Juhannukselle tuli taas varattua sen verran reilusti ruokaa, että
laitoin sunnuntain menun uusiksi. Silloin minun piti tehdä pastaa, mutta
tähteillä mentiin. Olivat liian hyviä hukkaan heitettäviksi. Ja toisaalta, kun suunnittelemani
pasta oli sellainen, että siihen meiltä löytyy tarvikkeet milloin vain, niin
ehtiihän sitä myöhemminkin tehdä. Sunnuntaina oli kahden sateisen päivän
jälkeen vaihteeksi kaunis sää, joten kävimme golfaamassa. Pelin jälkeen oli
mukavaa pelata jälkipelit omalla terassilla ja siinä samalla valmistui grillissä
nopeasti, tähteitä hyödyntämällä maukas ateria. Kasviksia, broileria ja
halloumia.
Kasvikset foliovuokaan ja vuoka grilliin on hauska tapa valmistaa
kasviksia. Vuokaan voi pilkkoa ihan mitä vain kasviksia kaapista sattuu
löytymään, tai mitä on ihan juuri sitä varten hankkinut. Mitä enemmän värejä, sen
hauskemman näköistä tulee. Olen tehnyt tästä monta eri versiota, milloin minkäkin
sesongin tuotteita hyödyntäen. Sekaan voi heitellä myös vaikka kokonaisia
valkosipulinkynsiä kuorineen, makeutuvat siinä oikein namipaloiksi. Kirsikkatomaatit
puolestaan antavat annokseen mehukkuutta, ja kun niitäkin on saatavilla
useampia värejä, syntyy niistä hauskan näköinen setti. Ja odottakaapas kun
tulee kotimaisten parsa- ja kukkakaalien sesonki, nekin sopivat mainiosti tähän
kasvisruokaan. Tässäpä pienenä välipalana kuva grillikasvisvuoasta viime kesän
parsakaalisesongin ajoilta, ovat tässä juuri menossa grilliin…
Tämänkertaiseen grillikasvisvuokaan pilkoin seuraavanlaisia tähteitä:
3/4 kesäkurpitsaa
1 suippopaprika
½ rasiaa kirsikkatomaatteja
6 isoa herkkusientä
7 pienenpientä kypsää siikliä
Nämä kaikki laitoin sekaisin reiättömään foliovuokaan, ja hulautin valkosipuli-chili –maustettua
oliiviöljyä päälle. Aika voimakkaan
makuista oli se öljy, mutta antoi tähän sopivasti särmää. Lisäksi suolaa ja
pippuria, sekoitus ja vielä uudelleen suolaa ja pippuria. Vuoka grilliin 10-15 minuutin
ajaksi, kypsymisaika riippuu vähän kasviksista. Tarkkaile kypsyyttä välillä.
Nopeammin kypsyvät kannattaa jättää vähän isommiksi paloiksi.
Menossa grilliin |
Näiden seuraksi lämmitin pikaisesti (1-2 min) grillissä edelliseltä päivältä
jääneet broilerinfileet. Sivelin ne kevyesti rypsiöljyllä. Valmiiden fileiden
pintaan pikkuisen sormisuolaa viimeistelyksi. Halloumisiivut raidoittuivat grillissä
hauskan näköisiksi suunnilleen samassa ajassa, kuin broilerit kuumenivat.
Edelliseltä päivältä oli jäänyt myös sipulivoikastiketta juuri sen
verran, että sitä riitti kahteen kahvikuppiin. Pilkoin foliovuoassa grillatut potut
pieniksi paloiksi, ja upotin ne kuppiin. Voi miten lysti olikaan sitä
lusikoida, aivan pettämätön yhdistelmä nuo kaksi suomalaisen kesäkeittiön
herkkua, uudet siiklit ja sipulivoikastike. Mutta varovasti pitää niitä syödä,
voivat viedä kielen mennessään.
Itse asiassa, jos kelataan hieman taaksepäin, niin juhannuspäivänäkin
söimme osittain tähteitä, ja hyvältä maistui. Silliä ja graavikaloja jäi juhannusaatolta
juuri sopivasti kahteen juhannuspäivän alkuruokaan. Keitin vain lisäksi
siiklejä ja tein uuden sipulivoikastikeen. Aattona oli omat pottunsa ja
kastikkeensa, ja ne tuli sitten aattoiltana napsittua loppuun.
Pekonia ja sieniäkin jäi juhannusaatolta, joten grillasimme vielä uudetkin
pekonisienet aaton vastaavien jatkumoksi. Niihin tulee suorastaan himo, eivätkä
edelleenkään kaivanneet juustoa sisäänsä. Juhannuspäivän uutena raaka-aineena
oli broilerin maustamattomat fileet, jotka marinoin…
2-2-2-2-2 –marinadilla, joka
syntyi ”hatusta” näin:
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl soijaa
2 tl sitruunanmehua
2 tl kuivattua oreganoa (tuoreita yrttejä ei sattunut olemaan)
2 valkosipulinkynttä litistettynä ja silputtuna
Laitoin marinadin ja broilerin fileet samaan minigrippiin ja kääntelin pussin läpi fileitä niin, että marinadia tuli kaikille pinnoille. Annoin
niiden makuuntua jääkaapissa pari tuntia, mikä on aika lailla minimi. Yön ylikään ei ole liian pitkä marinointiaika. Puoli tuntia ennen
broilereiden grillaamista nostin marinadipussin huoneenlämpöön. Ennen grilliin
laittoa pyöräytin fileet talouspaperin päällä, johon jäi enimmät marinadit. Lisäsin
suolan ja pippurin vasta tässä vaiheessa. Broilerit kypsyivät grillissä
käännellen yhteensä 10 minuuttia. Annoksen kylkeen löytyi vielä edelliseltä
päivältä hyvin säilynyttä salaattia juuri sopivat määrät.
Tällä lailla vierittämällä jäljelle jääneitä aineksia aina seuraavien
päivien raaka-aineiksi syntyy ennalta suunnittelemattomia, uudenlaisia annoksia. Ja
mikä parasta, mitään ei tarvitse heittää haaskiin. Ei haittaa vaikka
suunnitelmat muuttuvatkin lennosta. Se kuuluu elämään.
Herkkuja syödään kekseliään pöydässä myös tähteistä!��Olen kanssasi aivan samaa mieltä ruokahävikin minimoimisesta! ��Aurinkoista päivää sinne, tänään on vielä luvassa hellepäivä. ☉
VastaaPoistaJuuri näin! Pikkuisen ideoimalla saa tähteistä monenlaista hyvää syötävää. Nauttikaa te auringosta, täällä päässä Suomea odotellaan juuri lähestyvää saderintamaa. Nähtäväksi jää, yltääkö tänne asti ja millä voimalla. Ennusteiden sadeprosentit ovat aika lailla "fifty-sixty" :)
Poista