Kyllä se niin tuntuu olevan, että ilmasto vaikuttaa oleellisesti
siihen, mitä tekee mieli syödä. Täällä Espanjan auringon alla himoitsen koko
ajan hedelmillä raikastettuja salaatteja, ja siihen kylkeen hiukkasen jotain
suolaista. Juuri nyt herkullisimmillaan olevia mangoja on tullut täällä
popsittua jo muodossa, jos toisessakin. Tällä kertaa paritin mangon kiivin kanssa.
Ja jotta ei olisi mennyt liian makeaksi, tarvittiin joukkoon hieman suolaisuutta
ja kärkeä, joita antoivat feta ja chili.
Vaikka kiivejä saadaan toki läpi vuoden niin Suomeen kuin tänne Espanjaankin,
korjataan espanjalainen kiivisato loka-marraskuussa, joskin pääasiassa
pohjoisessa Espanjassa, eikä täällä Andalusiassa. Kaupan hedelmäosastolla on
aina helppo havaita, minkä lajin satokausi on milloinkin vuorossa. Mangoja ei vain
voi sivuuttaa, niin valtavat röykkiöt niitä nyt on. Mutta löytyvät ne kiivitkin
jostain sieltä mangojen takaa keskellä runsasta hedelmätarjontaa. Käytin tähän
salaattiin kahdenvärisiä kiivejä, perinteistä vihreää ja myös makeampaa ja
kellertävää sun gold -lajiketta.
Kiivi-mangosalaatti
2:lle
Valmista ensin salaatinkastike tekeytymään. Sekoita keskenään:
1 punainen chili silputtuna, ilman siemeniä
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa
1 rkl hunajaa
pienen sitruunanpuolikkaan mehu
4-5 pyöräytystä suolaa
pari pyöräytystä mustapippuria
hyppysellinen sokeria
Asettele tarjoiluvadille tai suoraan lautasille:
salaattisekoitusta
1 mango kuutioituna
2 kiiviä kuorittuna ja viipaloituna
½ pkt (100 g) fetaa kuutioituna
Mangon saa kuutioitua tosi näppärästi leikkaamalla siitä pitkittäisesti
siivut tosi läheltä litteää kiveä, viiltämällä hedelmään ristikon ja sitten pompsauttamalla
kuoresta painaen kuutiopuolen ylöspäin. Enää ei tarvitse kuin leikata kuutiot
irti. Katso googlesta ohje, löytyy vaikka hakusanoilla ’mangon paloittelu’.
Tämä salaattikastike on aika chilinen, joten laitoin sen erilliseen
kippoon, enkä suoraan salaatin sekaan. Näin kukin saattoi säädellä oman
salaattiannoksensa chilipitoisuutta. Ilmeisesti kastikkeen hunaja oli se, mikä
houkutti paikalle kolmannenkin ruokailijaehdokkaan. Nimittäin ampiainen tai mehiläinen
tai mikä lie yritti koko ajan tulla osingoille aiheuttaen samalla pientä
hässäkkää. No, siitäkin selvittiin vammoitta.
Kiivi-mangosalaatin seuraksi tarjosin grillattua kanaa, jonka noudin pollo(kana)kioskilta.
Tämän kioskin väki on paahtanut/grillaillut kanoja jo vuodesta 1978, joten he jos
ketkä tietävät jo, miten tulee parasta.
Söimme salaatin ja kanat ihan sellaisenaan. Perunoita, leipää tai
mitään muutakaan lisuketta emme näille kaivanneet. Hyvää oli, ja täyttävää myös.
Tänään on taas uusi kaunis päivä. Nytpä siirrynkin laiskaksi pihalle. Hellehattu päähän ja kirja käteen, ja silleen. Mukavaa viikonloppua myös sinulle, joka vierailit blogissani. Kiitos kun kävit!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti