maanantai 25. kesäkuuta 2018

Tähdekokin onnenpäivät


Juhannukselle tuli taas varattua sen verran reilusti ruokaa, että laitoin sunnuntain menun uusiksi. Silloin minun piti tehdä pastaa, mutta tähteillä mentiin. Olivat liian hyviä hukkaan heitettäviksi. Ja toisaalta, kun suunnittelemani pasta oli sellainen, että siihen meiltä löytyy tarvikkeet milloin vain, niin ehtiihän sitä myöhemminkin tehdä. Sunnuntaina oli kahden sateisen päivän jälkeen vaihteeksi kaunis sää, joten kävimme golfaamassa. Pelin jälkeen oli mukavaa pelata jälkipelit omalla terassilla ja siinä samalla valmistui grillissä nopeasti, tähteitä hyödyntämällä maukas ateria. Kasviksia, broileria ja halloumia.
Kasvikset foliovuokaan ja vuoka grilliin on hauska tapa valmistaa kasviksia. Vuokaan voi pilkkoa ihan mitä vain kasviksia kaapista sattuu löytymään, tai mitä on ihan juuri sitä varten hankkinut. Mitä enemmän värejä, sen hauskemman näköistä tulee. Olen tehnyt tästä monta eri versiota, milloin minkäkin sesongin tuotteita hyödyntäen. Sekaan voi heitellä myös vaikka kokonaisia valkosipulinkynsiä kuorineen, makeutuvat siinä oikein namipaloiksi. Kirsikkatomaatit puolestaan antavat annokseen mehukkuutta, ja kun niitäkin on saatavilla useampia värejä, syntyy niistä hauskan näköinen setti. Ja odottakaapas kun tulee kotimaisten parsa- ja kukkakaalien sesonki, nekin sopivat mainiosti tähän kasvisruokaan. Tässäpä pienenä välipalana kuva grillikasvisvuoasta viime kesän parsakaalisesongin ajoilta, ovat tässä juuri menossa grilliin…
Tämänkertaiseen grillikasvisvuokaan pilkoin seuraavanlaisia tähteitä:

3/4 kesäkurpitsaa
1 suippopaprika
½ rasiaa kirsikkatomaatteja
6 isoa herkkusientä
7 pienenpientä kypsää siikliä

Nämä kaikki laitoin sekaisin reiättömään foliovuokaan, ja hulautin valkosipuli-chili –maustettua oliiviöljyä päälle. Aika  voimakkaan makuista oli se öljy, mutta antoi tähän sopivasti särmää. Lisäksi suolaa ja pippuria, sekoitus ja vielä uudelleen suolaa ja pippuria. Vuoka grilliin 10-15 minuutin ajaksi, kypsymisaika riippuu vähän kasviksista. Tarkkaile kypsyyttä välillä. Nopeammin kypsyvät kannattaa jättää vähän isommiksi paloiksi.


Menossa grilliin


Näiden seuraksi lämmitin pikaisesti (1-2 min) grillissä edelliseltä päivältä jääneet broilerinfileet. Sivelin ne kevyesti rypsiöljyllä. Valmiiden fileiden pintaan pikkuisen sormisuolaa viimeistelyksi. Halloumisiivut raidoittuivat grillissä hauskan näköisiksi suunnilleen samassa ajassa, kuin broilerit kuumenivat. 
Edelliseltä päivältä oli jäänyt myös sipulivoikastiketta juuri sen verran, että sitä riitti kahteen kahvikuppiin. Pilkoin foliovuoassa grillatut potut pieniksi paloiksi, ja upotin ne kuppiin. Voi miten lysti olikaan sitä lusikoida, aivan pettämätön yhdistelmä nuo kaksi suomalaisen kesäkeittiön herkkua, uudet siiklit ja sipulivoikastike. Mutta varovasti pitää niitä syödä, voivat viedä kielen mennessään.
Itse asiassa, jos kelataan hieman taaksepäin, niin juhannuspäivänäkin söimme osittain tähteitä, ja hyvältä maistui. Silliä ja graavikaloja jäi juhannusaatolta juuri sopivasti kahteen juhannuspäivän alkuruokaan. Keitin vain lisäksi siiklejä ja tein uuden sipulivoikastikeen. Aattona oli omat pottunsa ja kastikkeensa, ja ne tuli sitten aattoiltana napsittua loppuun.
Pekonia ja sieniäkin jäi juhannusaatolta, joten grillasimme vielä uudetkin pekonisienet aaton vastaavien jatkumoksi. Niihin tulee suorastaan himo, eivätkä edelleenkään kaivanneet juustoa sisäänsä. Juhannuspäivän uutena raaka-aineena oli broilerin maustamattomat fileet, jotka marinoin…

2-2-2-2-2 –marinadilla, joka syntyi ”hatusta” näin:

2 rkl oliiviöljyä
2 rkl soijaa
2 tl sitruunanmehua
2 tl kuivattua oreganoa (tuoreita yrttejä ei sattunut olemaan)
2 valkosipulinkynttä litistettynä ja silputtuna

Laitoin marinadin ja broilerin fileet samaan minigrippiin ja kääntelin pussin läpi fileitä niin, että marinadia tuli kaikille pinnoille. Annoin niiden makuuntua jääkaapissa pari tuntia, mikä on aika lailla minimi. Yön ylikään ei ole liian pitkä marinointiaika. Puoli tuntia ennen broilereiden grillaamista nostin marinadipussin huoneenlämpöön. Ennen grilliin laittoa pyöräytin fileet talouspaperin päällä, johon jäi enimmät marinadit. Lisäsin suolan ja pippurin vasta tässä vaiheessa. Broilerit kypsyivät grillissä käännellen yhteensä 10 minuuttia. Annoksen kylkeen löytyi vielä edelliseltä päivältä hyvin säilynyttä salaattia juuri sopivat määrät. 
Tällä lailla vierittämällä jäljelle jääneitä aineksia aina seuraavien päivien raaka-aineiksi syntyy ennalta suunnittelemattomia, uudenlaisia annoksia. Ja mikä parasta, mitään ei tarvitse heittää haaskiin. Ei haittaa vaikka suunnitelmat muuttuvatkin lennosta. Se kuuluu elämään.


2 kommenttia:

  1. Herkkuja syödään kekseliään pöydässä myös tähteistä!��Olen kanssasi aivan samaa mieltä ruokahävikin minimoimisesta! ��Aurinkoista päivää sinne, tänään on vielä luvassa hellepäivä. ☉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Pikkuisen ideoimalla saa tähteistä monenlaista hyvää syötävää. Nauttikaa te auringosta, täällä päässä Suomea odotellaan juuri lähestyvää saderintamaa. Nähtäväksi jää, yltääkö tänne asti ja millä voimalla. Ennusteiden sadeprosentit ovat aika lailla "fifty-sixty" :)

      Poista