa ja on lämmintä. Juuri sellaista oli
viime sunnuntaina täällä Espanjan auringon alla. Käynnissä on siis pieni irtiotto
Suomen syksystä osittain lomaillen, mutta samalla myös etätöitä tehden. Pyhäpäivä
kun kuitenkin oli, ei meidän tarvinnut huolehtia etätöistäkään. Niinpä nautimme
täysillä levosta ja auringosta. Ruoanteko oli minulle tuolloin jokseenkin päivän
ainoa kotiaskare, ja senkin tein helpoimman kautta. Ihan heti ei tule toista
yhtä helppoa ja samalla uskomattoman hyvää ruokaa mieleeni, kuin sardellipasta.
Idean tähän sardellipastaan nappasin täältä K-Ruoka.fi -sivustolta.
Pastatyypiksi vaihdoin fusillin, joka soveltuikin tähän pastaan vallan
mainiosti. Maut jäivät ihanasti talteen fusillin kierteisiin. Anjovikset
korvasin sardelleilla, niitä kun oli nyt helposti saatavilla ihan tuossa lähikaupassa.
Jos olet niin onnekas, että löydät ruokakaupastasi ihania aitoja sardelleja (englanniksi
anchovy), suosittelen käyttämään niitä tähän ohjeeseen. Toki voit käyttää myös
anjovissäilykettä, joka itse asiassa yleisimmin onkin sokerisuolattua ja
maustettua kilohailia. Hämäävää, eikö totta. Minä nappasin tämän
sardellipurkillisen täältä Espanjasta, lähikaupan kylmähyllystä.
Sardellipasta
(3-4:lle hlölle)
350 g fusillipastaa, eli kierremakaronia
1 prk (100 g) sardellifileitä
250 g sipulia (suomalaisittain n. 2 sipulia, täkäläisittäin puolikas)
2 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
2-3 rkl kapriksia
mustapippuria
parmesaania raastettuna
kupillinen pastan keitinvettä
Koristeeksi:
ruohosipulia
sitruunan lohkoja
kapriksia
Käytin tähän vain puolikkaan sipulin. |
Pane vesi kiehumaan
spagettia varten.
Kuori ja hienonna
sipulit ja valkosipulinkynnet. Suikaloi sardelli- tai anjovisfileet. Kuullota
sipuleita oliiviöljyssä noin 5 minuuttia.
Sekoita joukkoon sardellit,
sitruunan mehu, kaprikset ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta pois
levyltä. Jätä kansi päälle.
Keitä pasta suolalla
maustetussa vedessä. Ota talteen keitinvettä ja valuta pasta hyvin. Sekoita
kastike ja parmesaani kuuman pastan joukkoon. Lisää joukkoon tarvittaessa keitinvettä, samalla kiehuttaen liiat nesteet pois. Kaada tarjoiluastiaan ja
koristele ruohosipulilla, kapriksilla ja sitruunalohkoilla. Raasta pastan päälle parmesaania.
Ai jai ja oi joi, tämä
pasta maistui todella hyvältä. Ja kesältä! Luulen, että tästä lähtien joka kerta
tätä pastaa tehdessäni tai syödessäni muistan tuon leppoisan kesäisen
sunnuntain.
Alkuperäisen ohjeen mukaan tästä piti riittää neljälle. Ehkäpä sitä olisi riittänytkin, mutta tällä lailla ainoana ruokalajina sitä olisi sillä mitoituksella voinut olla hiukkasen naftisti kullekin. Onneksi meitä oli vain kaksi, joten saimme santsatakin.
Alkuperäisen ohjeen mukaan tästä piti riittää neljälle. Ehkäpä sitä olisi riittänytkin, mutta tällä lailla ainoana ruokalajina sitä olisi sillä mitoituksella voinut olla hiukkasen naftisti kullekin. Onneksi meitä oli vain kaksi, joten saimme santsatakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti