sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Juhannusonni - mansikka-raparperitorttu islantilaisittain


Edellisessä postauksessani Juhannusaaton perinteiset herkut kerroin, että juhannusaaton jälkiruoka saa ihan oman juttunsa. Niin ihana se oli ja lisäksi sisältää hauskan tarinan sijoittuen Islantiin, johon jälkiruokavastaava tyttäreni on erityisesti ihastunut.  Aina kun mahdollista, matkustaa hän sinne. Ja näköjään tilaisuuden tullen tuo hän myös palasen Islantia meidän juhannukseemme, paitsi islantilaisen tortun muodossa, myös ohjelmamuutoksena. Nimittäin, hänen tullessaan meillä soi kauniit juhannusmusiikit Kesäillan valsseineen, mutta hyvin pian soitto taukosi ja sen korvasi juuri silloin käynnissä ollut jalkapallo-ottelu Islanti-Nigeria.




Juhannusonni-tortun alkuperäinen nimi on Hjónabandssæla, joka on suomeksi avioliitto-onni. Alkuperäinen resepti ja siihen liittyvä hauska tarina löytyy tyttäreni tuttavan Satu Rämön Salamatkustaja-blogista tästä linkistä: http://www.salamatkustaja.com/2017/07/paras-pikapiirakka-islantilainen.html  Koska tyttäreni korvasi alkuperäisen ohjeen raparperihillon raparperi-mansikkahillolla, ja tarjoili tortun lisäksi vielä tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa, muuttui jälkiruoan nimikin Juhannusonneksi.

Meidän nauttimamme Juhannusonni-torttu on valmistettu näin:

200 g sulatettua voita
2,5 dl vehnäjauhoja
3,5 dl kaurahiutaleita
1,2 dl sokeria
8 kukkurallista rkl raparperi-mansikkahilloa

1. Sekoita lusikalla kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita lusikalla kuiva-aineseos voihin.
3. Painele voidellun piirakkavuoan pohjalle 3/4 taikinasta.
4. Sivele taikinan päälle raparperi-mansikkahilloa.
5. Ripottele loppuosa taikinaa hillokerroksen päälle.
6. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Tuoreet mansikat ja kermavaahto viimeistelivät nautinnon.




Olen siitä onnellisessa asemassa, että tyttäreni leipoo mielellään ja usein. Minä puolestani leivon vain erityisen inspiraation saatuani, eli harvoin. Tämä torttu oli niin hyvää ja helppotekoisen oloista, että tulen kokeilemaan sitä itsekin. Etenkin, jos tyttäreni on taas Islannissa käymässä, eikä täällä samalla paikkakunnalla herkullisia torttuja leipomassa. Hänen Islannin matkoistaan yms. voitte lukea blogista Retkale, jos retkielämä ja hevoset kiinnostavat. Tosin itse niitä lukiessani yhden jutun kohdalla totesin, että onneksi en ole tuotakaan tiennyt. Niin hurjalta erityisesti Yksin Islannissa –retki  minun korviini kuulosti. Huh huh.


2 kommenttia:

  1. Juhannusonni-tortun taikinaan voisi kai tehdä muitakin torttuja. Raparperikiintiö on tällä erää jokseenkin täynnä, joten esim luumut tai aprikoosit saattaisivat 'upota' sekä taikinaan että syöjiin.
    Luin tyttäresi blogia suurella mielenkiinnolla, ihana tuo kevätretki Islantiin ja iso elämys oppilaille.
    Laitoin jo muutama päivä sitten kommentin tähän postaukseen, mutta ei tainnut tulla koskaan perille. Mukavaa päivää sinne! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! Ei tosiaankaan ole tullut perille aiempi kommenttisi.
      Varmasti tuon raparperihillon voi korvata melkeinpä millä vain. Jos laittaisin tuoremarjoja tai hedelmiä, niin laittaisin joka tapauksessa ohuen kerroksen jotakin hilloa niiden alle antamaan tähän torttuun kuuluvaa "tahmaisuutta". Pohja on aika ohut, ja hillo kostuttaa sen mukavasti.
      Kiva kun Retkale-blogi miellytti. Siellä on kyllä aika mukavia tarinoita. Mukavaa päivää sinnekin!

      Poista