Viime viikonloppu oli poikkeuksellisen työteliäs jälleen yhden läheisen
muuton vuoksi. Lauantaina huiskimme monen hengen voimin aamusta iltaan.
Sunnuntaina puuhastelimme aamusta iltapäivään. Loput sunnuntaipäivästä halusin
vain olla (= maata sohvalla ja katsella digiboxia tyhjemmäksi), ja antaa hyvän
ruoan valmistua pienten alkuvalmisteluiden jälkeen itsekseen. Siihen hetkeen
luonnollinen valinta oli riisibroilerivuoka, joka on yksi meidän perheen
kestosuosikeista jo vuosikausien takaa. Paitsi että se valmistuu vaivattomasti,
on se myös täyteläisen hyvää ja lempeän kodikasta ruokaa. Sekin sopi hyvin
vasta reissusta kotiutuneille. Minulla on tästä broileriruoasta kaksi eri
versiota, arki- ja pyhäversio. Nyt olimme ansainneet pyhäversion.
Sunnuntain riisibroilerivuoka 4:lle
Laita uuni lämpenemään 200 C asteeseen.
6 dl vettä
1 kanafondi
1 tl currya
Keitä vesi ja sekoita siihen fondi ja curry. Siirrä sivuun odottamaan.
2,5 dl pitkäjyväistä riisiä
1 keskikokoinen sipuli (tämä oli 110 g)
1 paprika (150 g)
Voitele vuoka ja levitä vuoan pohjalle riisit, sipulisilppu ja
kuutioitu paprika. Itse asiassa ihan sama minkä kokoiset ja painoiset nuo
sipuli ja paprika ovat, minulla nyt sattui olemaan tuon kokoiset. Kaada myös
fondiseos vuokaan.
2 prk (à 120 g) smetanaa
½ tl suolaa
2 valkosipulinkynttä puristettuna tai silputtuna
1 tl kuivattua basilikaa tai salviaa
½ tl sitruunapippuria
Sekoita nämä sekaisin, ja lisää vuokaan. Sekoita smetanaseos ihan vain
vaikka lusikalla aiempien vuokaan laitettujen raaka-aineiden joukkoon.
Kypsyessä kaikki aineet sekoittuvat paremmin.
4 muhkeaa broilerin fileetä
Lisää broilerin fileet vuokaan, ihan sellaisenaan, ilman esipaistoa.
Tähän laitoin 2 pkt Jyväbroilerin persilja-valkosipulimarinoituja fileitä (ei
ole mainos, mutta oma suosikkini valmiiksi maustetuista), 2 filettä kummassakin
paketissa. Yhden paketin paino oli 390 g, eli yksi filee painoi 195 g. Ihan
hyvin voit käyttää myös maustamattomia broilerinfileitä, ja maustaa ne omilla
lempimausteillasi. Niin tai näin, muut mausteet olen mitoittanut sen mukaan, että broileri itsessäänkin on jo maustettu.
Jos haluat varmistaa broilerin mehevyyden, laita broilerit ensin nurin
päin vuokaan, eli kauniimpi puoli alaspäin. Käännä fileet puolivälissä, eli
puolen tunnin kohdalla. Se onkin ainoa, mitä tälle pitää valmistuksen aikana
tehdä (eikä välttämättä sitäkään). Näin kumpikin fileen puolisko saa olla puoli tuntia nesteen seassa, ja
pysyy mehevänä aina syöntiin asti. Jos taas haluat ruskeammat broilerit, älä käännä välillä. Minä halusin satsata mehevyyteen. Kokonaispaistoaika uunin keskitasolla on noin yksi
tunti.
Tämä smetanaversio oli siis se pyhäversio. Arkiversio syntyy vieläkin
helpommin. Silloin jätät vain tuon smetanaseoksen pois, jolloin nesteenä ja
mausteena on pelkkä kanaliemi. Sipuli ja paprika sekä broilerin maut takaavat,
että silloinkin ruoasta tulee todella maukasta. Kevyempää myös. Nyt olimme
kuitenkin viikonlopun aikana rehkineet niin paljon, että pyhäversio oli täysin
ansaittu.
Seuraksi tarjosin persimon-fetasalaattia. Mustaviinimarja- tai
puolukkahyytelö on tälle ruoalle myös ihan mahtava lisuke salaatin lisäksi,
mutta unohdin laittaa hyytelön ostoslistalle, eikä sitä tällä kertaa
kaapistakaan löytynyt. Ei edes puolukkahilloa, joka olisi myös toiminut
pisteeksi iin päälle. Mutta ilman sitä pistettäkin tuli tästä ruoasta taas
kerran hyvää, ja bonuksena mukava mieli.
Tästä alaspäin olevan teksti- ja kuvaosuuden lisäsin 7.4.2020
Tämä riisibroilerivuoka kuuluu edelleenkin vakkareihimme, ja tänään sitä taas tein. Nyt kun pääsiäinen kolkuttelee jo ovella, tuumin että tämä olisi myös varsin kiva pääsiäisruokavinkki niille, keillä on pääsiäisen menu vielä mietinnässä. Itse asiassa meillä on tehty tätä ruokaa aika monena pääsiäisenä, ja nimenomaan viimeisenä vapaapäivänä, eli toisena pääsiäispäivänä. Tuo ajankohta puolestaan on johtunut siitä, että broileripakkauksissa on yleensä pisimmät käyttöajat. Tai no, ainakin kaikki kalaruoat syömme tuoreeltaan, ennen kuin siirryn broiskuista kokkaamaan.
Tällä kertaa poikkesin yllä kerrotusta ohjeesta näillä teoin:
- paistoin broilereihin pintavärin ennen uuniin menoa
- pilkoin sekaan toisenkin paprikan, keltaisen (!)
- lisäsin kirsikkatomaatteja ruoan pinnalle kypsennyksen viimeisen vartin ajaksi
- koristelin valmiin ruoan persiljalla
Nyt oli sitä puolukkahilloakin! Se on tosi hyvä lisuke tälle ruoalle. |
Valmistin tämänpäiväisen ruoan "juhlaversiona" (siis smetanasössön kera), vaikka tässä vielä arkea eletäänkin. Ja olihan se taas ihan sairaan hyvää. Riisi saa currysta kivan keltaisen sävyn, joka sopii mainiosti pääsiäisen aikaan. Myös keltaiset paprikat virittävät osaltaan pääsiäistunnelmaan. Lisäämällä kurkumaa tai sahramia kanaliemeen saat vieläkin keltaisempaa riisiä. Ja ainahan voit heitellä sekaan myös vaikka säilykepersikoita, niin jopas vasta onkin pääsiäishenkinen setti. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
Nam! :) Herkulliset ja helpot arkiruokaohjeet on aina enemmän kuin tervetulleita!
VastaaPoistaKiitos Nanne! Se on juurikin näin. Tämä on sekä helppoa että herkullista. Aktiivinen valmistusaika on melkoisen lyhyt. Ja vielä lyhyempi , jos ei näpsäile kuvia välillä 😉😂
PoistaIhanaa, kun muistutit tästä "valmistuu lähes itsekseen" broileriruoasta. Tein tänään (pienin raaka-ainemuutoksin) ja onnistui todella hyvin! 😋
VastaaPoistaLaitoin uunin 225 ast ensin, käänsin broiskut ja pienensin lämpöä 150 ast. Ylös, ulos ja lenkille 45 min ajaksi. Oli mahtavaa, kun ruoka odotti kotona. Tein persimo-salaattiakin ja kaivelin jääkaapista aroniahilloa lautasille. Kiitos mainiosta ohjeesta! 👍🤗
Kiva kuulla, Leena! 😍 Eikös vain ollutkin kiva tulla lenkiltä kotiin, kun oven avauksen jälkeen uunista kantautui herkullinen tuoksu 😋 Ja tuohon vuokaanhan voi heitellä mukaan melkein mitä vain kasviksia, ihan mitä kaapista sattuu löytymään. Toki paprika ja broileri sopivat hyvin yhteen. Me tulimme juuri mökiltä kotiin. Sää suosi koko viikonlopun ja kumpanakin päivänå kävimme reippaalla kävelyllä huurteisessa luonnossa. Eilistä punajuuriherkkua jäi vielä ruokaisaksi alkupalaksi pienin lisäyksin. Sillä jaksoi hyvin ajella kotiin. Pian nautimme "pääruoaksi" punapestopastat, joista kirjoitin joskus aiemmin. Olen kaukaa viisaasti pakastanut sitä muutaman rasian juuri tällaisia tilanteita varten 👍
Poista